Het Great Barrier Reef aan de noordoostkust van Australië heeft het zwaar te verduren. In de afgelopen 25 jaar heeft het ’s werelds grootste koraalrif al meer dan de helft van zijn koraal verloren. Volgens onderzoek is de klimaatverandering de oorzaak van deze verontrustende gebeurtenis.
Het Great Barrier Reef
Het Great Barrier Reef is een gigantisch rif aan de kust van Australië. Met 2300 kilometer aan rif en 1036 koraalriffen is het Great Barrier Reef, de naam zegt het zelf al, het grootste rif ter wereld. Het is een prachtig gebied dat ook wel het ‘achtste wereldwonder’ wordt genoemd. Het rif is de habitat van vele bedreigde diersoorten zoals de groene zeeschildpad en de Indische zeekoe. Al lange tijd gaat het niet zo goed met het gebied. Er gaat namelijk steeds meer koraal verloren.
Het afsterven van het Great Barrier Reef
Volgens onderzoekers sterven vrijwel alle koraalsoorten af op het rif. Afgelopen woensdag brachten zij dit verontrustende nieuws naar buiten. Zij stellen dat de sterfte vooral te zien is bij de stukken rif die bezweken onder de hoge temperaturen in 2016 en 2017. Dit leidt tot massale verbleking van het koraal. Tussen 1996 en 2017 is de hoeveelheid koraal met meer dan 50 procent afgenomen.
Klimaatverandering is de oorzaak
Twee weken lang observeerden wetenschappers Great Barrier Reef. Vanuit de lucht onderzochten ze de 1036 koraalriffen. Onderzoekers constateerden dat het zuidelijk deel van het rif nu ook is aangetast. Wetenschappers wijten de koraalsterfte aan de klimaatverandering. Volgens hen verstoort klimaatverandering het ecosysteem, zoals het opwarmen van zeewater.
Tijdens vijf hittegolven sinds 1998 is het koraal verbleekt en uiteindelijk gestorven. De periodes tussen de hittegolven worden steeds korter, waardoor er onvoldoende tijd is voor het koraal om te herstellen. Vooral de laatste hittegolven in 2016, 2017 en 2020 zijn catastrofaal geweest voor grote delen van het rif.
Het gevolg
De koraalsoorten die het meest zijn afgestorven, zijn belangrijk voor de habitat van andere levensvormen in het rif, waaronder vissen. De vissenpopulaties en visserijen die in het gebied actief zijn, lijden dan ook onder de koraalsterfte, aldus de onderzoekers.
“Er is geen tijd te verliezen” “We moeten de uitstoot van broeikasgassen zo snel mogelijk scherp verminderen.”
Waarschuwen de onderzoekers