Duurzaam reizen staat voor meer bewustzijn, genieten en diepgang. Het betekent dus niet dat je het met minder moet stellen. Daarom volgt Zwitserland een nieuwe duurzaamheidsstrategie genaamd: Swisstainable. Swisstainable staat voor de tijdsgeest en voor maximale ontspanning in de natuur. Denk hierbij aan het authentiek beleven van de lokale cultuur, van dichtbij genieten van de ongerepte natuur, langer blijven en het grondiger leren kennen van Zwitserland en regionaal consumeren.
Duurzaam reizen
Hoe kun je nu echt duurzaam reizen? Je kunt hier op verschillende manieren op inspelen. Denk bijvoorbeeld aan de bereikbaarheid van de plaats waar je naartoe wilt, de keuze van je accommodatie en de duur van je verblijf. Hieronder vertellen wij hoe je duurzaam kunt reizen in Zwitserland.
Bereikbaarheid
Zwitserland is een openbaar vervoersparadijs. Als je je bestemming niet met de trein kunt bereiken, zijn er tal van mogelijkheden voor CO2-compensatie, bijvoorbeeld via myClimate, atmosfair of SWISS. Bij de projecten van myclimate worden fossiele brandstoffen vervangen door duurzame energie of energie-efficiënte technologieën. Atmosfair is een Duitse non-profitorganisatie die actief bijdraagt aan de beperking van CO2 door het promoten, ontwikkelen en financieren van hernieuwbare energie in meer dan 15 landen wereldwijd. Verder is SWISS toegewijd aan de tien principes van het UN Global Compact en ondersteunt het nastreven van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN.
Accommodatie
Er zijn tal van accommodaties in Zwitserland die duurzaamheid erg belangrijk vinden. Zo zijn er bijvoorbeeld een hele hoop (groeps)accommodaties met hart voor duurzaamheid. Hieronder noemen we een aantal van deze accommodaties.
Gerbi-Hüüs, Reckingen (groepsaccommodatie)
Het Gerbi Hüüs en de Walliser Spycher werden eind 18e eeuw gebouwd en in 2012-2013 volledig gerenoveerd. Binnen werd oud hout met moderne bouwmaterialen gecombineerd en zo ontstonden er twee moderne woningen. De stroom komt van zonnepanelen op het schindeldak, terwijl zonnecollectoren in de tuin en aardsondes warm water produceren en voor een aangename temperatuur in de woningen zorgen.
Ferienzentrum Centro Magliaso, Magliaso (groepsaccomodatie)
Het Centro Magliaso is een vakantiecentrum in een uitgestrekt parklandschap aan de oever van het Meer van Lugano. Sinds 2014 worden het water voor het sanitair en het zwembad door middel van een warmtepomp verwarmd met water uit het meer. Zo bespaart het Centro jaarlijks 70.000 liter stookolie. Steeds meer zonnepanelen op de daken leveren stroom aan het eigen elektriciteitsnet. De vereniging legt zich toe op een zo correct mogelijk afvalbeheer en gaat iedere vorm van voedselverspilling tegen.
Heilsarmee Ferienzentrum Waldegg, Rickenbach (groepsaccomodatie)
Dit vakantiecentrum werd in 2018 volledig gerenoveerd. Zonnepanelen op het dak verwarmen het verbruikswater voor maximaal 107 gasten en voor het zwembad. Een eigen bron voorziet het hele vakantiecentrum van hoogwaardig mineraalwater.
The Alpina Gstaad*****S, Gstaad
Het hotel werd gebouwd door ambachtslui uit de streek met hout en steen uit de regio en gerecyclede materialen. Het Alpina Gstaad wil in alle opzichten zijn steentje bijdragen aan een verantwoord energiegebruik. Het werkt nauw samen met twee brancheorganisaties om de hoogste prestatienormen in stand te houden.
Gaia Hotel****, Bazel
Duurzaamheid ligt het Gaia na aan het hart, op alle gebieden. Het GAIA Hotel wil onder meer uitgroeien tot een zero waste-hotel. Oud brood gaat bijvoorbeeld naar de dierentuin van Basel voor de olifanten. Die zijn er altijd erg blij mee.
Schloss Wartegg***S, Rorschacherberg
Voor het kasteel betekent ecologie dat de hulpbronnen bij de dagelijkse werkzaamheden zo milieuvriendelijk mogelijk worden gebruikt. Aandacht voor duurzaamheid en milieuvriendelijkheid speelt bij elke beslissing een belangrijke rol: bij het opwekken van energie, de keuze van leveranciers en producten, het onderhoud van de tuin en de bereiding van maaltijden in de keuken, maar ook in de zorg voor de gasten en de omgang met het personeel.
Hotel Ucliva
Het eerste ecohotel in Zwitserland ligt op een zonnige locatie met een prachtig uitzicht. Vriendelijke, kleurrijke kamers met edele vloeren van larikshout, deels met balkon. Je vindt er aangepaste kamers voor mensen met een handicap. Er is bewust gekozen om geen tv’s te plaatsen op de kamers. Het hotel beschikt over een duurzame energieopwekking. Verder is er een kleine wellnessruimte met sauna, stoombad of een massage op aanvraag. Het hotel bevindt zich op loopafstand van de kabelbaan en mocht je graag een rondje willen fietsen dan kan je bij het hotel zelfs E-bikes huren.
Langer verblijf
Een langer verblijf zorgt niet alleen voor meer ontspanning, het heeft ook een positief effect op het milieu en de plaatselijke economie. Gelukkig zijn in Zwitserland zelfs afgelegen dalen gemakkelijk met het openbaar vervoer te bereiken. Bedenk je dus goed, wanneer je een tripje gaat maken, waar je wilt verblijven en hoe lang. Het is milieuvriendelijker om langer op één plek te blijven en daar van alles te ontdekken dan dat je elke dag verder reist. Neem dit dus vooral in overweging tijdens het plannen van je reis.
Gebruik onderweg een herbruikbare drinkfles
Zwitserland is de watertoren van Europa. Je dorst kun je onderweg lessen aan een van de talrijke drinkwaterfonteinen. Gebruik hiervoor het liefst een herbruikbare drinkfles. Op die manier ben je nóg milieuvriendelijker bezig.
Belevenissen
Voor ideeën en inspiratie rond duurzame belevenissen hebben we de mooiste activiteiten op een rijtje gezet.
Chillfood-koken op open vuur
Chillfood biedt spannende evenementen in Bern, waar bedrijven, families, groepen en teams van elke omvang eten kunnen bereiden boven een open vuur. Veel ongebruikelijke instellingen dienen als de “keuken” voor deze evenementen. Denk bijvoorbeeld aan oude kloosters, tweedehandswinkels, rivieroevers, botanische tuinen, industriële gebouwen, schuren, achtertuinen, berenkuilen en nog veel meer. Terug naar de simpele en duurzame dingen in het leven. En terug naar gewoon “chillen”.
Regionaal Natuurpark Gruyère/Pays d’Enhaut
Het regionale natuurpark Gruyère/Pays d’Enhaut en zijn dorpen in het Vooralpengebied van het Meer van Genève en Fribourg verbinden de gezamenlijke cultuur van veefokken, kaasmaken, folklore en alpenherders. Beroemde kazen als Gruyère AOC en Etivaz AOC komen hiervandaan. Het in stand houden van de natuur en cultuur staat voorop, evenals een duurzame ontwikkeling van de economie en het toerisme. Ontdek het park met lokale gidsen of volg op eigen houtje bijvoorbeeld een van de kaasroutes.
Een nacht onder de sterren
In de bergen, de heuvelachtige Jura en op het plateau van het kanton Vaud is iets unieks te beleven: wandelen met een ervaren lokale gids onder de nachtelijke hemel en slapen onder de sterren. Alleen, met het gezin of in een groep. Met een minimum aan uitrusting en met respect voor de natuur observeer je de flora en fauna van het gebied. Dat worden mooie dromen, die ook nog eens uitkomen.
Zooom the Matterhorn
De vier seizoenen op en rond de Matterhorn in één dag beleven? Dat biedt de nieuwe multimedia-expositie Zooom the Matterhorn op de 3089 meter hoge Gornergrat boven Zermatt. De nadruk van de expositie ligt op de natuur rond de beroemde berg en biedt nieuwe inzichten in de lokale flora en fauna. De Gornergrat-tandradbaan brengt je er op duurzame wijze naartoe. Een bezoek aan de Gornergrat is toch al uniek, want daarboven heb je uitzicht op alle 29 omringende bergtoppen boven de 4000 meter.
Educatief gletsjerpad
Het autovrije Saas-Fee wordt ook wel het Gletsjerdorp genoemd, omdat 50% van het oppervlak uit gletsjers bestaat. Door klimaatverandering smelten die ook hier. Dat wordt duidelijk zichtbaar op het speciaal aangelegde gletsjerpad met 12 informatiepunten onderweg. Als wandelaar word je je hierdoor maar al te bewust van het door gletsjers gevormde en door het klimaat veranderende landschap. Saas-Fee werkt overigens hard aan een duurzaam energiebeleid en kreeg hiervoor al het label “Energiestadt”.
Al met al zijn er dus tal van mogelijkheden om duurzaam te reizen in Zwitserland en het land op een duurzame manier te ontdekken. Welke tips gebruik jij om duurzaam te reizen? Laat het ons vooral weten door een reactie achter te laten.