Duurzaamheid is een steeds belangrijker wordend item voor vakantiegangers. Maar wat is duurzaam reizen nu eigenlijk, hoe reis je duurzaam, welke bestemmingen doen iets aan duurzaamheid en is duurzaam voor iedereen wel hetzelfde? Veel vragen die opkomen bij gedachtes over duurzaamheid en daarom ook misschien wel een minder grijpbaar topic voor de iedereen. Toch zien we in grote mate meer interesse in de zoektocht naar duurzaam reizen. We gingen naar Zwitserland om deel te nemen aan The Conscious Travel Project om meer te leren over duurzaam reizen.
The Conscious Travel Project is een studie naar duurzaam reizen
The Conscious Travel Project is een onderzoek dat is gedaan uit een samenwerking tussen Zwitserland Toerisme, Purpose Lab Amsterdam, Ruigrok NetPanel en een netwerk aan experts. Laat The Hike nu net bij het lijstje horen van netwerk aan experts. Samen met de andere partners onderzoeken we de potentie voor duurzame vakanties, met een minimale belasting op het milieu en een positief effect op mensen, cultuur en natuur. En dat duurzaam reizen testen we allemaal op weg naar en in Zwitserland.
Stereotype Zwitserland
Zwitserland en de Zwitsers kennen we allemaal. Van de Zwitserse uurwerken, zakmessen, chocolade en kazen. En waarschijnlijk ook van de Gotthardtunnel, de prijsperceptie en de treinen die in de winter wel kunnen rijden. Uiteraard kennen we Zwitserland ook als het Europese kloppende hart van de natuur. De hoge bergen, de strakke skipistes, mooie berghutten, ijskoude meertjes, gletsjers, Alpenweiden en noem het maar op. Niet voor niets noemen we het het outdoorwalhalla van Europa.
Zwitserland is de koploper in duurzaam reizen
Het stereotype in Zwitserland heeft de Zwitsers natuurlijk gebracht tot waar ze nu staan. Uit The Conscious Travel Project blijkt ook maar weer dat de grootste redenen voor een bezoek aan Zwitserland de natuur, avontuur en ontspanning is. Toch komt maar een klein gedeelte van de ondervraagden met het antwoord dat Zwitserland een duurzame bestemming is. En dat terwijl Zwitserland in de wereldwijde top staat van meest duurzame en milieuvriendelijke landen. Een paar goede redenen om Zwitserland eens wat beter onder de loep te leggen met betrekking tot duurzaam reizen.
Duurzaam reizen begint met de reis ernaartoe
Om te genieten van de natuur, is het goed om erbij stil te staan en de natuur iets terug te geven. Of in ieder geval de opties te bekijken en te kunnen overwegen. Zo speelt het comfort, de prijs en de kwaliteit van een reis mee in de beslissingen. Naar Zwitserland staan vrijwel alle mogelijkheden van reizen nog open. Zo kan je vanuit Nederland met het vliegtuig, de auto, de trein en zelfs met de boot (over de Rijn) naar Zwitserland. De meest duurzame optie is in dit geval reizen met de trein en om dat goed te kunnen beoordelen, stapten we in de trein naar Zwitserland.
Zwitserse openbaar vervoer
Wist je dat er dagelijks directe treinen van Amsterdam naar Basel rijden? Zo ben je in ongeveer zeven uur van hartje Amsterdam naar hartje Basel. Daar kan je met een auto niet tegenop rijden. En de treinreis gaat geheel in comfort. Je krijgt een zitplaats, met Wi-Fi, een stopcontact en er is uiteraard ook een restauratiewagon. De zeven uur zijn ineens me-time. Of werktijd. Maar er zijn maar weinig vervoersmiddelen waarin je zó ontspannen van A naar B reist en waar je maximaal van het uitzicht kan genieten. En eenmaal in Zwitserland zie je dat het openbaar vervoer ook daar punctueel is. Werkelijk overal in het land kan je komen met de trein, tram of bus.
Geen enkele sport is zo verbonden met de natuur als de klim- en bergsport. Sterker nog, de natuur bepaalt vaak welke route we nemen en ook de weersomstandigheden hebben grote invloed. Alleen door onze impact te minimaliseren en verantwoorde keuzes te maken kunnen wij en toekomstige generaties blijven genieten van de bergen.
Bern is de hipste underdog van Zwitserland
De groep van experts werd gecompleteerd door het mooie gezelschap van Hugo van Donselaar (Campspace), Mark Mackintosh (Columbus Magazine) en Hannah Sophia Bakels. Als ware millennials (generatie Y) kregen we het hipste kanton van Zwitserland tot ons speelveld. We maakten kennis met Bern als stad, maar ook als kanton. Van de hipste barretjes in Bern, tot no-waste lunchtentjes, stadsstranden, kruidentuinen en een (elektrisch)fietsnetwerk waar je U tegen zegt. We bezochten het allemaal en spraken met de locals over duurzaam reizen, Zwitserland en the way of living.
Duurzame roots
Na een bezoek aan Bern, gingen we verder – met het openbaar vervoer – het kanton van Bern in. Na een prachtig treinritje, stapten we in de bus naar Adelboden. In de winter is het een van de grootste skigebieden van Zwitserland, maar in de zomer is het er een paradijs voor hikers, klimmers en mountainbikers. En vooral in de wat meer landelijk gelegen gebieden kom je erachter wat de Zwitsers qua standaarden hebben. Standaarden in het leven, maar ook op gebied van duurzaamheid en de omgang met de natuur en het milieu.
Duurzaam is de standaard
Eenmaal in Zwitserland merk je pas hoe erg duurzaam reizen en duurzaamheid is ingenesteld in de Zwitserse cultuur. Eigenlijk is duurzaamheid daar vanzelfsprekend. Natuurlijk halen ze elektriciteit uit watervallen en via stuwmeren. En vanzelfsprekend komt het water uit de bron, komt de kaas van de boer om de hoek, wordt er groente gegeten uit eigen moestuin en neemt iedereen het openbaar vervoer. De grootste learning is vooral dat duurzaamheid de basis is in Zwitserland, maar dat het zo vanzelfsprekend voor ze is, dat ze het vergeten te vertellen. Gelukkig zijn wij daarvoor.
To be continued
Uiteraard zijn er nog veel vraagtekens en hebben we in een relatief korte trip maar enkele punten kunnen aanstippen. Wel trekken we onze learnings en kunnen verder onderzoeken hoe we duurzaam reizen naar en in Zwitserland verder kunnen ontwikkelen. Meer lezen over het Conscious Travel Project? Check het hier.