Het fleecevest is tegenwoordig weer helemaal hip. Helaas zijn ze echter niet zo goed voor het milieu. De manier waarop fleece wordt geproduceerd is namelijk erg milieuonvriendelijk. De vezels van fleecegaren zijn erg kort. Hierdoor breekt fleecegaren sneller af dan andere garens. Wist je dat alleen al bij het wassen en dragen van fleece miljoenen plastic vezels vrijkomen? Deze komen zo allemaal in het milieu en in de lucht om ons heen terecht. De meeste microplastics in de oceaan zijn afkomstig van synthetische kleding. Die plastic microvezels bevinden zich zelfs in ons water, de lucht die we inademen en in ons voedsel. Niet zo best dus. Vandaar dat wij vandaag voor deze duurzame donderdag een aantal merken laten zien die fleecevesten verkopen die wél duurzaam zijn.
Merken met duurzame fleecevest(en)
Hieronder hebben wij een aantal merken opgesomd die duurzame fleecevesten verkopen. Zo dragen we allemaal een steentje bij aan het verkrijgen van een wereld met minder microplastic.
VAUDE
We schreven er al eerder dit merk. Toen ging het echter over duurzame sportkleding, maar VAUDE verkoopt ook duurzame fleecevesten. VAUDE kwam als eerste met het voorstel voor het maken van producten van een fleecestof, waarvan de vezels aan de opgeruwde binnenzijde biologisch afbreekbaar zijn. Als voorloper op het gebied van duurzaamheid heeft VAUDE de stof in samenwerking met de Italiaanse stofleverancier Pontetorto ontwikkeld en gebruikt in de wintercollectie van 2018-2019. Ruim 40 jaar na de invoering van fleecestoffen in de outdoor markt bood VAUDE daarmee voor het eerst een oplossing voor het probleem van microplastic bij het wassen.
Enkele voorbeelden van duurzame fleecevesten, die milieuvriendelijk zijn geproduceerd van fleece van houtvezels ter vermindering van microplastic in onze zeeën, die momenteel te koopt zijn bij VAUDE:
Haglöfs
Haglöfs is een merk die vooral bekend staat om duurzaam ondernemen. Als je een Haglöfsproduct koopt, dan ben je verzekerd van een product wat je veilig kan dragen, duurzaam gefabriceerd is en getoetst is op productie door de Fair Wear Foundation. Haglöfs verkoopt ook vele duurzame fleecevesten. Deze duurzame fleecevesten worden gemaakt van gerecyclede PET-flessen, gerecycled polyester of gerecyclede visnetten. De visnetten worden van de zeebodem gehaald om te voorkomen dat er dieren in stikken. Daarna worden ze helemaal uit elkaar gehaald. Het draad wat dan overblijft wordt vervolgens weer gebruikt voor het maken van een nieuw stuk stof.
Enkele voorbeelden van duurzame fleecevesten van Haglöfs:
- Haglöfs – Nengal Mid Jacket – Heren fleece vest (De Nengal Midlayer jacket van Haglöfs is een duurzaam vest gemaakt van gerecyclede visnetten uit de oceaan)
- Haglöfs Frost Mid heren fleecevest
- Haglofs Heron Hood dames fleecevest
Photo by tanvi sharma Photo by Kristin Snippe
Waschbär
Waschbär is een merk waar we nog niet eerder over hebben geschreven. Echter is het wel een klimaatneutrale onderneming. In 2005 verstuurde Waschbär de eerste klimaatneutrale pakketten. Als milieubewust postorderbedrijf richten ze zich op het duurzaam vormgeven van álle onderdelen van het bedrijf. Zij betrekken daarom uitsluitend groene stroom van de Naturstrom AG en EWS Schönau. Sinds 2017 gebruiken ze ook bio-gas van de electriciteitscentrale in Schönau. In de gebouwen maken ze waar mogelijk gebruik van led-lampen voor de verlichting, die in vergelijking met traditionele TL-verlichting ca. 40 % minder stroom verbruiken. Om waardevolle natuurlijke hulpbronnen te ontzien en CO₂-emissies te reduceren, gebruiken ze enkel recyclingpapier. Ook zijn de folders van Waschbär gecertificeerd met het keurmerk “Blaue Engel”. Verder letten ze natuurlijk op het scheiden van afval en streven ze naar het hergebruik van grondstoffen.
Enkele voorbeelden van duurzame fleecevesten die nu te koop zijn bij Washbär:
- Fleecejack, pruim
- Fleecevest, pruim
- Biokatoenen fleece pullover met capuchon, petrol/nachtblauw
- Enna Fleecevest, antraciet/grijs
Heb jij nog tips voor ons m.b.t. duurzame fleecevesten? Laat het ons dan vooral weten door een reactie achter te laten.