Credits: BigStock

De eikenprocessierups neemt ook in 2022 voordelen met zich mee

door

We kennen hem allemaal wel; de eikenprocessierups. Ook in 2022 is de eikenprocessierups weer te vinden in ons land. Deze krioelende beestjes staan vooral bekend om de vervelende, jeukende bultjes die ze je bezorgen wanneer je er te dicht bij in de buurt bent geweest. Wij Nederlanders doen dan ook ontzettend ons best om deze rupsen uit te roeien, maar is dat wel verstandig? Is de eikenprocessierups niet ook gewoon ergens goed voor? Dat vroegen wij ons af en zijn daarom opzoek gegaan naar het antwoord. En wat blijkt? Er zitten zeker niet alleen nadelen aan de eikenprocessierups.

eikenprocessierups 2021
Credits: BigStock

Het imago van de eikenprocessierups

De eikenprocessierups is een grijzige rups met een zwarte bovenkant en witte haren en leeft in de eikenbomen, waar hij een nest vlak boven de grond heeft. Ook in 2022 heeft de eikenprocessierups nog steeds het imago van vervelende ’terror-rups’, die ons vooral veel overlast bezorgt. Dat komt omdat, wanneer je (indirect) met de rups in aanraking bent gekomen, je een vervelende uitslag in de vorm van rode, jeukende bultjes krijgt. Niet iets waar je op zit te wachten.

Maar wist-je-dat de eikenprocessierups acht verschillende stadia heeft waarin hij vervelt en dat hij pas vanaf het vierde stadium zijn brandharen krijgt? Zoals bijna elke andere rups wordt ook de eikenprocessierups een vlinder. Het wordt een nachtvlinder met een grijze kleur. De vlinders worden ongeveer 1,5 centimeter groot en zijn meestal eind juli en in de hele maand augustus te vinden. De rups werd al vóór 1850 in Nederland gespot en is dus een echte Nederlandse soort. Mede door de klimaatverandering wordt het voor de processierups steeds makkelijker om zich te verspreiden. Ook al klinkt dit als iets negatiefs, het brengt toch echt voordelen met zich mee.

eikenprocessierups 2021
Credits: BigStock

De voordelen die de eikenprocessierups ook in 2022 weer met zich meebrengt

Ook al zijn de voordelen voor ons mensen niet heel groot, de eikenprocessierups brengt zeker voordelen met zich mee voor de natuur. Hij dient namelijk als voedselbron voor veel andere dieren, doordat hij veel eiwitten bevat. Koolmezen eten bijvoorbeeld graag deze rupsen en ook voor sluipwespen en sluipvliegen zijn eikenprocessierupsen zeer voordelig. Zij zetten namelijk hun eitjes af in de rupsen(nesten) waardoor zij zich ook weer voort kunnen planten.

Wanneer de eikenprocessierups zich ontpopt tot een nachtvlinder, is hij voor ons niet meer vervelend. Hij zorgt dan niet meer voor uitslag. Wel is hij dan nog steeds een verleidelijke prooi. Dit keer niet voor koolmezen, sluipwespen of sluipvliegen, maar voor vleermuizen. De eikenprocessierups draagt dus bij aan de biodiversiteit in Nederland en is dus zeker niet alleen negatief. Het is wel zo dat de natuurlijke vijanden van de rups niet in staat zijn om alle rupsen uit te roeien. Daarom is het nog steeds een goed idee om op te letten tijdens het wandelen, met name als je langs een rij eikenbomen loopt tijdens het warme weer.

Welke periode eikenprocessierups?

Zoals ieder jaar, is ook in 2022 de eikenprocessierups het meest actief in het voorjaar en de zomer. De rupsen verschijnen tussen half april en half juli in de bomen, maar het stadium van overlast begint ongeveer in juni. Dat is het moment dat de eikenprocessierupsen hun brandharen gaan afschieten. Vervolgens heb je in de zomermaanden (juni t/m augustus) het meeste last van jeuk en branderige plekken. Dat is het moment dat de rupsen “poppen”.

Meer weten over klachten voorkomen en behandelen? Check de Zorgwijzer website voor uitgebreide informatie.

Bron:

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.