Wanneer je aan Italië denkt, denk je al gauw aan heerlijke wijn uit die mooie Italiaanse wijngaarden, de beste pizza en pasta en warme zonnestralen. Maar natuurlijk heeft Italië veel meer te bieden dan dat. Het is echt een land van twee seizoenen. Zowel de zomer als de winter heeft zo zijn pracht en trekt naast citytrippers ook de echte avonturiers onder ons. Wist je bijvoorbeeld dat je op de grootste en meest actieve vulkaan van Europa ’s winters kunt skiën en zomers kunt hiken? Op de Etna op het Italiaanse eiland Sicilië is het mogelijk en wij leggen je graag uit waarom deze bestemming op jouw bucketlist hoort!
Actief en de Etna
Actief en de Etna zijn twee woorden die vaak in één zin voorkomen. De Etna is namelijk de meest actieve vulkaan van Europa en daarnaast één van de meest actieve vulkanen in de wereld. Zover bekend is de vulkaan 150 keer uitgebarsten. Eeuwen geleden was er sprake van allesvernietigende uitbarstingen. Tegenwoordig zijn het vooral kleinere uitbarstingen. Al werd in 2002 de kabelbaan, het bezoekerscentrum, een paar hotels en winkels verwoest en raakten in 2017 nog 10 man gewond door een explosie van magma. Actief is de vulkaan dus zeker. Daarnaast kun jij ook actief zijn op die actieve vulkaan. Die combi moet wel veel energie geven.
Winteravontuur
Wat velen vaak niet weten over het zonnige eiland Sicilië, is dat je vanaf november tot april kunt skiën op de vulkaan de Etna. Hoe tof is dat! Ter hoogte van ongeveer 1700 meter liggen de toppen van de Etna compleet ondergesneeuwd. Met zelfs twee skigebieden (Etna Noord en Etna Zuid), brengt de vulkaan enorm veel skiplezier voor de liefhebbers.
Etna Noord – Provenzana
Het skigebied Etna Noord, ook wel Provenzana genoemd. Dit skigebied op de Etna beschikt over 10,3 kilometer aan skipistes, waarvan 8,8 km aan rode pistes en 1,5 km aan blauwe pistes. De blauwe pistes zijn ideaal voor beginners en kinderen. De rode pistes zijn er voor gevorderden skiërs. Het skigebied loopt niet helemaal tot de top van de Etna want toegang tot de krater is verboden (sneeuwhappen is leuk maar lavahappen daarentegen…). Ervaren skiërs kunnen zich ook op de flanken van de Etna onder begeleiding van een gids wagen aan toerskiën, waarbij een goed uithoudingsvermogen een must is.
Etna Zuid – Nicolosi Pedara
Het skigebied Etna Zuid, ook wel Nicolosi Pedara. Terwijl je aan het skiën bent, zie je hier en daar nog liftpalen staan van liften die verwoest zijn door vroegere lavastromen. Dit skigebied beschikt over 6,3 kilometer aan skipistes, waarvan 5,6 km aan rode pistes en 700 meter aan blauwe pistes. Mochten deze pistes te weinig uitdaging bieden, dan kunnen de echte daredevils ook off piste gaan. Er is een skiroute genaamd “Canalone degli Svizzeri”, welke vanaf de Montagnola Lift richting Nicolosi-Nord gaat. Het wordt wel afgeraden om dit zonder gidsbegeleiding te doen.
Niet groot, wel spectaculair
Hoewel de skigebieden de kleinste van Europa zijn, zijn het ook de meest spectaculaire skigebieden met bijzondere uitzichten. Tijdens het skiën op de Etna kun je goed zien hoe de water- en gasdampen transformeren tot wolken, hoe bijzonder is dat? Daarnaast kun je vanaf de pistes ook uitkijken op de zee.
Zomeravontuur
De beste tijd om te hiken op de Etna is in de maanden april t/m september. Je hebt dan de meeste kans op een heldere dag, waardoor je ook nog eens een mooi uitzicht hebt tijdens je activiteit. Het kan wel vrij koud zijn op de vulkaan. De meest aangename temperaturen heb je in juli en augustus, maar dat zijn dan ook meteen de meest toeristische maanden. Wij raden daarom aan om in mei of september te gaan.
Hiken onder begeleiding
Wanneer de sneeuw is weggesmolten en de skigebieden zich in hebben geruild voor wandelpaden, kunnen avonturiers nog steeds uit de voeten. De Etna biedt namelijk ook fantastische hike opties. Via Etna People kun je bijvoorbeeld een tour boeken. Bij Etna People word je opgehaald, begeleid en tijdens de tocht krijg je informatie. Ook zomers is de vulkaan actief. Hierdoor wordt er ook dan geadviseerd om onder begeleiding van een gids te hiken. Er kunnen namelijk kraters ontstaan en deze zijn super onvoorspelbaar. Het zou dus zomaar kunnen dat er een eruptie is tijdens jouw hike. Durf jij het aan?
De machtige vulkaan
Het eerste gedeelte van de tocht is met een Landrover, waarbij verschillende stops worden gemaakt. Eén van de stops is bijvoorbeeld bij een gebied waar in 2002 lavastromen zijn geweest. Hier zijn alle hotels, winkels en restaurants weggevaagd. Voorheen was dit een populair skigebied voor toeristen, tegenwoordig is er niks meer van over. Hier zie je de impact van de machtige vulkaan dus echt terug. Na een aantal stops op verschillende plekken op de Etna, begin je aan een hike tocht van zo’n tweeënhalf uur.
Warm en koud
Tijdens de tocht breng je ook een ondergronds bezoek aan de zogenoemde “lava tubes”. Wanneer er een eruptie ontstaat, stroomt de lava ook ondergronds waardoor er lavagangen ontstaan. De bevolking gebruikte deze gangen vroeger om sneeuw en ijs te bewaren voor in de zomer en legde hier trappen aan. Doordat de gangen zo smal zijn kon de sneeuw goed koud en vergrendeld bewaard worden, wat later gebruikt werd om drankjes te verkoelen. Ook vroeger werd een koud biertje gewaardeerd. In het hier en nu ga jij met helm inclusief lampje de gangen verkennen. Een once in a lifetime opportunity en ontzettend gaaf om te zien!