Foto door Lisa

Hoeveel van de big five in Afrika heb jij er al gespot?

door

Voor vele is het spotten van de big five in Afrika één van de redenen om ernaartoe te reizen. En geef ze eens ongelijk. Hoe gaaf is het namelijk om deze schitterende dieren in het echt te spotten? Stap in de jeep en laat het spotten maar beginnen toch? Tenminste, als je weet welke dieren er in de big five horen. Gelukkig weet je er na het lezen van dit artikel alles vanaf en ben jij er helemaal klaar voor!

The awesome big five van Afrika

Ik kan uit ervaring spreken als ik zeg dat het zien van de big five in Afrika echt een bucketlist-dingetje is. Het is zo’n waanzinnig moment, dat wil je echt een keer gezien hebben. Stel je maar eens voor, ineens letterlijk oog in oog met een buffel of een leeuw. Dat is wel even wat anders dan de dieren achter het glas hier in Nederland. Omdat het wel handig is om te weten wat deze big five nu eigenlijk inhoudt, vertellen wij je hier graag iets meer over. Zo kan je helemaal voorbereid op pad gaan!

Olifant big five van Afrika
Foto door Lisa

Niks te maken met grootte

De big five van Afrika, of om specifieker te zijn, in ieder geval van het vasteland. Zoals de naam het eigenlijk al zegt, vijf dieren die je niet zomaar tegenkomt. Maar de dieren op dit lijstje staan er niet zomaar op. De reden dat deze dieren in het rijtje van de big five staan heeft namelijk een reden. Helaas is deze reden iets minder leuk. Deze dieren waren vroeger namelijk een populair doelwit onder jagers. Deze vijf dieren behoren tot de dieren waar het moeilijkst op te jagen was. Gelukkig wordt er vandaag de dag een stuk minder op gejaagd (je leest het goed, het gebeurt nog steeds…). Wij hebben ze ook geschoten, maar dan met een camera. En die laten we je graag zien.

Weetje: Nog iets waarom elk van dit dier terug te vinden is in de big five: deze dieren kiezen er niet voor om te vluchten als ze worden aangeschoten. Nee, deze dieren kiezen voor de volle aanval. Ik zou vast gaan lopen als ik jou was. 

Dit zijn de big five van Afrika

En dan nu eindelijk naar het echte werk. Dit zijn de big five van Afrika.

De leeuw

Ook wel de koning van de dieren genoemd. En misschien wel het meest populaire dier dat in dit rijtje te vinden is. De enige vijand van deze king zijn, jawel, wij de mens. Als je ze tegenkomt in het wild, bestaat de groep meestal uit de volgende samenstelling: één of twee mannetjes, ongeveer vijf vrouwtjes en hun welpen. Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes? Dat zijn natuurlijk die schitterende manen die het mannetje met zich mee draagt. Deze diersoort komt pas echt tot leven wanneer het begint te schemeren. Dan gaat het jachtinstinct aan en mogen prooien maken dat ze wegkomen. 

De buffel

Door naar een op het oog onschuldig dier: de buffel. Hij kan heel rustig rondsnuffelen en eten, tot er gevaar dreigt. Dan wordt hij onvoorspelbaar. En niet zo’n beetje ook (vandaar ook deze verdiende plek in dit lijstje). Je ziet niet aan het gezicht van een buffel dat hij boos of bang is. Stap dus niet even voor de grap uit de auto. Waar je deze dieren kunt vinden? Meestal op een stuk open gras, waar ze heerlijk aan het grazen zijn. En dat waarschijnlijk in een grote groep. Om deze groep staan de sterkste stieren, die de groep beschermen.

De neushoorn

Helaas hoort dit dier van de big five in Afrika bij de beschermde diersoorten. Op dit moment is het jagen op een neushoorn erg ‘gewild’. Of beter gezegd, niet de neushoorn zelf is gewild, maar de neus. Oftewel het ivoor. En dat maakt ze een graag gezien doelwit. Mocht je een neushoorn spotten in het wild kom je die meestal in z’n eentje tegen. Als er nog eentje bij loopt, is het vaak een kleintje. Daarbij zijn er twee soorten. De witte en de zwarte neushoorn. Dit zie je niet aan de huid of de neus, maar aan de bovenlip. Een zwarte neushoorn heeft bijvoorbeeld een puntige bovenlip en wordt daarom ook wel de puntlipneushoorn genoemd. Wist je dat neushoorns zich verkoelen door te rollen in de modder? Omdat ze geen zweetklieren hebben, houd de opgedroogde modder hun lekker koel. En dat is wel zo nodig in Afrika. 

De olifant

We gaan door naar het grootste landdier van de wereld. Een olifant is van de big five van Afrika het makkelijkste te zien als je op safari bent. Het is vrij ‘normaal’ om ineens een kudde van 20 olifanten te zien oversteken. Jammer genoeg zijn ook de olifanten populair onder de jagers. De gigantische slagtanden bevatten ivoor, wat net zoal bij de neushoorn, erg gewild is. Wat erg ongebruikelijk is onder de dieren, maar wat de olifant een olifant maakt, is de slurf. En deze is multifunctioneel. Hij wordt bijvoorbeeld gebruikt om te ademen, water te drinken, dingen op te pakken, te douchen, te ruiken, te knuffelen en ermee te worstelen. Handig! Opvallend aan een olifantengroep, is dat het oudste of het grootste vrouwtje de leider is. Een mannetjes olifant leeft vaak alleen of in een kleine mannengroep.

Het luipaard

Last maar zeker niet least, het luipaard. Van de big five in Afrika de allersnelste. En nog even een dingetje: verwart het niet met het jachtluipaard. Een grappig kenmerk van het luipaard, is dat het de prooi meeneemt in een boom om zo rustig de buit op te kunnen peuzelen. Zelfs al lijkt hij met zijn vacht heel erg op te vallen, je moet goed zoeken wil je hem spotten! Het menu van dit schitterende dier is er eentje die genoeg te bieden heeft. Van de kleinste insecten tot de snelle antilopen, het luipaard haalt er zijn neus niet voor op.

Weetje: Het verschil willen zien tussen het luipaard en het jachtluipaard? Dit zijn ze:

  • Het luipaard is iets steviger gebouwd dan een jachtluipaard
  • Het luipaard heeft ook een iets bollere kop dan het jachtluipaard
  • Het jachtluipaard wordt ook wel cheeta genoemd
  • Het luipaard is vooral in de nacht actief. Het jachtluipaard is vooral overdag actief
  • De vacht van een luipaard is zwart gestipt. Maar in deze zwarte stippen vind je bruin in het midden. Bij het jachtluipaard zijn het gewoon zwarte stippen

Kijkend naar de onderstaande foto’s, weet jij welke de foto is met de cheeta(‘s)?

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.