In het hart van de Alpen liggen de Franse dorpen Avoriaz en Morzine, een ware trekpleister voor outdoor liefhebbers uit heel Europa. Helaas merken ze in deze regio maar al te goed wat de gevolgen zijn van klimaatverandering. De temperatuur in de Alpen stijgt zelfs twee keer sneller dan het wereldgemiddelde. Gelukkig wordt in Avoriaz en Morzine sinds jaar en dag met grote toewijding gewerkt aan duurzaam toerisme. In dit artikel lees je welke initiatieven impact maken en ontdek je hoe je jouw voetafdruk kunt minimaliseren.
Maak (minder) impact met je reis
Wist je dat de reis naar je outdoor bestemming voor 70% de totale CO2 uitstoot van je hele vakantie bepaalt? Bewust kiezen hoe je reist, maakt dan echt een verschil. Ik reisde vanuit Nederland met de trein naar Avoriaz en Morzine. Die reis was comfortabel én de impact op het milieu was aanzienlijk lager dan wanneer ik het vliegtuig had genomen. Wie met de trein reist, bespaart 7 tot 11 keer zoveel CO2 ten opzichte van reizen met het vliegtuig (bron: Milieucentraal). Zelf de impact berekenen van jouw aankomende reis? Dat kan via de website klimaatwijs op reis.
AlpinExpress Pas
Het AlpinExpress initiatief biedt een extra aanmoediging om de trein te pakken naar Avoriaz en Morzine. Wanneer je met de trein reist om je vakantie in Avoriaz-Morzine, Les Gets of Vallée d’Aulps door te brengen, ontvang je op vertoon van je treinticket een QR code. Die QR code biedt gratis drankjes of korting in restaurants, korting op liftpassen, de huur van materialen en vele sportieve activiteiten.
Sport voor iedereen met de Multi-pass
Laten we eerlijk zijn, wintersport en outdoor vakanties staan er niet erg om bekend dat ze vriendelijk zijn voor je portemonnee. De Multi-pass maakt de sportieve activiteiten in de regio een stuk toegankelijker. Deze pas (€2,50 per persoon per dag) geeft toegang tot meer dan 70 activiteiten in de 12 dorpen van Portes Du Soleil. Mooie reden om eens iets nieuws te proberen. Met deze pas kun je onder andere de (voetgangers)liften gebruiken, een potje tennis spelen of de zwembaden bezoeken.
Avoriaz: voorloper in duurzaam toerisme
Vanuit Morzine zie ik Avoriaz al liggen, zo’n 1000 meter hoger, afstekend tegen de rotsen en vandaag deels in de wolken. ‘Hoogbouw?!’ is het eerste wat door me heen schiet. Misschien niet wat ik voor me zie als ik me een idyllisch dorp in de bergen voorstel. Zodra ik meer te weten kom over (autovrij!) Avoriaz en de vooruitstrevendheid waarmee ze zich hier wijden aan duurzaam toerisme, wordt die aparte stijl in mijn ogen ronduit mooi.
Verdwijnen in het landschap
De bouwstijl van Avoriaz is bijzonder omdat die (juist door de hoogbouw) is afgestemd op het landschap, de lijnen volgend van de omliggende rotsen. Het onbehandelde ceder- en larikshout verkleurt door blootstelling aan zon, wind en sneeuw, waardoor de appartementen op den duur nog meer één worden met de omgeving.
Slim gebruik maken van zonne-energie
In Avoriaz zijn 95% van de appartementen op het zuiden gericht, zodat ze zoveel mogelijk zonlicht vangen. Dit zonlicht wordt slim en duurzaam hergebruikt om de gebouwen beter te verwarmen. De dubbele daken en de externe balkons zorgen ervoor dat de warmte beter blijft hangen.
Montagne Verte in Morzine
In Morzine treffen we Christine van Montagne Verte. Sinds 2019 weet deze non-profit organisatie indrukwekkende initiatieven van de grond te krijgen, waaronder de eerder genoemde AlpinExpress Pas. Montagne Verte wil een duurzame blueprint vormen voor andere (winter/berg)sportgebieden en deelt daarom actief haar kennis en middelen.
Reduce, re-use, recycle
Een ander succesvol initiatief van Montagne Verte is de kledingruil die uitgroeide tot goedlopende tweedehandswinkel in het centrum van Morzine. Voor kleine prijsjes vind je tweedehands kleding die makkelijk nog een ronde mee gaat. In een sportief gebied als Morzine, zitten daar ook vaak outdoor pareltjes tussen. De 50 betrokken vrijwilligers leren zelf de ingezamelde kleding te repareren. Ze verwijderen bijvoorbeeld de logo’s van oude collecties van skischolen, zodat ze hergebruikt kunnen worden.
(Tekst gaat verder onder afbeelding.)
Lokaal en seizoensgebonden eten
In Morzine brengen we ook een bezoek aan Les Jardins de l’Abbaye. Deze tuin van 5.000m2 is drie jaar geleden opgericht door lokale chef en restauranthouder, Thierry Thorens en Mathieu Cognet, die tuinbouwer is. In de tuin worden op biodynamische wijze groenten, fruit en meer dan 40 kruiden verbouwd. De wijde omgeving komt zelf plukken, of kopen wat direct van het land komt. Ook veel lokale restaurants maken gebruik van de tuin. Dit leidt tot korte ketens en meer seizoensgebonden menu’s.
Inspireren en stimuleren
Door duurzaam toerisme breed toegankelijk te maken, ontpoppen Avoriaz en Morzine zich als ware pioniers om hun regio toekomstbestendig te houden. Ze stimuleren hier actief groene keuzes, maar wel vanuit een positieve benadering. Voor mij werkt dat inspirerend. Door een aantal bewuste duurzame keuzes te maken tijdens mijn outdoor avonturen, draag ik hier iets aan bij. Goed voor de regio, goed voor mij.