Credits: Visit Estonia - Priidu Saart

Al eens aan Estland gedacht als outdoorbestemming?

door

Estland roept bij de meeste mensen (zeer waarschijnlijk) een beetje een vaag en incompleet beeld op. Wat weet de gemiddelde Nederlander over Estland? Het ligt in het noorden van Europa, het is onderdeel van de Baltische staten, Tallinn is de hoofdstad en misschien weet iemand door een pubquiz dat de nationale vlag bestaat uit blauw, zwart en wit. Maar daar houdt het bij de meeste mensen wel op. Wist je echter dat Estland op outdoorgebied ontzettend veel te bieden heeft? Ja, Estland als outdoorbestemming! In dit artikel ga ik je vertellen waarom je Estland zeker in overweging zou moeten nemen bij het plannen van je volgende outdoortrip.

De natuur van Estland

Estland verschilt qua oppervlakte niet veel van Nederland. Het is net iets groter. Maar daar staat tegenover dat ons landje zo’n 18 miljoen inwoners telt, terwijl Estland slechts 1,4 miljoen inwoners herbergt. En dat betekent dat er heel veel ruimte over is voor ongerepte natuur. Estland wordt dan ook voor het overgrote deel (meer dan 50%) gevuld met bossen. Zodra je de hoofdstad Tallinn verlaat, wacht er een uitgestrekt landschap op je. Daarnaast heeft Estland, net zoals zijn zeer nabij gelegen buurman Finland, ontzettend veel meren: maar liefst 1400.

In Estland zijn zes officiรซle nationale parken te ontdekken. Soomaa National Park is wellicht het bekendste. Soomaa, wat “Land van de Moerassen” betekent, is beroemd om de jaarlijkse “vijfde seizoen” – een periode in het voorjaar wanneer smeltende sneeuw en regenval de rivieren doen overstromen, waardoor grote delen van het park onder water komen te staan. Dit biedt een bijzondere gelegenheid voor kanotochten door overstroomde bossen en weiden. Een ander prachtig nationaal park is Lahemaa. Gelegen in het noordoosten van Estland, grenzend aan zee. Dit park biedt biedt een unieke mix van uitgestrekte bossen en rotsachtige kustlijnen.

Hiken

Het verbaast dan ook niet dat Estland door zijn hoeveelheid aan natuur een wandel-walhalla te noemen is. Werkelijk door heel Estland vind je goed gemarkeerde wandelpaden. Voor iedereen is er wel een geschikte route te vinden, van korte tot lange tochten, van licht intensief tot intensief.

Zelf ging ik aan de wandel in het Endla Nature Reserve op een klein deel van de RMK, een lange afstand wandelpad dat heel Estland doorkruist. In het Endla Nature Reserve bevind je je temidden van vele zogenaamde bogs. Bogs zijn eeuwenoude moerasgebieden. Een heel netwerk aan houten wandelpaden begeleidt je door dit indrukwekkende en vooral bijzondere landschap. Maar je kan de wandelpaden ook verlaten en onder begeleiding van een gids een bog shoe wandeling doen. Dan trek je eigenlijk een soort sneeuwschoen aan, zodat je geen natte voeten krijgt. Endla is overigens zeker niet de enige plek waar je dit natuurverschijnsel tegen zal komen, want Estland bestaat maar liefst voor 20% uit dit soort gebieden.

Meer inspiratie opdoen? Bekijk dan deze door Visit Estonia geselecteerde top 10 hiking trails in Estland.

Kanoรซn

Naast wandelen is kanoรซn ook een must als je in Estland bent. Afstanden en duur heb je zelf in de hand. Je kan tours van 2 uur of van 2 dagen maken, afhankelijk van wat je wil. Wat je ook kiest, door in een kano te stappen verzeker je jezelf van serene rust. Zelf maakte ik een kano trip van 10 kilometer over de Ahja rivier, gekscherend de Amazone van Estland genoemd, en kwam ik verder niemand tegen. Langs de Ahja vind je vele prachtige zandstenen rivieroevers. De natuur gaat hier nog gewoon ouderwets zijn gang, dus goed kunnen slalommen met je kano is hier wel een must. Maar daar krijg je een prachtige ervaring en kraakhelder water voor terug. Met wat geluk zie je aan de waterkant ook nog wat bevers in actie.

Mountainbiken

Estland staat niet bekend om zijn bergen. Sterker nog, Nederland is vier meter bergachtiger dan Estland. Suur Munamรคgi is met 318 meter namelijk het hoogste punt van Estland. Maar de glooiende Estse heuvels bieden wel een prima mogelijkheid om op je mountainbike te springen en trails in het bos op te gaan zoeken. Zo stapte ik in het Taevaskoja Nature Reserve op een FAT bike voor een mooie rit van 21 kilometer. De route bleek ontzettend veelzijdig. Korte klimmetjes, snelle afdalingen, single tracks, mooie uitzichten en vooral hรฉรฉl veel groen om je heen.

Wildlife van Estland

Qua wildlife heeft Estland ook behoorlijk wat in petto. Estland heeft een populatie van maar liefst 1.000 bruine beren. Dat is behoorlijk, waardoor Estland na Roemeniรซ, in verhouding tot landoppervlak, op nummer twee staat wat berenpopulatie in Europa betreft. Je zal een beer in Estland echter niet zomaar tegen het lijf lopen. De beren doen er alles aan om jou te vermijden. Mocht je toch een poging willen wagen, dan worden er tours georganiseerd waarmee je een nacht in het bos blijft slapen en je met wat geluk een beer in zijn natuurlijke habitat ziet. Estland doet er alles om deze tours zo natuurlijk mogelijk te organiseren. Dit om er zeker van te zijn dat beren niet aan mensen gewend gaan raken of bewust gelokt worden om de kans beren te zien te vergroten. Naast de bruine beren lopen er in Estland ook aardig wat wolven (150-200) en lynxen (ongeveer 500) rond in het wild.

Wildkamperen

In Estland mag je overal te voet, met de fiets, op de skiโ€™s, boot en paardrijdend komen, zelfs op privรฉterrein. Wellicht ben je er nog niet van bewust, maar in Estland is het toegestaan om te wildkamperen. Er zijn verspreid door het hele land vele mogelijkheden om je tentje op te zetten. Je kunt naast officieel erkende en ingerichte kampeerplekken eigenlijk overal terecht, behalve in beschermde gebieden en op privรฉterrein, tenzij je daarvoor toestemming hebt. Veel van die officieel erkende kampeerplekken bieden je de mogelijkheid om zelf hout te hakken, kampvuur te maken en gebruik te maken van een bush toilet.

Estland? Ga ervoor!

Estland mag wat mij betreft absoluut gekenmerkt worden als een outdoorbestemming. Back to nature is hier een meer dan passend credo. Het land is ontzettend uitgestrekt, heel rustig, vol natuurschoon, maar ook goed georganiseerd qua logistiek en voorzieningen. Afval kom je hier nergens tegen. Ik was er eind mei/begin juni, en werd ondergedompeld in temperaturen van 25+ graden. De lente en zomer zijn meer dan geschikt, met lange dagen en korte nachten. De winter toont een heel ander Estland en laat je genieten van activiteiten in de sneeuw en traditionele Estse sauna’s. Klinkt ook prima toch? Dus mocht je op zoek zijn naar een niet-standaard bestemming die veel, zo niet alles, te bieden heeft voor een outdoorliefhebber? Denk dan eens aan Estland. Ga ervoor!

BikingEuropaHikingKamperenKano & kajakNationale ParkenReisverhalenTheOutdoors.nlWatersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

2 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.