De Faroereilanden, ofwel Faeröer eilanden, is een relatief onbekende eilandengroep tussen Noorwegen, IJsland & Scotland. Tijd om daar verandering in te brengen, want het is er werkelijk fantastisch. Daarom een overzicht met alles wat jij moet weten over deze eilanden. Daarover hieronder meer. Maar laten we beginnen met de uitspraak van de Faeröer eilanden. Wij hebben dit de afgelopen jaren namelijk verkeerd uitgesproken ;). Faeröer spreek je uit als: FAREUR. Easy peasy lemon squeezy.
Alles over de Faroereilanden
Hoe kom je er?
Officieel behoren de Faroereilanden tot Denemarken, maar de eilanden en hun bewoners hebben een eigen cultuur, eigen taal en eigen tradities. Je kunt hier in twee uurtjes heen vliegen vanuit Kopenhagen. Natuurlijk kun je ook vanuit Nederland vliegen, maar grote kans dat je eerst moet overstappen in Kopenhagen. Je vliegt naar het eiland Vágar en dit ligt op een uurtje rijden van de hoofdstad Torshavn.
Als je net wat meer tijd hebt, of je trip al avontuurlijk wilt starten, kun je ook met de boot vanuit Hirtshals, Noord Denemarken. Je vaart met Smyrilline. Dit is de enige rederij die deze overtocht maakt. Deze overtocht duurt 36 uur en brengt je direct naar Torshavn. Een mega toffe ervaring en het grote voordeel hieraan is dat je je eigen camper of auto mee kan nemen.
Welk vervoer heb je op de faroereilanden?
Als je op de faroereilanden geen eigen auto of camper hebt, raden we je 100% aan om een auto te huren. Op de eilanden zijn busverbindingen, dus het is mogelijk om veel te zien en te ontdekken, maar met je eigen vervoer ben je veel flexibeler en kun je alles uit deze bestemming halen.
Bijna alle eilanden zijn met elkaar verbonden door bruggen of tunnels. Er zijn twee tunnels die vrij prijzig zijn en is het dus slim om hierover na te denken in je route. Onze tip is om je kenteken te registeren voordat je de eerste tunnel neemt via deze website. Op deze manier betaal je minder geld dan wanneer de Faeröer eilanden de rekeningen achteraf naar je huis sturen.
Helikoptervluchten als dagelijks vervoersmiddel
Daarnaast zijn helikoptervluchten een onderdeel van het openbaar vervoer op de Faeröer eilanden. Dit bespaart namelijk veel reistijd voor de lokale mensen en op deze manier zijn ook de eilanden bereikbaar die niet verbonden zijn met een tunnel of brug. Super bijzonder om hier gebruik van te maken! Je kunt verschillende routes kiezen en voor de prijs hoef je het al helemaal niet te laten. Wij betaalden voor een vlucht van 12 minuutjes €29,- per persoon.
Eén klein regeltje voor deze helikoptervluchten; je kunt alleen een enkeltje boeken en geen retourtje. Op deze manier kunnen de lokale inwoners altijd gebruik blijven maken van de helikopers en zitten ze niet vol met toeristen. Je kunt blijven slapen op de plek van bestemming of je neemt de bus terug, zoals wij deden. LET’S DO THIS!
Waar wil je absoluut eten op de Faeröer eilanden?
Torshavn: sushi bij Etika, bagels bij Kafe Kaspar & een koffietje of borrel bij Café Paname.
Klaksvik: lunch, een koffietje & een drankje bij Frida.
Sandavágur: lunch of diner bij Fiskasykkid.
Wat wil je zien en doen?
De faroereilanden hebben een oppervlakte van 1.393 km². Daar leven zo’n 50.000 inwoners, van wie een kleine 40% in de hoofdstad Torshavn. De rest van de eilanden zijn bedekt met overweldigende natuur. Je kunt je voorstellen dat er genoeg must sees and do’s zijn. Maar wat moet jij nou echt zien en doen op de Faroereilanden? Wij zetten onze tips voor je op een rij:
TORSHAVN: de hoofdstad heeft niet alleen het ‘stadsgevoel’ te bieden, maar heeft daarnaast ook een schattig oud centrum met typische Faeröerse huisjes.
TRAELANIPA: deze hike van ongeveer 7km heen en terug, brengt je naar een bijzonder natuurverschijnsel. Hier zweeft het Leitisvatn meer ‘boven’ de oceaan. Het meer ligt op een hoge klif waardoor het hoogteverschil mega groot is, of lijkt, daar zijn we nog niet helemaal uit 😉
MÚLAFOSSUR: een prachtige waterval die met veel geweld in de oceaan eindigt. Niet alleen de waterval is meer dan de moeite waard, ook het uitzicht is ongekend mooi.
EIDI: het oude voetbalveld van Eidi is absoluut een bezoekje waard. Eén van de mooist gelegen voetbalvelden ter wereld. En wij delen deze mening.
KLAKSVIK: op loopafstand van deze stad ligt een prachtige, korte hike. Deze hike voert naar de top van de Klakkur berg, wat op zich al tof is om te doen. En dan hebben we het nog niet eens over de uitzichten gehad. Uitzichten waarvan je niet eens kunt bedenken dat ze bestaan. Het is een lekker klimmetje, maar het kost je maar 1,5 uur om naar boven en weer naar beneden te gaan.
VIDAREIDI: een lief, schattig dorpje aan de oceaan met prachtige kliffen, ruwe zee en een prachtig kerkje.
ROADTRIPPIN’: eigenlijk is ‘gewoon’ rondrijden over deze eilanden de grootste must do. Het ene uitzicht is nog vetter dan het andere. De ene weg is nog mooier dan de andere. De ene berg is nog prachtiger dan de andere. Je kunt gewoonweg niet kiezen welke route nu daadwerkelijk de mooiste is.
(tekst gaat door onder foto)
Waarom wil jij naar de Faeröer eilanden?
- De Faeröer eilanden zijn relatief klein. Dit betekent dat je veel kunt zien en ervaren in korte tijd. Het is een fantastische bestemming om een week te verblijven.
- Het is (nog) niet overspoeld door toeristen.
- De natuur is adembenemend en niet te vergelijken met andere landschappen in de wereld.
- Bijna iedereen spreekt Engels, dus de communicatie met locals is makkelijk.
- Je gaat de meest leuke, knappe, hilarische en verschillende schapen zien die je ooit eerder zag. Wist jij dat Faeröer ‘schapeneiland’ betekent? Dit is precies waarom!