Oneindige rivieren en meren, uitgestrekte bossen tot zover je kunt kijken en magische avonden rond het knisperende kampvuur. Fins Lapland is in de zomer een waar paradijs voor natuur en outdoor liefhebbers in alle vormen en maten. Daarnaast ligt het fundament van de traditionele houtgestookte sauna in Finland, wat zorgt voor de perfecte balans tussen avontuur en ontspanning. Voeg daar lokale culinaire hoogstandjes aan toe en je hebt wat mij betreft een topbestemming te pakken. Ik reisde in augustus met Voigt-Travel door Fins Lapland en onderzocht waarom je deze bestemming in de zomer moet bezoeken.
In de zomer spot je bruine beren in Oulanka National Park
We parkeren onze auto aan de rand van het bos. Vlak voordat we het bos inlopen, fluistert onze gids Pekka ons toe dat we ons te midden van het berenrijk bevinden. Wanneer we het bos inlopen, moeten we muisstil zijn. Pekka vertelt dat hij dan beter kan horen of de beren onze geur oppakken, want als dat gebeurt, moeten we stoppen en wachten tot de beer weggaat.
We lopen zo’n 300 meter door het bos om uiteindelijk bij het kijkershuisje aan te komen; een huisje waar Pekka al vele malen vaker is geweest dan de eigenaar zelf. Onderweg daar naartoe wijst hij ons hier en daar op sporen van beren. En hoewel we ons toch echt in het beren-territorium wanen, voel ik gek genoeg geen spanning. Nee, ik ben simpelweg laaiend enthousiast, want vandaag is de dag dat ik waarschijnlijk voor het eerst een beer in het wild ga zien. We hoeven nog maar een klein stukje te lopen naar het huisje, zo’n 30 meter nog, maar voordat we daar aankomen is het al raak; de eerste beer is gespot.
Beren in het wild
Snel sluipen we het kijkershuisje in waar vanuit we door openstaande raampjes het gebied goed kunnen zien. Gewapend met mijn camera schiet ik al snel de eerste plaatjes van de bruine beer. Ondertussen vertelt Pekka van alles en nog wat over elke beer die we zien, want ja, hij kent ze namelijk allemaal en heeft ze zelfs namen gegeven. Uiteindelijk hebben we in een relatief korte tijd maar liefst acht beren gezien, waaronder twee welpjes. Een unieke ervaring in Fins Lapland.
Leuk om te weten: In de zomer gaat de zon in Fins Lapland niet onder, wat betekent dat de nacht verdreven wordt. Ideaal om dus een nacht door te brengen bij het beren spotten. Wie weet zie je dan ook nog de veelvraat of een steenarend.
Wij gingen beren spotten met Ruka Safaris
Raften op de Kitka-rivier
“All paddle!”, roept onze raft-instructeur Erkki van Ruka Safaris luidkeels, en we beginnen met z’n allen als een gek te peddelen. “Keep the rythm!”, kwam erachteraan, want ritme houden en daarmee dus tegelijkertijd peddelen zorgt voor tactische snelheid. En vertrouwen, blind vertrouwen op de aanwijzingen van de instructeur. Het water gutst alle kanten op terwijl wij ons een weg banen door de stromende rivier. Mist van het wilde water stijgt omhoog en zorgt voor een magische sfeer. Met onze voeten geklemd in de boot gebruiken we ons hele lichaam om kracht te zetten tijdens het peddelen. Adembenemend is het, niet alleen vanwege de prachtige wildernis waar we doorheen raften, maar ook omdat het letterlijk je ademt neemt, vanwege de fysieke inspanning. Wat is dit gaaf, zeg.
Gelukkig zijn er ook nog rustige stukjes op de Kitka-rivier in Fins Lapland, waar we wat relaxter kunnen peddelen. Lekker van het uitzicht genieten, misschien even de peddel aan de kant leggen om een foto te nemen, want het is hier eindeloos mooi. De raftroute die we doen is op te delen in twee stukken; het eerste gedeelte is geschikt voor families (met kinderen vanaf 7 jaar), en het stuk dat daarna komt is wat avontuurlijker en daarom vanaf 18 jaar. Bij elkaar kom je op een lengte van bijna 30km uit. Onderweg heb je de mogelijkheid om even ergens langs de kant te stoppen voor een lunchbreak. En houd je ogen goed open, want misschien zie je wel een rendier, vos of bever.
Raften kan in Fins Lapland alleen van juni t/m september, wanneer er genoeg water in de rivieren stroomt. Ook als je nog nooit geraft hebt, zoals ik, kun je gewoon deelnemen aan deze activiteit. Er zijn namelijk raftroutes voor elk niveau.
Bezoek een traditioneel hout gestookte rook-sauna in Fins Lapland
Sauna is een belangrijk onderdeel in het leven van de Finnen. De meeste Finnen gaan wekelijks naar de sauna, en, er zijn zelfs Finnen die er dagelijks gebruik van maken. In een land met iets meer dan vijf miljoen inwoners zijn er naar schatting twee of drie miljoen sauna’s; dat is ongeveer één voor elk huishouden. Wil je jezelf dus echt onderdompelen in de cultuur van het land, breng dan zeker een bezoek aan een Finse sauna.
Wij deden dit na een dag raften, in een traditionele houtgestookte rook-sauna. Het duurt ongeveer zes uur om deze sauna op te warmen. Dat wordt gedaan met behulp van een houtkachel. Vanwege het ontbreken van een schoorsteen wordt de rook samen met de warmte van de kachel binnengehouden. De rook wordt door de deur naar buiten gelaten vlak voordat de saunagangers naar binnen gaan.
De vochtige warmte en stoom stijgen op uit de kachel, vermengen zich met de geuren van rook, teer en berkenbladeren van de traditionele saunakloppers. De saunakloppers, gemaakt van berkentwijgen, worden gebruikt om jezelf of elkaar zachtjes op te zwepen en daarmee de bloedsomloop te stimuleren en de lucht te vullen met het aroma.
De sauna is donker op het moment dat ik binnen stap. Een aantal kaarsen en een klein raampje naast de deur zorgen ervoor dat ik net genoeg kan zien. Ik neem plaats op een van de hogergeplaatste bankjes. De warmte is aangenaam en ongelofelijk zacht, en de geur, die heeft iets zoetigs en iets kruidigs. Niet wat ik verwachtte. In Nederland ga ik niet zo vaak naar de sauna, dus ik vraag me af hoelang ik moet blijven zitten en besluit om het gewoon even te vragen aan een Finse dame. “Naar je lichaam luisteren”, was het advies dat ik van haar kreeg. “Zodra het te warm wordt, plons je gewoon even lekker in het meer”. Prima advies, denk ik zo. En het meer is prachtig, met die zonsondergang, geen straf.
Na heerlijk te zijn afgekoeld glip ik nog even terug de sauna in. Er staan grote metalen emmers met lauwwarm water die je kunt gebruiken om jezelf nog even af te spoelen of te ‘douchen’. Heb je dat ook meteen gehad. Hier kan ik wel aan wennen hoor, die Finse sauna.
Suppen op het Rukajärvi meer
Natuurliefhebster en die-hard saunagangster Niina van Ruka Safaris nam ons mee het Rukajärvi meer op met een sup-board. Suppen lijkt simpel, maar na de instructie van Niina kreeg ik door dat er toch wel wat techniek schuilgaat achter dat suppen. Wederom kun je deze activiteit zo uitdagend maken als je zelf wil; zo snel mogelijk suppen, of misschien zelfs een race-wedstrijdje, yoga of proberen op je hoofd te staan op het sup-board. Liever wat rustiger aan? Dan kun je ook zittend peddelen of gewoon even dobberen op het water, terwijl je lekker op je board ligt. Eigenlijk maakt het allemaal niets uit, genieten is het toch wel in die prachtige omgeving.
Saunayoga
Na het suppen neemt Niina ons mee voor een sauna-sessie. Deze keer doen we yoga in de sauna. Je kent het wel, rug rechtop, laat je handen rusten op je knieën, adem diep in, hou vast, en adem langzaam uit. Te heet om te bewegen? Nee hoor, deze sauna heeft een temperatuur van ongeveer 45°C en de bewegingen zijn rustig en kalm.
Voordat we de sauna binnengaan, krijgen we van Niina iets zoets, iets zouts en wat water. Dit zorgt ervoor dat we gehydrateerd blijven tijdens de saunayoga. Ook krijgen we een saunamuts, die ons hoofd beschermt tegen oververhitting, waardoor we langer kunnen genieten van de sauna.
We nemen plaats in de sauna, die, net als de keer daarvoor verwarmd is met rook van de houtkachel. Niina begeleidt ons de komende 30 minuten op een aangename en rustgevende manier door de yoga-sessie, die we afronden met, je raadt het vast al, een plons in het meer. En de muts? Die werkt echt wel.
Fatbiken door de bossen van Fins Lapland
Ultiem genieten van de stille zomerse wildernis in Fins Lapland met een sprankje sportiviteit. Dat is in één zin wat het inhoudt om te fatbiken in de schitterende omgeving van Iisakki Village. De dikke banden van deze fietsen zijn uitermate geschikt voor onstabiel terrein, zoals bossen en hoog gras. Door het lichte frame verlies je geen snelheid en rijdt het erg comfortabel. Wij gingen met een fatbike op zoek naar de rendieren.
Het gras kietelt aan mijn benen terwijl ik met de zon op mijn gezicht me een weg baan door het veld. Hier zouden de rendieren moeten zitten. Ik heb een foto in mijn gedachte die ik graag zou willen maken, ik hoop dat het me lukt. Het veld wordt omringd door berken en sparrenbomen die af en toe voor wat schaduw zorgen als ik op mijn fatbike fiets. Dat is wel lekker, want het is toch best wel warm hier in de zomer.
Intussen speur ik het veld af, op zoek naar een stel vertakte hoorns die toch wel ergens op zouden moeten duiken. En ja hoor, aan de rand van het veld zie ik ze. En ze zijn flink. Voorzichtig leg ik mijn fatbike aan de kant en haal mijn camera tevoorschijn. Het rendier ziet mij ook, maar kennelijk maakt hij zich nergens druk om.
We fietsen nog een aantal kilometer verder door de bossen, heuvel op, heuvel af. De fatbike is lekker wendbaar en dat geeft de activiteit een hoge fun-factor.
Hiken in het wilde Salla National Park
De wandelpaden van Salla National Park kronkelen langs door de ijstijd gevormde bergkammen, moerassen, kloven en langs vijvers. Vanaf de top van een kloof kun je het uitzicht op Rusland bewonderen. De vroege zomer wordt gekleurd door de middernachtzon, de herfsthemel van de wildernis wordt verlicht door de Melkweg en het Noorderlicht.
De wandelpaden van Salla Nationaal Park laten je kennismaken met de veelzijdige natuur van het gebied. Voor wandeltochten kun je kiezen uit Sky Reaches Journey (2,9 km/richting), Kolmiloukkonen (3,8 km), Kaunisharju (11 km) en Pahakuru Trail (18 km). De paden kunnen je zelfs tot buiten de gebaande paden van het nationale park brengen. Bijvoorbeeld tot aan Ruuhitunturi (18 km), of Aikkipetsi Trail (25 km), of maak een meerdaagse wandeling langs de UKK Hiking Trail – een trail die door heel Finland gaat. Salla Nationaal Park is een waar hiking-paradise voor elk niveau.
Hiken in Fins Lapland kent veel voordelen; wist je bijvoorbeeld dat Finland de schoonste lucht in de wereld heeft? Dit komt niet zomaar uit de lucht vallen, het is een bewezen feit. De bossen bedekken meer dan 75% van het land. De Finnen hebben zelfs een woord voor deze frisse lucht: happihyppely, wat betekent “zuurstof-hoppen”. Reis je dus door Fins Lapland in de zomer, dan word je getrakteerd op misschien wel het beste souvenir van het land: je longen gevuld met ’s werelds schoonste lucht.
Bezoek Santa Claus op de grens van de Noordpoolcirkel in Rovaniemi
In de zomer vlieg je vanaf Rotterdam direct naar Rovaniemi. En als je daar dan toch bent, waarom niet even een bezoekje brengen bij Santa Claus thuis? Hij woont namelijk in Santa Claus Village, Rovaniemi. Kun je meteen je verlanglijstje achterlaten.
Een leuk feitje over Rovaniemi is dat het zich bevindt op de grens van de Noordpoolcirkel. En dat is eigenlijk wel heel erg bijzonder. De grens van de Noordpoolcirkel loopt dwars door Santa Claus Village heen. Uiteraard maakte ik mijn allereerste sprongetje over deze lijn. Dat was wel even een momentje, hoor.
Waar ik voor terug wil komen
“Ooohh”, “Wauw!”, “Mooi”, “Prachtig!” – ik heb het allemaal herhaaldelijk gezegd tijdens mijn verblijf in Fins Lapland in de zomer. Ik ben fan, zo simpel is het. Fins Lapland kan er zeker van zijn dat ik haar nog eens zal bezoeken. Graag nog een keer in de zomer, maar natuurlijk lijkt Lapland in de winter mij ook fantastisch. Wat ik dan graag zou willen doen en zien? Ik heb al een paar items op mijn lijstje staan:
Het Noorderlicht
De tijd om het Noorderlicht te kunnen waarnemen begint halverwege augustus. Vaak is het Noorderlicht in de winter te zien, echter geeft de herfsttijd de mogelijkheid om dubbele Aurora’s te zien, omdat je dan nog de reflectie van het water ziet. En reis je met Voigt Travel naar Fins Lapland in de zomer? Dan krijg je toegang tot een handige app, die je alle info geeft die je nodig hebt, om te weten waar je wanneer moet zijn voor een glimp van het Noorderlicht.
The Bear’s Trail (Karhunkierros Trail)
De legendarische Karhunkierros Trail, oftewel The Bear’s Trail. Deze meerdaagse wandeling brengt je langs Oulanka’s mooiste locaties en stromende wateren. Het level varieert tussen makkelijk en uitdagend. Startend vanuit Hautajärvi village in het Laplandse Salla tot aan Rukatunturi in Kuusamo, hike je 82 km door het Oulanka National Park. De route is goed gemarkeerd en vertelt je hoeveel kilometer je nog voor je hebt liggen. Onderweg kom je naast andere hikers, wildernis hutten en kampvuur plekken tegen, waar je gewoon gebruik van kunt maken.
Swim Downhill 24
Sport events zijn belangrijk voor de Finnen. Swim Downhill 24 is zo’n populair event dat plaatsvindt in Fins Lapland. Het is een zwem & ren competitie. Deelnemers zwemmen zo’n 24 km door de Oulanka rivier. Een gedeelte van de rivier is zo ondiep, dat ze die stukken moeten rennen, totdat het weer diep genoeg wordt om te zwemmen. Het is een event dat nu twee jaar bestaat en het is erg populair. Zelfs onder de internationale mensen! Vorig jaar deden er Australiërs en Spanjaarden aan mee.
River floating
Me laten meevoeren door de rivieren in Fins Lapland. Het klinkt zo ontspannend en fijn. Waarschijnlijk het enige moment waarop je eerlijk kunt zeggen – I go with the flow. Deze activiteit kan het hele jaar door; bijvoorbeeld in de zomer, maar ook in de herfst met de herfstkleuren in hun volle bloei of onder het magische noorderlicht.
Deze reis is mogelijk gemaakt door Voigt-Travel.