Photo by Vincent Guth on Unsplash

Het noorderlicht in Nederland; is het mogelijk om het te spotten?

door

Noorderlicht in Nederland, is er dan toch een mogelijkheid dat we het hier kunnen zien? We weten dat de beste plekken voor het zien van noorderlicht landen zijn zoals IJsland, Fins Lapland, Noorwegen, Zweden of Groenland. Maar kunnen we in ons kikkerlandje er dan toch een glimp van opvangen? Of moeten we daarvoor echt een vakantieboeken naar één van de eerder genoemde landen?

Noorderlicht spotten in Nederland

We kunnen meteen verklappen dat het noorderlicht in Nederland erg zeldzaam is, maar weleens voorkomt. Sterker nog: afgelopen nacht kon je het noorderlicht spotten in Drenthe, Groningen, Gelderland, Friesland en zelfs het oosten van Brabant. Een geweldig, bijzonder en uniek natuurverschijnsel, zeker in ons land. Toch komt het de laatste jaren steeds vaker voor dat we het noorderlicht kunnen zien in Nederland. Dat is dus voor de spotters onder ons goed nieuws. 

Hoe werkt dat noorderlicht dan eigenlijk?

Het noorderlicht, oftewel aurora borealis, is het dansende lichtspektakel in de lucht. De prachtige kleuren zorgen voor de mooiste plaatjes. Het wordt veroorzaakt door elektrisch geladen deeltjes in de lucht, die afkomstig zijn van de zon. Door de energie die vrijkomt bij een botsing met zuurstof- en stikstofdeeltjes komen de kleuren vrij die wij kunnen zien. Het noorderlicht is het sterkst wanneer uitbarstingen aan het oppervlak van de zon plaatsvinden. Dit heet een zonnestorm.

Even wat dieper hierop in. De kracht van zonnestormen worden uitgedrukt in G-waarden. Dit gaat samen met de verstoring van het magnetisch veld om de aarde heen. Deze verstoring moet zo hoog mogelijk worden. Deze maat wordt uitgedrukt in Kp-waarde. Bij Kp-waarde van 0 is er geen verstoring aanwezig en zie je dus weinig noorderlicht. Bij een Kp-waarde van 9 is er een enorme storm. Om het noorderlicht in Nederland te kunnen spotten is er een minimale waarde van Kp7 en/of G4 (staat gelijk aan Kp8) nodig. Het is zelfs mogelijk, bij een waarde van Kp9/G5, om het noorderlicht in Spanje te kunnen zien. 

(tekst gaat verder onder foto.)

Noorderlicht Nederland
Photo by Jaanus Jagomägi on Unsplash

Hm, is er dan toch een lichtstraaltje over voor ons noorderlicht in Nederland?

Conclusie: Wij kunnen het noorderlicht in Nederland alleen zien bij een krachtige zonnestorm. Dit gebeurt helaas maar een paar keer per jaar. En de keren dat het gebeurt, kan het licht niet fel genoeg zijn. Hierdoor is het met het blote oog niet te zien. Dit klinkt allemaal heel negatief, dus we gaan er even wat positiefs van maken. Want het is dus niet onmogelijk om het noorderlicht in Nederland te kunnen waarnemen. Je moet er alleen even goed voorbereid op zijn.

Kom maar op met die goede voorbereiding

Om zo goed mogelijk voorbereid op pad te gaan om het noorderlicht in Nederland te spotten, hebben wij een aantal tips voor je waar je op moet letten.

  • Hoe noordelijker je in Nederland zit, hoe groter de kans is dat je het ziet: Bijvoorbeeld op onze Waddeneilanden of het Dark Sky Park in Nationaal Park Lauwersmeer;
  • Ga erheen wanneer je weet dat het onbewolkt is: Omdat het in de lucht gebeurt, moet het zo helder mogelijk zijn. Bewolking zou dan natuurlijk de pret verpesten;
  • Veel licht kan je zoektocht naar noorderlicht in Nederland verstoren: Denk bijvoorbeeld aan lantaarnpalen of een volle maan (bijvoorbeeld rondom de periode van de nieuwe maan). Zorg dat je op een zo donker mogelijke plek staat;
  • Ga in de periode tussen september en april: Dat is de tijd waarin je de grootste kans hebt het noorderlicht waar te nemen. 
  • Neem een goede camera mee (mocht je die hebben): Soms vangt een camera meer op dan dat wij met ons blote oog kunnen zien. Dit wordt fotografisch noorderlicht genoemd. Om dit te kunnen doen zijn er een aantal dingen belangrijk. Neem allereerst een systeem- of spiegelreflexcamera mee. Deze moeten volledig manueel ingesteld kunnen worden. Daarbij is het nodig om een statief bij je te hebben. En het is handig om gebruik te maken van een groothoeklens.
  • Houd de Kp-waarde en de G-waarde in de gaten: Zo heb je een iets beter beeld van of je er voor niks heen gaat of dat je serieuze kans op het noorderlicht hebt.

Wil je toch iets meer zekerheid hebben op het zien van het noorderlicht? Dan raden we toch aan een vakantie naar (winters) Lapland te boeken. Een goede optie daarvoor is The Lapland Trail, waarbij je ook meteen een hoop toffe outdoor activiteiten onderneemt. Het voordeel daarvan is dat als je alsnog geen noorderlicht spot, het hoe dan ook een reis is om nooit te vergeten.

Noorderlicht Nederland
Photo by Luca Cavallin on Unsplash

Over de auteur van dit artikel

1 reactie. Reactie plaatsen

  • Hoezo in de periode tussen april en september? Het moet gewoon donker genoeg zijn op een plek met zo min mogelijk licht vervuiling.

    Ook is de Kp alleen een indicator over waar op de wereld het noorderlicht te zien zal zijn. Dit zegt verder niks over hoe groot de show zal zijn. De Kp wordt daarin echt overschat, er zijn andere waardes waar naar gekeken moet worden om de intensiteit van een show te kunnen voorspellen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

In dit artikel kunnen affiliate links voorkomen of kan tot stand zijn gekomen door een betaalde samenwerking. Onze content wordt geschreven en samengesteld om jou te inspireren en te adviseren over de beste keuzes voor jouw volgende avontuur. Van uitrusting tot bestemmingen – alles is zorgvuldig geselecteerd door en voor outdoorliefhebbers.

Wil je ons steunen? Bezoek onze support ons-pagina om al onze partners te bekijken en via die links een aankoop te doen. Het kost jou niets extra en op deze manier kunnen wij onze content gratis blijven aanbieden.