Dive into the deep: hoe diep is de Noordzee eigenlijk?

door

Ons schitterende kikkerlandje wordt gescheiden van andere continenten door onze Noordzee. Dit is tevens ook de plek waar menig Nederlander in de zomer heerlijk loopt te vertoeven. In onze geschiedenis is de Noordzee helaas ook een paar keer onze grootste vijand geworden. Maar gelukkig hebben wij Nederlanders ons daarna bewezen. Ons land wordt nu beschermd door de dijken en sluizen. Maar genoeg over de geschiedenis, we willen het hebben over de vraag: hoe diep is de Noordzee? We trekken onze duikpakken aan en gaan eens meten hoe ver we moeten zwemmen om hier de bodem aan te kunnen raken. 

Maar eerst wat informatie

Oké, de Noordzee is niet alleen van ons. Het grenst maar liefst aan zes andere landen: Groot-Brittannië, België, Frankrijk, Duitsland, Denemarken en Noorwegen. In totaal is die 750.000 km2 groot, waarvan ruim 57.000 km2 onder Nederland valt. Hierdoor is het ook het grootste ecosysteem wat Nederland kent. Het zit bomvol leven door de verschillende waterdiepten, soorten voedsel, zoutgehaltes, stromingen en bodems. En nu we het toch hebben over bodems, hoe diep is de Noordzee dan nu echt?

Zeehonden aan de Noordzee
Foto door Tasso Mitsarakis via Pexels

Hoe diep is de Noordzee? Nou, stille wateren hebben diepe gronden

Of ja, echt stil is de Noordzee niet te noemen. Zoals we hierboven al een beetje verklappen, heeft de Noordzee verschillende dieptes. Tussen Nederland en Engeland valt de diepte wel mee, maar hoe noordelijker we gaan, hoe dieper de Noordzee wordt. Gemiddeld is deze diepte zo’n 95 meter. Tussen Schotland en Noorwegen wordt het ineens een stuk dieper. Het diepste punt wat ooit gemeten is, dit is voor de kust van Noorwegen, is meer dan 700 meter diep! 

Check, hoe diep is de Noordzee hebben we opgelost. Maar eigenlijk ben ik ook wel benieuwd naar wat dan het ondiepste punt is. Dat punt vinden we iets dichter bij huis, namelijk op 100 kilometer ter hoogte van de kust bij IJmuiden. Daar ligt een zandbank genaamd de Bruine Bank. Hier is het ondiepste punt van de Noordzee gemeten, na 19 meter zwemmen kom je hier al tot de bodem. 

Nog meer getallen

Om het plaatje compleet te maken, vertellen we gelijk ook hoe groot de Noordzee is. Precies meten is natuurlijk lastig, maar een indicatie kan altijd gegeven worden. Als we kijken van noord naar zuid, meten we een lengte van 960 kilometer. Als we de breedte gaan opmeten, van oost naar west, komen we uit op een breedte van 580 km. Is nog best groot als je het zo hoort toch?

Wist je trouwens dat…

De Noordzee vroeger helemaal niet bestond? Aan het einde van de laatste ijstijd kwam hier verandering in. Tot die tijd konden we ‘gewoon’ naar Engeland lopen. Het zag er toen uit als een grote steppe, waar je veel prehistorische dieren kon vinden. Een populaire plek voor de mammoeten toendertijd. Maar door het smelten van het ijs van de ijstijd is daar ongeveer 11.000 jaar geleden een einde aan gekomen en ontstond de Noordzee. 

Hoe diep is de Noordzee, Noordzee met zonsondergang
Photo by Ihor Frolov on Unsplash

Over de auteur van dit artikel

2 reacties. Reactie plaatsen

  • Wat is er toch aan de hand met het gebruik van de Nederlandse taal. Zo ontzettend veel fouten en verkeerde zinsbouw.
    Nu weer, bv toen der tijd ipv toentertijd etc. etc.

    Beantwoorden
    • HI Jacques, dank voor jouw reactie. Maar jammer om te lezen dat je de zinsbouw niet helemaal fijn vindt lezen. We zijn verder benieuwd naar de ontzettend veel fouten en willen zeker met je kijken naar verbeteringen.

      Toendertijd hebben we overigens vooraf nog even opgezocht. De Van Dale zegt overigens het volgende:
      “In de uitspraak zullen de meeste mensen ook toen al een d hebben gebruikt; het woord is op die manier namelijk eenvoudiger uit te spreken. Vervolgens is ook de schrijfwijze met een d steeds gebruikelijker geworden.

      Helemaal officieel is de schrijfwijze toendertijd geworden toen de Dikke Van Dale deze vorm opnam. Dat is nog maar verrassend kort geleden: in oktober 2017.”

      Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.