Tegenwoordig kan je niet meer om het woord duurzaamheid heen. Je ziet door de bomen het bos niet meer, want hoe kun je het nou allemaal goed doen? En zeker als jij erover nadenkt het vliegtuig in te springen, want dat schijnt al helemaal niet goed voor onze planeet te zijn. De corona crisis drukte ons nog meer met onze neus op de feiten. We zien ineens met onze eigen ogen wat voor impact vliegen en reizen heeft op onze planeet. Maar ook hier leren we van en komen we samen sterker uit. Ik geef je alle tips en tricks over hoe je dit probleem kunt tackelen, zodat ook jij straks met een gerust hart duurzaam kan reizen naar Afrika.
Duurzaam reizen naar Afrika begint met duurzamer vliegen
Om je ecologische footprint te verkleinen kun je in Afrika genoeg terug doen. Wanneer het gaat om vluchten; zijn er vele projecten die de Co2 uitstoot van je vlucht compenseren. In Kenia kun je bijvoorbeeld bijdragen aan het mangroven project. Mangroven nemen het meeste Co2 op en is daarom het perfecte project om aan bij te dragen. En dat is slechts 1 manier van milieubewust vliegen. Daarnaast is het ook goed om eens na te denken over welke vluchten je boekt. Via Skyscanner kun je bijvoorbeeld de Co2 uitstoot van je vlucht compenseren. Ook goed om te weten: een directe vlucht stoot veel minder Co2 uit, dan wanneer je een overstap maakt. Het landen en opstijgen van een vliegtuig verbruikt nou eenmaal veel.
Verblijven bij de juiste accommodaties
Duurzaam reizen naar Afrika is niet alleen nadenken over je vlucht. Je gaat op reis naar een land, maar vergeet vervolgens de lokale bevolking. Iets wat vaak gebeurt als je bij grote hotelketens, all inclusive resorts of accommodaties verblijft die in de handen van buitenlanders zijn. Het neemt niet weg dat het goede verblijven zijn, maar vraag jezelf eens af of de lokale bevolking hier nou zo veel van profiteert? Kies tijdens je reis dus wat vaker voor bijvoorbeeld een homestay of een accommodatie van een local, dat is ook duurzaamheid!
Hoe kies je de juiste reisorganisatie voor duurzame reizen naar Afrika?
Reisorganisaties poppen als paddenstoelen de grond uit. Het kan dus lastig zijn om een goede organisatie te vinden die het beste met onze planeet voor heeft. Het fijne is dat je hier dus zelf veel invloed op kan hebben. Kijk van tevoren goed met welke partners een organisatie samenwerkt. Is het de lokale bevolking? Helemaal top! Maar zijn het grote (buitenlandse) bedrijven, denk er dan nog een tweede keer over na. En om terug te komen op het vliegen, er zijn ook genoeg bedrijven die het vliegen compenseren.
Ethisch en verantwoord reizen
Wanneer je naar Afrika afreist is er een grote kans dat je in een bevoorrechte positie zit. Of we dat nou willen of niet. Wanneer je met een witte huid op pad gaat, is het goed om je bewust te zijn van die positie. Ook het rekening houden met de culturen in dat land is super belangrijk, zodat je geen (onbedoelde) schade aanricht. Door direct op pad te gaan met de lokale bevolking creëer je een gelijkwaardige uitwisseling van culturen. Je kunt je voorstellen dat het kijken naar een dansshow op straat weer heel anders over komt. Hierbij krijg jij iets mee van hun cultuur, maar is dat andersom ook zo?
Het white savior complex
Als je na gaat denken over een gelijkwaardige culturele ervaring kom je automatisch uit bij het “White savior complex”. Het wat? Veel mensen zijn zich er niet van bewust, maar wij hebben met onze witte huid vaak een grote impact tijdens reizen. Dit komt voornamelijk door de vele vooroordelen die mensen hebben. Zo staat Afrika bekend om arm, zielig en hulpbehoevend. Dit wordt gevoed door de media, maar ook door ons zelf. Wanneer we weer eens op de foto met “zielige” kindjes staan en deze online gooien. Wit privilege gaat hand in hand met superioriteit. Vaak zien wij en andere, witte mensen als ‘beter dan’. Dit concludeert dan in het feit dat we denken overal te moeten helpen. Het is belangrijk niet in charity te denken maar in solidariteit.
Hoe duurzaam ben jij?
Ik kan wel vertellen hoe je duurzaam kunt reizen, maar misschien ben je al op de goede weg. Ben je benieuwd hoe duurzaam jij echt bent? Dat kan via een te gekke quiz. Deze quiz vraagt je het hemd van je lijf over alles wat met duurzaam reizen te maken heeft. Dan kun je daarna een duurzamere reis gaan boeken!