In films zie je het regelmatig, iemand raakt verdwaald in de wildernis en moet zien te overleven. Om te kunnen overleven in het wild, is het belangrijk om jezelf te kunnen voorzien van voedsel. In de natuur valt vanalles te vinden, je zou op een dier kunnen jagen of een eetbare plant kunnen nuttigen. Maar welke planten zijn eetbaar? Het zal niet de eerste keer zijn dat iemand de geest geeft bij het eten van de verkeerde plant. Daarom hebben wij uitgezocht hoe je kan testen wat eetbare planten zijn!
Eetbare planten
Die verhalen uit de films herinneren ons eraan dat het eten van wilde planten riskant kan zijn. Als wandelaar of backpacker kom je op een enkele reis misschien wel duizend plantensoorten tegen. Een willekeurig aantal daarvan is misschien eetbaar, maar de rest zou net zo goed giftig kunnen zijn. Het is dus erg belangrijk om nooit zomaar wilde planten te eten, zonder ze eerst te controleren.
Eetbare planten testen
De beste manier om te bepalen of een plant eetbaar is, is door enorm veel te plantenkennis op te doen voordat je op pad gaat. In dat geval moet je allerlei plantensoorten bestuderen. Hiervoor zal je flink in de boeken moeten. Daarnaast kan je overwegen om een ‘eetbare planten identificatiegids’ mee op pad te nemen. Zo hoef je niet alle kennis in je hoofd te bewaren. Maar als je in een noodsituatie terechtkomt en je hebt niet de juiste kennis of gids bij de hand, hebben wij een andere oplossing voor je. Er is namelijk een universele eetbaarheidstest waarmee je de eetbaarheid van planten kan testen.
De universele eetbaarheidstest
Ben je visueel ingesteld? Check dan de illustratie hier. Ook handig om op te slaan of een printje van te bewaren als je op reis gaat.
Stap 1 – Een plant kiezen:
Zoek een plant. Het liefst een volle, waar je genoeg van kan eten, mocht hij eetbaar blijken. Inspecteer de plant grondig en pluk een groen blad. Neem nooit een blad van een oude of slijmerige plant. Bekijk of er geen beestjes of andere dingen op de plant zitten voor je aan de test begint.
Stap 2 – De plant scheiden:
Haal de verschillende delen van de plant uit elkaar. Dit zijn: de wortels, bladeren, zaden/bloemen, vruchten en stengels. Sommige planten bevatten zowel eetbare als giftige delen. Je zult de delen dus apart moeten testen om te kijken of ze eetbaar zijn.
Stap 3 – Testen op aanraking:
Wrijf elk onderdeel van de plant over de binnenkant van je pols of arm. Zorg ervoor dat de sappen vrijkomen. Wacht een paar minuten en controleer of er een geïrriteerde reactie op je pols ontstaat. Gooi de plant weg als de huid verdoofd raakt, kriebelt, jeukt, uitslag ontwikkelt of een andere nare reactie veroorzaakt. Bij twijfel altijd weggooien, je kan er niet voorzichtig genoeg mee zijn.
Stap 4 – De plant koken:
Kook de plant indien mogelijk. Sommige planten zijn niet eetbaar wanneer ze rauw zijn, maar wel als ze gekookt worden. Hierbij dood je ook gelijk eventuele schimmels of bacteriën. Op die manier is de plant ook makkelijker te verwerken voor je spijsverteringssysteem. Een top voorbeeld is bijvoorbeeld een brandnetel. Deze kan je prima eten of een thee van zetten.
Stap 5 – Op je lippen testen:
Houd vervolgens elk onderdeel van de plant een paar minuten tegen je lippen. Wacht 15 minuten. Stop direct met testen als je het voelt branden, tintelen of een andere reactie hebt. Verwerp de plant als je na 15 minuten enige soort van reactie voelt. Ook hier kan je niet voorzichtig genoeg zijn.
Stap 6 – In je mond testen:
Leg een klein deel van de plant op je tong. Laat de plant een kwartier op je tong liggen zonder erop te kauwen. Stop met de test als je een reactie voelt of als de smaak extreem bitter of zeepachtig is. Kauw vervolgens goed op het plantendeel en houd hem een kwartier in je mond. Slik hem niet door. Stop met testen als je een reactie voelt.
Stap 7 – De plant doorslikken:
Slik de kleine hap door en wacht 8 uur voordat je meer van de plant probeert. Heb je na 8 uur geen vreemde reactie? Voorbeelden hiervan zijn: misselijkheid, maagpijn of oprispingen. Nee? Probeer dan nog een stukje van de plant en wacht nog eens 8 uur.
Stap 8 – Het resultaat:
Als er nog steeds geen reactie is, is de plant waarschijnlijk veilig om te eten. Ga nog een keer na of alle stappen feilloos zijn verlopen. Dus, zonder slijm, rotte geuren, huidirritatie of maagpijn. Heb je nergens last van? Dan mag je de plant eten. Wel is het uitermate belangrijk om exact hetzelfde deel van exact dezelfde soort plant te gebruiken. Zorg er ook voor dat je de plant op precies dezelfde manier klaarmaakt als dat je tijdens de test hebt gedaan. Bon appetit!
Overige Tips
- Als je op een moment gedurende de test maagproblemen krijgt is het belangrijk om te braken. Dit kan je opwekken door je vinger in je keel te steken.
- Bij maagproblemen kun je ook een stukje houtskool opeten. Houtskool absorbeert het eventuele gif van de plant.
- Wanneer je een dier een plant ziet eten wil dit niet zeggen dat diezelfde plant ook eetbaar is voor mensen. Ga daar dus niet vanuit.
- Bewaar een deel van de plant die je hebt gegeten, bijvoorbeeld in je jaszak. Wanneer je gevonden wordt of terug in de bewoonde wereld bent kunnen instanties zo de plant sneller identificeren.
Wil je meer lezen over survivallen? Lees dan hier hoe je je schoenen kan drogen in de wildernis of hoe je water uit de zee drinkbaar kan maken.
2 reacties. Reactie plaatsen
Lotte, wat een geweldig artikel! Ik zie dat het al een ouder artikel is, maar mijn speurtocht naar eetbare planten leverde dit op. Ik ben al een” oudje”, maar altijd geïnteresseerd geweest in wilde planten en kruiden en hun toepassingen!
Dus dank voor dit zeer interessante stuk!
Ik deel je artikel op mijn FB pagina.
Dankjewel Ineke! Ook namens Lotte 🙂