Bergbeklimmen is een fascinerende, intensieve en bovenal uitdagende sport. Hoe vaker je de kick hebt gevoeld van het bereiken van die kilometers hoge top, hoe meer uitdaging je zoekt. Werkelijk in elk continent vind je ontzettend veel mogelijkheden om de sport van het bergbeklimmen te beoefenen. Wist-je-dat Zuid-Amerika een paar van de moeilijkst beklimbare bergen ter wereld heeft? Benieuwd welke gebergten dat zijn? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.
Cerro Paine Grande – Chili
Deze 2.884 meter hoge berg ligt in de Cordillera-berggroep in het Torres del Paine National Park in Chili. Het is de hoogste top van deze berggroep en is dan ook slechts vier keer met succes beklommen. Dit gebeurde in 1957, 2000, 2011 en 2016. Wil jij de vijfde succesvolle beklimmer worden? Dan heb je kennis van ijsklimmen nodig om deze uitdaging aan te gaan. Ook is de beklimming niet zonder risico. Er kunnen namelijk spleten onder de sneeuw verborgen zijn. Alle succesvolle beklimming werden gedaan via het bovenste gletsjerplateau vanuit het westen. Al lijkt de hoogte niet zo indrukwekkend, de klim is zeker veeleisend.
Cerro Torre – Chili en Argentinië
De Cerro Torre is 3.128 meter hoog en bevindt zich in het Zuid-Patagonische ijsveld. Het ligt zowel in Argentinië als in Chili. Deze berg is bekend om zijn top; de ‘paddenstoel’ van kalkijs. Deze is ontstaan door de aanhoudende, sterke winden. De meeste bergbeklimmers beschouwen de uitdaging pas als compleet, wanneer ze deze moeilijke ‘ijspaddestoel’ hebben beklommen. De beklimming kun je zeker gevaarlijk noemen. Er vinden namelijk lawines plaats op de berg en je vindt er smeltend ijs. Er zijn niet veel welomlijnde routes, wat de berg eigenlijk onbeklimbaar maakt. Er zijn echter een aantal succesvolle beklimmingen geweest, maar dit waren er maar weinig. Het is dus absoluut risicovol, maar wel een fascinerende uitdaging.
Mount Fitz Roy – Chili en Argentinië
Deze berg kun je ook vinden in het Zuid-Patagonische ijsveld. Deze 3.405 meter hoge berg werd voor het eerst beklommen in 1952 vanaf de zuidoostelijke bergkam. De beste tijd om deze uitdaging aan te gaan is tijdens de zomermaanden van het zuidelijk halfrond, dus van december tot februari. Dat betekent niet dat het een gemakkelijke beklimming is, want ook dan ben je overgeleverd aan het wispelturige Patagonische weer. Als je deze uitdaging aan wil gaan moet je beschikken over vaardigheid, ervaring en een enorm doorzettingsvermogen. Je moet namelijk vele uren steile granieten kliffen beklimmen, wat erg moeizaam kan zijn. Een echte uitdaging is absoluut gegarandeerd.
Cotopaxi – Ecuador
Onder de gebergten in Zuid-Amerika valt ook het Andesgebergte. Hier vind je Cotopaxi; een actieve stratovulkaan met de op één na hoogste top van Ecuador. De berg is een jaar lang gesloten geweest voor beklimmingen, aangezien hij in 2016 nog is uitgebarsten. Wat de berg zo moeilijk maakt om te beklimmen zijn een aantal unieke aspecten aan de structuur. Hij bevat één van de enige equatoriale gletsjers te wereld en heeft een enorme krater op de top. De eerste keer dat de berg werd beklommen was in 1872. Een hele tijd geleden dus. Er zijn ontzettend veel ijshellingen, waardoor het belangrijk is dat je kennis hebt van stijgijzers en ijsbijlen. Je moet ook in staat zijn om een aantal gletsjerspleten over te steken. Ongeveer 50% van de klimmers bereikt de top. Word jij hier één van?
Siula Grande – Peru
Ben je bekend met de Huayhuash bergketen in de Peruaanse Andes? Dan ken je vast wel de piek Siula Grande. De piek heeft meerdere zijden en is ontzettend moeilijk om te beklimmen. Je moet kunnen rotsklimmen én ijsklimmen en ook de afdaling kan behoorlijk beangstigend zijn. Dit is dan ook de reden waarom de meeste bergbeklimmers abseilen. Snelle veranderingen in de gletsjers vinden plaats, waardoor goed bereisde routes misschien onmogelijk worden om te beklimmen. Wanneer je op zoek bent naar een absolute uitdaging is dit een fantastische optie.
Huascaran – Peru
Een ander gebergte in Peru is de Huascaran. Deze berg is gelegen in de Cordillera Blanca bergketen en is maar liefst 6.768 meter hoog. Het is de vierde hoogste berg van de gebergten in Zuid-Amerika. Ook heeft het de hoogste top van Peru. De berg heeft twee toppen; de hogere zuidelijke top en de noordelijke top. Wat voor de grootste uitdaging zorgt zijn de gletsjerspleten. Deze versperren de route en je loopt het gevaar op lawines. Ook al is de beklimming zelf middelmatig moeilijk, het is belangrijk dat je ervaring hebt met grote hoogten. Ook heb je minstens een week acclimatisatie nodig. Het beklimmen van de gletsjer is absoluut een ongelofelijke ervaring.
Ojos Del Salado – Chili en Argentinië
Misschien is je al opgevallen dat Chili en Argentinië je ontzettend veel uitdagingen te bieden heeft. Ook de Ojos Del Salado is een berg die absoluut niet op het lijstje van uitdagende gebergten in Zuid-Amerika mag ontbreken. Het is namelijk de hoogste actieve vulkaan ter wereld. De berg is 6.893 meter hoog en de piek ligt langs de grens tussen Argentinië en Chili, in de Andes. Wanneer je deze beklimming wil gaan wagen raden we je aan om tussen december en maart te gaan. Het zal hoe dan ook winderig en droog zijn.
Je hebt niet al te veel technische vaardigheid nodig, al is dit wel handig voor de rotstoren op de top. Het kan ook ontzettend koud worden wanneer je de top nadert. De temperaturen kunnen namelijk dalen naar -25 en -30 graden Celsius. Winden van maar liefst 80 kilometer per uur gaan het je ook niet gemakkelijk maken. Bereid je dus goed voor op de hoogte, de kou en de wind.
Aconcagua – Argentinië
De Aconcagua is met zijn 6.962 meter hoogte de hoogste berg buiten Azië. Hij is gelegen in Argentinië, in het Andesgebergte. De eerste geregistreerde beklimming vond plaats in 1897 via de noordwestelijke bergkam. Deze wordt nu beschouwd als de ‘normale’ en niet-uitdagende route van de piek. Wanneer je hem via deze ‘normale’ route gaat beklimmen heb je niet veel uitrusting nodig. Sommigen zullen zeggen dat de berg de hoogste niet-technische berg is ter wereld. Toch onderschatten veel mensen de effecten van de hoogte en het weer. Er vallen namelijk veel slachtoffers, ondanks de relatief makkelijke beklimming. Onderschat het dus niet. Het is echt een fascinerende uitdaging.
Met dit lijstje van gebergten in Zuid-Amerika kun je absoluut weer een hele tijd vooruit. Ga de uitdagingen aan die jou aanspreken en heb bovenal veel plezier. Bereid je goed voor en geniet van de prachtige uitzichten en de geweldige ervaring. Wij wensen je in ieder geval veel succes!