Ga mee op ruimtereis in de volgorde van de planeten

door

Ook wij zijn misschien wel een beetje schuldig aan het feit dat we eigenlijk niet precies de volgorde van onze planeten weten. Zou jij ze zo op kunnen noemen? Er is een kans dat je nu nee zegt. Want welke staat er eigenlijk het dichtste bij de zon? Of wie ligt er het verste weg vanaf de aarde? Genoeg vragen om antwoord op te geven en dat gaan wij vandaag doen. Pak je tas maar vast in want we zijn lang onderweg.

De volgorde van de planeten

Voor de volgorde van de planeten is het handig om te weten waar we beginnen. Wij gaan deze volgorde vertellen vanaf de zon. We beginnen met de planeet die het dichtste bij de zon staat en gaan zo steeds verder weg. In totaal hebben we acht tussenstops. Are you ready?

Ruimteschip
Photo by Ivan Diaz on Unsplash

3..2..1.. Ready for take-off!

En we zijn van start gegaan! We stellen ons even voor dat we vanaf de zon zijn vertrokken (ja in de fantasiewereld kan alles, dus ook vanaf de zon vertrekken) en beginnen met onze ruimtereis langs de planeten. En onze eerste stop is…

Mercurius

Mercurius is de eerste planeet die we tegenkomen als we vanaf de zon zijn vertrokken. En daarbij is het ook nog de kleinste planeet van het zonnestelsel. Wie te weinig tijd heeft in een dag moet naar Mercurius vertrekken, hier duurt één dag namelijk 176 aardse dagen. Daarentegen duurt een jaar twee keer korter dan bij ons, maar liefst 88 aardse dagen. Dit komt doordat deze planeet langzaam om zijn as draait. Overdag hoef je het hier niet koud te hebben. Het is er maar liefst 427 graden. In de nacht gebeurt juist het tegenovergestelde. Dan wordt het er wel -173 graden. Bijna niet voor te stellen toch? Brrr, snel door naar de volgende.

Weetje: Mercurius is vernoemd naar de Romeinse god Mercurius door de snelle omloop om de zon. 

Venus

Next stop is de planeet waar wij vrouwen vandaan komen toch? Venus! Dit is de planeet die het dichtste bij onze aarde staat. Vanaf de aarde gezien is dit het helderste object aan de hemel. Op Venus is het niet mogelijk om vloeibaar water te vinden. Het wordt namelijk omringt door een dikke laag wolken van zwavelzuur, waardoor je het oppervlak vanuit de ruimte niet kunt zien. De gemiddelde temperatuur die je hier meet is 350 graden. 

Weetje: Venus is vernoemd naar de Romeinse godin van de liefde.

Aarde

Door naar wel een hele bekende voor ons: de aarde. Wij zweven op ongeveer 150 miljoen kilometer van de zon. Voor zover we weten, is dit dan ook de enige plek waar leven mogelijk is. Tenminste, wie weet worden wij wel bestudeerd door aliens van een hele andere planeet. Who knows

Weetje: De aarde is vernoemd naar Gaia. Dit is een figuur uit de Griekse mythologie en wordt daarin gezien als oermoeder. 

Mars

We zweven door naar de volgende: Mars. De meest bestudeerde van het lijstje. Sommige wetenschappers denken dat er hier ooit leven is geweest en doen nu erg hard hun best om dat te bewijzen. Mars heeft een soort rood roestige okerkleur. En dit is zelfs waar te nemen met het blote oog. Qua dag komt Mars nog erg in de buurt van onze aardse tijden. De dag duurt er zo’n 24 uur en 37 minuten. Ook qua zomerse temperaturen kunnen wij het goed uithouden op Mars, namelijk rond de 20 graden. In de winter kunnen we er beter niet zijn, dan zakken de temperaturen tot -140 graden. 

Weetje: Mars is vernoemd naar de Romeinse god van de oorlog. Nog een extra weetje: wist je dat je op Mars de hoogste berg van het heelal vindt?

Jupiter

Tijd voor de grootste planeet die we tegen gaan komen: Jupiter. De massa van Jupiter is 2,5 keer zo groot als dat van alle planeten van het zonnestelsel bij elkaar. Je kan het je bijna niet voorstellen. Jupiter is net zoals Saturnus (die later nog voorkomt) een gasreus en heeft dus geen vast oppervlak. Storm op komt is voor Jupiter dagelijkse bezigheid. Het stormt hier namelijk al-tijd. Niet echt een goede plek voor een tussenstop helaas.

Weetje: Jupiter is vernoemd naar de Romeinse oppergod Jupiter. 

Saturnus

De één na grootste planeet is Saturnus. Saturnus heeft iets unieks als we kijken naar de volgorde van planeten en wat je van hen kan zien. Om Saturnus zie je namelijk een soort ring. Alle gasplaneten hebben deze vormen van ringen, maar alleen bij Saturnus zijn die het opvallendste en het vaakst waargenomen. De planeet zelf is samengesteld uit ijs en gesteente die mengen met helium en waterstof. 

Weetje: Saturnus is vernoemd naar de Romeinse god van de landbouw.

Uranus

Uranus (haha ja we zien je al lachen) is de egaal blauwe parel van de planeten. Er is een kans dat je Uranus kunt zien vanaf de aarde, alleen moeten de omstandigheden perfect zijn en je moet weten waar je kijkt. Veel is nog onduidelijk over Uranus. Het ligt namelijk te ver van de aarde om er op ontdekkingstocht te gaan. Wat we wel weten is dat het een ijsplaneet is met gemiddelde temperaturen van -214 graden. En het doet er 84 jaar over om een rondje om de zon te draaien. Stel je voor, je viert daar dus maar één keer oud en nieuw in je leven. 

Weetje: Uranus is een versie van de naam van de Griekse god van de hemel, Ouranos.

Neptunus

Er gaat een einde komen aan onze ruimtereis langs de volgorde van de planeten. Op ongeveer 4.500 miljoen kilometer van de zon vandaan vinden we Neptunus. Neptunus draait eens in de 164,8 jaar om de aarde heen. Deze planeet wordt ook wel de ijsreus genoemd en ziet er vanaf de ruimte blauwachtig uit. Daarbij waaien er op Neptunus de hevigste winden van ons zonnestelsel. Op sommige plekken zelfs wel met 2.000 km/h. Iemand vliegeren?

Weetje: Neptunus is vernoemd naar de Romeinse god van de zee.

Maar waar is Pluto?

Sinds augustus 2006 wordt Pluto officieel geen planeet meer genoemd, maar een dwergplaneet. Het was de kleinste planeet van ons zonnestelsel, maar helaas heeft dat er ook voor gezorgd dat hij er niet meer bij hoort. Vandaar dat Pluto niet meer genoemd wordt in de volgorde van de planeten vanaf de zon. Sorry Pluto.

En nu een kwestie van onthouden

Acht planeten met dit soort namen onthouden is al lastig. Laat staan als je ze in de volgorde van planeten vanaf de zon moet gaan onthouden. Gelukkig zijn hier een aantal ezelsbruggetjes voor bedacht die jou kunnen gaan helpen:

  • Maak Van Acht Meter Japanse Stof Uw Nachtjapon
  • Mensen Vergeten Altijd Maar Jullie Slim Uitgekozen Namen
  • Maak Voort Aardig Meisje Jantje Spuit U Nat

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.