Hoe overleef ik de bergen: glutenvrij

door

Een glutenallergie of -intoleratie hebben is niet altijd even makkelijk. In de gangbare supermarkten en restaurants heb je steeds meer opties om glutenvrij te leven. Gelukkig gaan ook de producten met de tijd mee en zie je steeds groter assortiment in glutenvrij, zoals ontbijtgranen, repen en zelfs bier. Hoe relatief makkelijk het in Nederland is, hoe moeilijker het kan zijn in het buitenland. In deze ‘hoe overleef ik de bergen’; gluten.

Ancient Grains Glutenvrij

Glutenvrij

Wereld van verschil

Degene die vaker in de bergen is geweest, weet dat het eten er erg uiteenlopend kan zijn. Er is natuurlijk een wereld van verschil tussen de Zuid-Amerikaanse of de Europese keuken. Laat staan in de levensstandaarden en voorzieningen in de bergen. Maar zelfs het verschil tussen een land of streek binnen Europa kan erg verschillen.

Bergvoedsel

Het eten in de bergen staat vaak bekend als stevige kost en relatief eenvoudig. Denk aan de soepen, knödels, kaiserschmarrn, ravioli en noem het maar op. Uiteraard bestaan er hutten, almen en restaurants die de kaart naar een ander niveau tillen. Op sommige plekken zal er vreemd worden opgekeken van de vraag of er ook iets glutenvrij is, maar op de meeste plekken is het geen enkel probleem. Staat er niets op de kaart wat glutenvrij is, dan maken ze het gewoon voor je. En ga je helemaal zelfvoorzienend de bergen in, dan kan je er natuurlijk zelf rekening mee houden.

Voorbereiding

Uiteraard is het verstandig om jouw route door de bergen goed te plannen. Weet wat je mee moet nemen qua kleding, materiaal en uiteraard proviand. Dat laatste is zeker zo belangrijk, want leef je glutenvrij, dan kan je hier ook echt het verschil maken. Neem bijvoorbeeld voldoende glutenvrije producten mee. Dat is misschien iets meer in gewicht, maar kan je later een grote dienst bewijzen. Wist je dat alle Eat Natural repen glutenvrij zijn? Die zijn dus perfect om tijdens de momenten dat je energie nodig hebt te nemen. Bang dat er geen glutenvrij ontbijt geserveerd wordt en wil je niet alleen maar yoghurt eten, neem dan jouw eigen glutenvrije granola mee. De nieuwe Ancient Grains van Eat Natural bijvoorbeeld. En is een pak te groot, dan stop je gewoon wat in een kleinere afsluitbare zak.


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Eat Natural.

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.