Ben jij iemand die vaak het vliegtuig pakt naar je vakantiebestemming? Ja? Hoeveel mis je het vliegen dan in deze coronatijden? Dan bedoelen we niet het vliegen naar een specifieke bestemming, maar daadwerkelijk het vliegen zelf. Het aan boord gaan van een vliegtuig en het enkele uren in de lucht doorbrengen. Nu veel landen het reizen hebben beperkt als gevolg van de pandemie, is er een nieuw fenomeen ontstaan op verschillende plaatsen in de wereld: de vlucht naar nergens (ookwel: the flight to nowhere).
Een vlucht naar nergens
Wat is een vlucht naar nergens? De naam zegt het eigenlijk zelf al. Het is een vlucht die opstijgt van en terugkeert naar dezelfde luchthaven. In The New York Times gaat Tariro Mzezewa dieper in op dit fenomeen. Inmiddels is het concept booming in een groot aantal landen, waaronder Taiwan, Japan en Australië. Tijdens ‘een vlucht naar nergens’ zijn alle bekende elementen van het vliegverkeer aanwezig, behalve één: het aankomen op een andere bestemming dan die waar je bent vertrokken.
Vluchten naar nergens binnen 10 minuten uitverkocht
Royal Brunei Airlines heeft de afgelopen maanden verschillende reizen gedaan; een Qantas-rondvlucht boven Australië was in 10 minuten uitverkocht. De meeste vluchten naar nergens vliegen dan ook over prachtige bestemmingen. Bijvoorbeeld een tour door Australië vanuit de lucht of een vlucht over delen van Antarctica. Royal Brunei Airlines is niet de enige vliegmaatschappij die een groot publiek aantrekt voor dit concept.
“Eerder deze maand vulde de Taiwanese luchtvaartmaatschappij EVA Air, met vaderdag alle 309 stoelen op haar Hello Kitty-gethematiseerde A330 Dreamjet. En Japan’s All Nippon Airways had een 90 minuten durende in Hawaï gethematiseerde rondvlucht met 300 mensen aan boord.”
Tariro Mzezewa
De vlucht naar nergens zorgt voor minder ontslagen
In deze zware tijden is het voor veel ondernemingen en bedrijven lastig om hun hoofd boven water te houden. Dit geldt ook voor de luchtvaartmaatschappijen, nu bijna alle vluchten gecanceld worden omdat reizen verboden is. De vlucht naar nergens biedt hier een oplossing voor en zorgt ervoor dat het personeel aan het werk kan blijven. De vraag naar het fenomeen lijkt te groeien, ook partijen in de Verenigde Staten en India lijken zich te interesseren. Het is misschien niet zo bijzonder als een normale vlucht naar je vakantiebestemming, maar het komt er wel enigszins bij in de buurt.
Nederland doet er niet aan mee
Ondanks dat dit concept een lifesaver kan zijn voor het personeel van vliegmaatschappijen heeft Nederland laten weten niet mee te doen met de vlucht naar nergens. Maatschappijen als KLM, Transavia, TUI Nederland en Corendon hebben geen plannen om de rondvluchten aan te bieden. Zij noemen het idee ‘niet passend’ en ‘niet duurzaam‘. Wij sluiten ons daar helemaal bij aan. Wil je toch graag reizen, kijk dan eens of je een mooie treinreis kunt maken.
“Wij willen onze passagiers naar een bestemming brengen. Een rondvlucht is niet passend voor waar wij voor staan. We vliegen reizigers ook naar bestemmingen in gebieden met code oranje, maar dit is om ze naar huis en naar familie te kunnen brengen of op te kunnen halen. Het idee van zo’n vlucht zou daar haaks op staan.”
De woordvoerster van Transavia