Credits: Markus Spiske - Unsplash

Dit zijn de meest essentiële survival spullen!

door

Survival spullen mogen echt niet ontbreken aan je adventure uitrusting! Wat je verder meeneemt is voor iedereen persoonlijk. Ga je back 2 basic of neem je liever wat extra spullen mee om je reis wat comfortabeler te maken? Moet je bepakking lichtgewicht zijn of zijn gewicht en formaat niet van belang? Wat voor een avontuur je ook tegemoet gaat, er zijn een aantal dingen die je echt niet mag vergeten.

Wat zijn survival spullen?

Voordat we meteen alle survival spullen op een rijtje zetten, is het goed om eerst te kijken naar wat survivallen precies is. Survivallen betekent niets anders dan overleven. Je probeert zo lang mogelijk in leven te blijven met zo weinig mogelijk middelen. Je dient zelf onderdak te maken, maar ook moet je zelf opzoek naar water en eten. Daarbij is een goede basiskennis over de natuur een must. Het gaat dus veel verder dan alleen het gebruik van de gps-functie op je telefoon. Je weet van tevoren niet wat je te wachten staat. Daarom moet je overal op voorbereid zijn. Survivallen is dus alles behalve makkelijk. Een goede voorbereiding is daarom heel erg belangrijk.

survivallen
Credits: Kyle Glenn – Unsplash

Survival spullen kiezen o.b.v. de vijf basisprincipes

Bij survivallen zijn er vijf basisprincipes waar het allemaal om draait. Met deze vijf aspecten als richtlijnen is het inpakken van je backpack een stuk makkelijker. Verder zorgt het ervoor dat je de kans op vervelende en gevaarlijke situaties verkleint.

1. Beschutting

Als je gaat survivallen ga je meestal meerdere dagen op pad gaat. Hoe je jezelf ’s nachts warm houdt is daarom het eerste waar je aan moet denken. Denk goed na over wat voor soort gebied je gaat bezoeken. Is het er warm of koud? Is het er makkelijk een tent op te zetten of moet je beschutting improviseren? Besteed dus genoeg tijd aan het vinden/maken van een schuilplaats en maak daarbij optimaal gebruik van je omgeving. Handige tools hiervoor zijn:

  • lichtgewicht tent met onderzeil
  • isolatiedeken
  • slaapzak
  • slaapmat
  • goede kleding
survival spullen
Credits: Robert Ritchie – Unsplash

2. Water

Dit is onmisbaar als je je survivaltocht wilt overleven. Het lichaam kan drie dagen zonder water, maar leuk is anders. Natuurlijk kan je meerdere flessen water meezeulen, maar als je het echte survivallen wilt meemaken, dan zal je toch moeten leren hoe je in de natuur aan water kan komen. Probeer iedere dag minimaal 2 liter water tot je beschikking te hebben. Neem sowieso een waterfilter mee zodat je de kans op ziek worden verkleint. Daarnaast kan je natuurlijk ook regenwater opvangen of sneeuw gebruiken. Handige tools hiervoor zijn:

  • waterfilter
  • waterfles
  • waterzuiveringstabletten

Tip: Het is altijd beter om het water, uit een rivier, of de sneeuw even te koken voordat je het drinkt. Zo doodt je de bacteriën.

water
Credits: Jon Sailer – Unsplash

3. Vuur

Om water te kunnen koken heb je vuur nodig. Zorg er dus voor dat je weet hoe je vuur moet maken voordat je vertrekt. Oefen dit eerst een paar keer thuis. Hiervoor is een vuurkit erg handig. Deze bestaat uit lucifers, aanstekers, aanmaakblokjes en waxinelichtjes. Ook als het draait om vuur maken is het goed om te bedenken in wat voor soort gebied je gaat survivallen. Is er hout, of komt een kookstelletje beter van pas?

Heel belangrijk: zorg er altijd voor dat je genoeg water of zand tot je beschikking hebt om het vuur te doven. Zo voorkom je bosbranden.

Credits: Connor Jalbert – Unsplash

4. Voedsel

Natuurlijk is eten ook onmisbaar. Neem bijvoorbeeld genoeg snacks mee, zoals proteïnerepen. Een goede back-up, wanneer je door de rest van je eten heen bent, zijn pakken soep of eten in blik. Kortom, voedsel wat je makkelijk kan opwarmen in één pannetje. Handige tools hiervoor zijn:

  • zakmes
  • pannetje
  • brandertje

5. Basiskennis

Wanneer je voedsel wilt vinden in de natuur, en over het algemeen wilt overleven in de natuur, is een goede basiskennis onmisbaar. Je moet weten welke materialen je het beste kan gebruiken voor het maken van een schuilplaats, welk water je beter wel of niet kan drinken en welke planten, bessen of paddenstoelen giftig zijn. Daarnaast is oriëntatie ook erg belangrijk. Alleen de gps-functie op je mobiel is niet genoeg. Leer hoe je aan de stand van de zon en/of sterren kunt zien welke richting je op gaat. Handige tools hiervoor zijn:

  • EHBO-kit
  • kaart
  • kompas
  • gps-toestel
  • evt. een boek om planten te determineren

Aan de slag!

Nu je wat wijzer bent geworden kan je zelf je survival kit samenstellen voor je volgende avontuur. Mocht je bang zijn dat je iets vergeet? Dan kan je er ook voor kiezen om een kant-en-klare survivalkit te kopen.

Credits: Amber Goetz – Unsplash

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.