Alles over de Fjällräven G-1000 en het onderhouden ervan

door

Als outdoor liefhebber weet je dat er verschillende merken zijn die volledig inspelen op jouw avonturen. Fjällräven is daar zo’n merk van. Met de Fjällräven G-1000 kan je de hele wereld aan. Maar wat is G-1000, welke is perfect voor jouw gebruik en hoe zorg je ervoor dat hij in optimale staat blijft? We helpen je een handje.

Fjällräven G-1000

Fjällräven oprichter Åke Nordin introduceerde eind jaren zestig de eerste Fjällräven jas, genaamd de Greenland Jacket. Deze jas werd, zoals je waarschijnlijk wel vermoed, vernoemd naar een Scandinavische expeditie naar Groenland. De Greenland Jacket was een jas dat lichtgewicht, slijtvast, water- en winddicht was. Het materiaal dat daarvoor zorgde noemde hij G-1000. Het dicht geweven G-1000 materiaal bestaat uit 65 procent polyester en 35 procent katoen. In combinatie met ‘Greenland-wax’ werd de G-1000 stof nog sterker, dichter en slijtvaster. De Greenland-wax is een combinatie van onder andere bijenwas en paraffine. Het G-1000 materiaal en de Greenland-wax zijn momenteel nog steeds de basis van veel Fjällräven producten.

fjällräven-g-1000-2

Het ontstaan van G-1000

Tijdens een expeditie naar Groenland verzorgde Fjällräven de uitrusting van onder andere de tenten en rugzakken. De tenten en rugzakken hielden zich perfect tijdens deze expeditie, maar de outfits van wol en leer lieten het vaak afweten tijdens de extreme omstandigheden. Åke werd daardoor geïnspireerd om de beste allround outdoorjas te ontwerpen. Hij experimenteerde en maakte de eerste ontwerpen op de Singer-naaimachine van zijn moeder. Åke gebruikte een stuk overgebleven tentmateriaal en behandelde het met huisgemaakte wax. Zo stootte de jas nog beter het water af. De Greenland-wax en Fjällräven G-1000 waren geboren.

greenland wax

Vijf soorten Fjällräven G-1000

G-1000 zie je sindsdien in diverse Fjällräven kledingstukken terugkomen. Naast dat de stof heel sterk is, beschermt het ook tegen muggen (met uitzondering van G-1000 Lite en Air) en biedt het bijna 100 procent bescherming tegen uv-stralen van de zon. Momenteel kan je G-1000 in vijf uitvoeringen vinden. Iedere stof heeft natuurlijk zijn eigen eigenschappen en voordelen. Fjällräven kijkt iets verder dan naar de dag van vandaag en biedt daarom ook alle uitvoeringen aan in een ‘eco-variant’. Dit betekent dat het is gemaakt van biologisch katoen en gerecycled polyester uit PET-flessen.

G-1000 Original

G-1000 Original is voor het perfecte allround outdoormateriaal en is nog steeds één van de basisstoffen van de Fjällräven producten. Het materiaal is extreem slijtvast en laat wind, water, muggen en UV-straling buiten. Perfect voor een mooie lente hike, tijdens een kanotrip of bij een nazomer kampvuur.

G-1000 Silent

Het zal je niets verbazen dat de Fjällräven G-1000 Silent is ontworpen om zo stil mogelijk te zijn. En waarom zou je dan zo stil mogelijk willen zijn? Het materiaal is bijvoorbeeld uitermate geschikt voor boswachters, vogelspotters, de jacht of wildbeheer.

G-1000 Lite

Niets is zo vervelend als een te zware en dan ook vaak te warme jas. De G-1000 Lite is luchtiger, soepeler en lichter dan de originele stof. Het biedt daardoor helaas geen bescherming tegen muggen.

G-1000 HeavyDuty

G-1000 HeavyDuty is the real deal. Extreem sterk en duurzaam die vaak ter versterking van kledingstukken, rugzakken of tassen wordt gebruikt.

G-1000 Air

De Fjällräven G-1000 Air is de lichtere variant van de Lite. De luchtige en comfortabele stof is ideaal tijdens warme omstandigheden. Het materiaal is extra ventilerend en niet behandeld met Greenland-wax, maar daardoor dus niet water- en winddicht. Muggen laat de stof helaas ook door.

Keuzes

Waarschijnlijk maakt dit jouw keuze iets makkelijker. Interesse in Fjällräven? Dat koop je in de Fjällräven shop.

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.