Deze vegan chili is de ultieme comfort food bij koud weer. Zodra de temperatuur begint te dalen, krijg ik trek in allerlei gezellige recepten. Vegan lasagne, pompoensoep, curry, pasta pesto, noem maar op. Maar hoewel ik van al die dingen hou, wil ik op sommige avonden mijn comfort food fix krijgen met zo min mogelijk werk. Dat is waar dit eenvoudige vegan chili-recept om de hoek komt kijken. Gezond en lekker, dit is een geweldig recept voor drukke doordeweekse avonden of wanneer je zin hebt in iets gezelligs. Daarom ga ik jullie vandaag vertellen hoe je deze heerlijke vegan chili moet maken.
Vegan chili
Zoals elke goede vegan chili, is het stevig, verwarmend en een beetje pittig. Het is gemaakt met een korte lijst van ingrediënten, waar wel een goede hoeveelheid groentes in voorkomt. Deze chili is zo lekker dat zelfs een vleesliefhebber ervoor zal vallen. Om het te maken, heb je maar een paar minuten voorbereidingstijd nodig. Daarna kan je alles lekker laten sudderen voor 30 minuten en voor je het weet kan je beginnen aan de bereiding van deze heerlijke vegan chili. Hieronder volgt een lijst met alle ingrediënten voor de chili.
Ingrediënten (6 tot 8 personen)
Vegan chili
- 2 eetlepels extra vergine olijfolie
- 1 kleine gele ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 rode paprika, in blokjes gesneden
- 1 blik (400 gram) in blokjes gesneden tomaten
- 1 blik (400 gram) rode bonen, uitgelekt en afgespoeld
- 1 blik (400 gram) pintobonen, uitgelekt en afgespoeld
- 1 kopje water of bouillon
- 3 chipotle-pepers uit ingeblikte chipotles in adobo, in blokjes gesneden, plus 3 eetlepels saus uit het potje (zelf gebruik ik de La Morena Chipotle peper in adobo saus van de Albert Heijn)
- 1 kopje maïs, vers of bevroren
- ½ theelepel zeezout
- Versgemalen zwarte peper
- 1 eetlepel limoensap, plus partjes om te serveren
Om te serveren
- Avocado of guacamole
- Jalapeño peper, in blokjes gesneden
- Koriander
- nacho chips
Hoe maak je deze heerlijke vegan chili?
Verhit de olie in een grote pan op een middelhoog vuur. Voeg dan de ui, een paar snufjes zout en peper toe en roer het door elkaar. Wanneer de ui glazig is geworden (dit duurt ongeveer 5 minuten) is het tijd om de knoflook en de rode paprika toe te voegen. Roer en bak deze in ongeveer 5 tot 8 minuten zacht. Draai indien nodig het vuur wat lager.
Daarna is het tijd om de tomaten, bonen, water, chipotles, adobosaus, maïs, zout en een beetje peper toe te voegen. Dek de pan vervolgens af en zet het vuur laag. Laat alles zo’n 25 minuten sudderen. Roer hierbij af en toe door de pan, tot de chili is ingedikt.
Als laatste roer je het limoensap erdoorheen kan je het gerecht op smaak brengen. Serveer de overheerlijke vegan chili samen met de gewenste toppings en je hebt een superlekker comfort food maaltijd.
Laat vooral weten wat je van de chili vond, wanneer je zelf besluit dit heerlijke vegan chili recept te maken. Dit kan door een reactie achter te laten. Bon appétit!