Wat betekent duurzaam ondernemen nou eigenlijk? Bij duurzaam ondernemen gaat het er vooral om dat je kijkt naar welk effect jouw bedrijf of organisatie heeft op de omgeving. Je houdt rekening met mens, milieu en maatschappij. Hierbij probeer je zo bewust mogelijk te handelen. Het klinkt allemaal heel mooi, maar hoe doe je dit dan precies? Wij hebben een aantal tips voor jou op een rijtje gezet.
Tip 1: Wat doen jullie al aan duurzaam ondernemen?
Ga eerst na wat er binnen de organisatie al gedaan wordt m.b.t. duurzaamheid. Wordt er al afval gescheiden? Of wordt alles in dezelfde vuilnisbak gegooid? En hoe zit het met de kleine dingen? Worden er gloeilampen gebruikt of duurzame spaarlampen? En hoe zit het met de medewerkers? Worden zij gestimuleerd om met het openbaar vervoer of de fiets te komen of komen nog steeds veel mensen met de auto naar kantoor? Of misschien mogen ze wel een paar dagen thuis werken. Iets wat zeker in deze coronatijden al veel vaker voorkomt door gebruik van Teams of Zoom. Al deze kleine dingen kunnen een groot verschil maken. Wanneer je weet wat jullie al aan duurzaamheid doen, kan je kijken waar nog verbetering in zit. Daarmee komen we bij de volgende tip…
Tip 2: Maak een duurzaam ondernemen stappenplan
Begin met je kernwaarden. Welke kernwaarden wil jij tot uiting laten komen binnen de organisatie? Als je wilt slagen in duurzaam ondernemen is het belangrijk dat duurzaamheid verwerkt wordt binnen je kernwaarden. Wat is jouw visie en missie als het gaat om duurzaam ondernemen?
Leg de focus op één specifiek onderdeel van duurzaamheid. Op deze manier wordt het niet te veel in één keer. Richt je je eerst liever op jouw invloed op het milieu of op jouw invloed op de maatschappij? Je kan ook kiezen om je eerst te richten op het volledig duurzaam maken van het pand van de organisatie. Door alles in kleine stapjes te doen is de kans van slagen groter.
Maak vervolgens bij het opstellen van je doelen gebruik van het SMART-principe: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Resultaatgericht en Tijdsgebonden.
Specifiek: formuleer specifiek wat je van plan bent te gaan doen. Meetbaar: kun je het meten? Acceptabel: is het doel acceptabel voor iedereen binnen de organisatie? Resultaatgericht: is het doel haalbaar? Tijdsgebonden: wanneer (of in welke tijd) moet het doel behaald zijn?
Tip 3: Neem je medewerkers mee in de verandering
Je kan natuurlijk heel veel nieuwe dingen willen op het gebied van duurzaamheid, maar al deze veranderingen komen niet van de grond zonder medewerking van het personeel. Neem je medewerkers mee in je plannen voor duurzaam ondernemen. Luister naar wat zij vinden van de veranderingen en vraag hen naar eventuele feedback. Door medewerkers te betrekken en mee te nemen in de verandering zorg je voor draagvlak binnen de organisatie. Juist door hen te betrekken zie je vaak dat zij ook meer voldoening halen uit hun werk, wat natuurlijk ook heel belangrijk is.
Het is van belang om regelmatig even te kijken hoe alles nu precies loopt en even stil te staan bij de vorderingen van de opgestelde doelen. Op die manier kan je af en toe even bijsturen om ervoor te zorgen dat alles nog steeds volgens plan verloopt.
Tip 4: Communiceer je duurzame keuzes
Zeker in deze tijd, vinden veel mensen duurzaamheid steeds belangrijker. Dit geldt niet alleen voor potentiële werknemers maar ook voor opdrachtgevers en klanten. Kijk bijvoorbeeld naar millenials en steeds meer generaties. Zij vinden het erg belangrijk dat een werkgever zich inzet voor duurzaamheid en dus maatschappelijk betrokken is. Zo kan je bijvoorbeeld ook een quiz organiseren voor jou en je team. Stel verschillende vragen over wat zij belangrijk vinden m.b.t. duurzaamheid of welke ideeën zij nog hebben. Misschien zitten er wel hele goede tips tussen.
Maar ook klanten/afnemers vinden het belangrijk om te weten of het bedrijf waar zij producten of diensten afnemen duurzaam onderneemt.
Al met al, kan duurzaam ondernemen jou dus vele voordelen opleveren. Dit geldt voor zowel binnen als buiten de organisatie. Heb jij nog goede tips voor duurzaam ondernemen? Laat het ons dan zeker weten.