In het digitale tijdperk van vandaag is het voor reizigers belangrijker dan ooit om verbonden te blijven, ongeacht de bestemming. De opkomst van de e-sim, eSIM of e-simkaart belooft het reizen met je smartphone eenvoudiger te maken in het buitenland. Maar wat is een e-sim precies en hoe verandert dit jouw reiservaring?
Met een e-sim naar het buitenland
Het klinkt misschien allemaal wat moeilijk, maar als je eenmaal door hebt hoe een e-sim in binnen- en buitenland werkt, ben je om. Daarom hebben we een zo volledig mogelijk overzicht voor je op een rij gezet:
- E-sim gebruiken in het buitenland
- Meerdere e-sims gebruiken
- Waar koop je een e-sim voor het buitenland?
- Welke e-simkaarten zijn er voor in het buitenland?
- Welke aanbieders en waarom wij kiezen voor Airalo?
- Hoe installeer je een e-sim?
- Veelgestelde vragen over een e-sim in het buitenland
Een e-sim gebruiken in het buitenland
De simkaarten werden in de loop der jaren steeds kleiner. We gingen van een simkaart, naar een micro-sim en naar een nano-sim. Maar nu is een simkaart eigenlijk niet meer nodig, want de nieuwe smartphones kunnen gebruik maken van een e-simkaart. Dat betekent dat je vanuit jouw provider (of de app daarvan) een code krijgt en dus helemaal geen simkaart meet fysiek in jouw smartphone hoeft te stoppen. En het grote voordeel is dat je er dan vaak ook meerdere tegelijkertijd kan gebruiken.
Meerdere e-sims gebruiken
Je kan op de meeste iPhone en Android-modellen meerdere e-simkaarten installeren. Dat betekent dat je bijvoorbeeld in Nederland en in de EU gewoon gebruik maakt van jouw lokale netwerk. Ga je echter naar het buitenland, dan kan je een e-sim toevoegen. Deze koop je online, dus al voordat je op reis vertrekt. En dat scheelt je vaak geld en hoef je op een buitenlands vliegveld niet ook nog in de rij te staan voor een tijdelijke simkaart. Het bespaart je dus geld en tijd.
Waar koop je een e-sim voor het buitenland?
Er zijn verschillende manieren om een e-sim te kopen en gebruiken in het buitenland. Wij adviseren je om altijd een e-sim voor het buitenland te kopen als je nog in Nederland (of Vlaanderen) bent. In dat geval kan je even rustig uitzoeken hoe lang je in een bepaald land bent en of je bijvoorbeeld een overstap hebt in een ander land, waar je ook een e-sim voor nodig kan hebben. Vaak is het dan voordeliger om een e-sim voor de hele wereld aan te schaffen.
Welke e-simkaarten zijn er voor in het buitenland?
Over het algemeen kan je e-sims voor in het buitenland kopen in verschillende regio’s en databundels. Zo kan je bijvoorbeeld een e-sim kopen voor één land, een hele regio of voor wereldwijd. Als je gaat voor regio’s, dan heeft Airalo de optie voor een Afrika, Azië, Caraïben, Latijns-Amerika, Midden-Oosten en Noord-Afrika en Noord-Amerika. Check wel even welke landen er onder deze regio’s vallen en vervolgens hoeveel data én hoe lang de e-sim geldig is in het buitenland.
Welke aanbieders en waarom wij kiezen voor Airalo?
Er zijn meerdere aanbieders voor een e-sim in het buitenland. Wijzelf zijn fan van Airalo. Dankzij het gebruiksgemak van Airalo kom je niet snel voor verrassingen te staan. We namen een e-sim voor Canada, Zuid-Afrika en Jordanië en waren alle keren erg enthousiast. Even aanschaffen via de app of mobiele website en na betaling verloopt de installatie vlekkeloos. En als je dan in het buitenland bent, kan je eenvoudig jouw databundel nog checken. Zo weet je eenvoudig of je nog even moet opwaarderen, of dat je nog door kan tot het einde van je vakantie.
Hoe installeer je een e-sim?
Een e-sim installeren is steeds eenvoudiger, maar hangt vooral af van jouw smartphone en provider. We verdelen het onder in het volgende:
- Airalo e-sim kopen en installeren
- E-sim installeren op iPhone
- E-sim installeren op Android
- Zet je dataroaming uit op je primaire simkaart
Airalo e-sim voor het buitenland kopen en installeren
Koop je net als ons een e-sim voor in het buitenland via Airalo, dan zijn deze stappen het makkelijkste om te volgen:
- Ga naar de Airalo website
- Kies jouw e-sim voor in het buitenland (kijk goed naar bestemming, duur en datapakket)
- Klik op ‘nu kopen’
- Maak een account aan of log in als je al een account hebt
- Installeer jouw e-sim volgens de stappen op de website
- Activeer je e-sim als je hem daadwerkelijk gaat gebruiken (anders gaat de geldigheid wellicht te vroeg in)
- Kom je er niet uit? Dan staat de helpdesk van Airalo voor je klaar.
E-sim installeren op iPhone
Heb je een iPhone en wil je een e-sim voor jouw lokale netwerk of voor in het buitenland installeren? Dan volg je de volgende stappen:
- Ga op je iPhone naar instellingen
- Druk op ‘Mobiel netwerk’ en vervolgens op ‘Voeg e-sim toe’
- Kies of je de e-sim over wil zetten van een andere iPhone of ‘Gebruik QR-code’
- Scan de QR-code die je hebt gekregen of open de QR-code als je die hebt bewaard in je fotorol. Lukt beide niet, dan kan je ook kiezen voor ‘Voer info handmatig in’
- Volg de verdere instructies en jouw e-sim is zo geïnstalleerd
E-sim installeren op Android
Heb je een smartphone die draait op Android (Samsung, Huawei, etc.), volg dan de volgende stappen:
- Ga naar instellingen
- Druk op ‘Verbindingen’ en vervolgens op ‘SIM-kaartbeheer’
- Druk op ‘eSIM toevoegen’
- Druk op ‘QR-code scannen’ of ‘eSIM overzetten van ander apparaat’
- Indien je kiest voor QR-code scannen, scan dan de code op een andere telefoon of via een computer. En klik op toevoegen.
Zet je dataroaming uit op je primaire simkaart
Oké, heb je een e-sim voor het buitenland gekocht? Dan is het essentieel om dataroaming op je primaire simkaart uit te zetten. Het is misschien wat technisch, maar je wil met jouw e-sim voor in het buitenland alleen data gebruiken en met jouw primaire simkaart (Vodafone, KPN, Odido) niet. Anders kan je dus toch nog voor kosten komen te staan. Als je de dataroaming op je primaire simkaart uitzet, dan gaat hij jouw primaire simkaart nooit gebruiken voor (hele dure) data in het buitenland. PS, zet dataroaming wel weer aan als je bijvoorbeeld naar Duitsland gaat, want dat hoort in de EU en zit meestal in jouw abonnement.
- Ga naar instellingen (op een iPhone)
- Druk op ‘Mobiel netwerk’ en ‘opties mobiele data’
- Zet het schuifje van ‘Dataroaming’ uit
Tips voor reizigers die een e-sim willen gebruiken
- Controleer compatibiliteit: voordat je vertrekt, controleer of je telefoon e-sim ondersteunt.
- Plan vooruit: onderzoek e-sim aanbiedingen voor je bestemming zodat je voorbereid bent.
- Houd een fysieke simkaart als back-up: het kan geen kwaad om een fysieke SIM als back-up te hebben voor noodgevallen.
Veelgestelde vragen over een e-sim in het buitenland
E-sim, of “embedded SIM”, is een digitale SIM die is ingebouwd in je apparaat en de traditionele plastic simkaart vervangt. De e-sim is geïntroduceerd in de afgelopen jaren en maakt het overbodig om fysieke SIM-kaarten te wisselen.
Een e-sim profiel wordt digitaal gedownload en geactiveerd. Met een QR-code of een app van een provider kan je een lokaal profiel op je telefoon zetten. Het wisselen tussen providers is nu een kwestie van enkele klikken.
– Gemak: zodra je landt, kun je onmiddellijk verbinding maken zonder naar een winkel te hoeven voor een lokale SIM.
– Flexibiliteit: verken en wissel tussen lokale tarieven zonder fysiek gedoe. Of koop een unlimited data e-sim voor in het buitenland.
– Veiligheid: verminder het risico op verlies of beschadiging van losse SIM-kaarten.
Hoewel e-sim veel belooft, zijn er uitdagingen:
– Beperkte ondersteuning: niet alle telefoons hebben e-sim technologie.
– Provider beperkingen: niet elke provider heeft e-sim opties beschikbaar, vooral in meer afgelegen gebieden. Koop daarom vooraf een e-sim voor het buitenland. Je voorkomt daarmee ook roamingkosten in het buitenland.
Ja, e-sims zijn net zo veilig als traditionele SIMs.
De meeste telefoons kunnen zowel een fysieke SIM als een e-sim tegelijkertijd beheren. Je kunt beide gebruiken.
Ja, je kunt verschillende e-sim profielen opslaan en ertussen wisselen. Zo kan je dus een voorkeur voor data hebben op de ene e-sim en op jouw fysieke simkaart de voorkeur hebben voor gesprekken.
Conclusie
De wereld van mobiele connectiviteit evolueert snel en de e-sim is een voorbeeld van deze vooruitgang. Voor reizigers biedt het een nieuw niveau van gemak en flexibiliteit. Terwijl het nog steeds opkomend is, zou de e-sim wel eens de standaard kunnen worden voor de toekomstige generaties reizigers.