De 7 wereldwonderen, misschien heb je er weleens van gehoord. Over de hele wereld heen verspreid hebben zeven bouwwerken of gebieden een onderscheiding gekregen. En het leuke hiervan is, die kan je dus gewoon bezoeken. Elk wereldwonder staat in een ander land, dus dat betekent reizen maar! De klassiekers zijn tegenwoordig alweer vervangen door de zeven ‘moderne’ wereldwonderen. Welke kan jij er al van je lijstje afvinken?
De wonderen zijn de wereld nog niet uit
Voordat we verklappen welke 7 wereldwonderen er op de lijst te vinden zijn, gaan we je eerst wat achtergrondinformatie geven over hoe ze nou tot ‘wereldwonder’ bekroond zijn. Want als we niet naar criteria kijken, dan hebben wij nog wel wat suggesties voor de achtste.
Wat zijn alle 7 wereldwonderen?
De 7 wereldwonderen zijn 7 bouwwerken of gebieden die door verschillende instanties en personen worden onderscheiden. Dit gebeurt niet zomaar. Het zijn opmerkelijke, natuurlijke of door de mens geconstrueerde bouwwerken of gebieden. Dit betekent dat het wel een erg speciale plek is, voordat het benoemd wordt tot een wereldwonder. Maar hier ging wel wat aan vooraf. De eerste 7 wereldwonderen zijn beschreven door verschillende Griekse schrijvers. Deze worden de klassieke wereldwonderen genoemd. Het getal zeven betekende in die tijd voor de Grieken totaliteit, vandaar dat er toen zeven benoemd zijn. Dit waren toen de 7 wereldwonderen:
- Beeld van Zeus in Griekenland
- Vuurtoren van Pharos in Egypte
- Piramide van Cheops in Egypte
- Hangende tuinen van Babylon in Irak
- Kolossus in Griekenland
- Mausoleum van Halicarnassus in Turkije
- Tempel van Artemis in Turkije
Helaas voor deze 7 wereldwonderen
Helaas bestaan de meeste van dit lijstje niet meer. In 2007 zijn er andere wereldwonderen gekozen. Dit is besloten door een groepje deskundige, die tussen 77 bouwwerken een selectie moesten maken. Daarna mochten miljoenen mensen over de hele wereld uit dit selectieve lijstje kiezen. En dan nu…
Dit zijn de 7 (moderne) wereldwonderen
Chichén Itzá – Mexico
Deze plek verdient om een wereldwonder genoemd te worden. Chichén Itzá was vroeger één van de belangrijke steden van de Maya’s. De Piramide van Kukulcan is het boegbeeld én de grootste piramide die deze plek had. De piramide diende in deze periode van de Maya’s als tempel voor de god Kukulán. (Vandaar ook de naam). De tempel heeft in totaal 365 treden, waarbij iedere trede symbool stat voor een dag in het jaar.
Cristo Redentor – Brazilië
Van Mexico gaan we door naar Brazilië, waar we namelijk het volgende wereldwonder op ons te wachten staat. De Cristo Redentor, ook wel Christus de Verlosser genoemd, is het Christusbeeld in de hoofdstad Rio de Janeiro. Dit bijzondere beeld staat op de 710 meter hoge Corcovado. Het is 38 meter hoog en heeft een breedte van 28 meter. Gigantisch dus! Daarbij heb je er een schitterend uitzicht over de gehele stad heen. Nog een reden om naar boven te gaan toch?
Colosseum – Italië
Gelukkig hebben we ook een wereldwonder is ons prachtige Europa. Hiervoor mogen we ons in de Italiaanse sferen wanen, want we gaan op stedentrip naar Rome. Hier vind je het Colosseum, dat eigenlijk niet te missen is, want helaas loop je hier wel achter de hordes mensen aan. Maar dat mag de pret niet drukken, want het is een prachtig gezicht. Vroeger was het er iets minder prachtig, maar dat komt meer door het gebruik van het Colosseum. Dit was namelijk de plek voor gevechten, toneelstukken, slavenspelen en executies. Maar na de val van het Romeinse Rijk is het Colosseum in verval geraakt. En nu één van de grootste bezienswaardigheden in Rome.
Chinese Muur – China
We gaan verder in het lijstje van de 7 wereldwonderen en door naar het mooie China. Dit wereldwonder is net wat anders dan andere. Het gaat hier namelijk om de Chinese muur. Een 8.850 kilometer lange muur, die in de zevende eeuw werd gebouwd om het land te beschermen. Tegenwoordig is niet meer de volledige muur intact, waardoor je op sommige stukken niet meer kunt lopen. Maar we denken ook niet dat je de volledige muur wilt gaan bewandelen in je trip naar China. Al met al wel zeker een verdiend wereldwonder. En een voordeeltje van deze 8.850 kilometer lange muur, toeristen kunnen lekker verdeeld worden door deze gigantische lengte.
Machu Picchu – Peru
Van een lange muur in China, naar een ruïnestad in Peru. Maar niet zomaar een ruïnestad. Deze stad is van de Inca’s waar je dan ook nog veel van terug kan vinden. Heel lang geleden toen de Spanjaarden een oorlog tegen de Inca’s voerden, betekende dit het einde van de Inca’s. Daarbij werden er vele bouwwerken van de Inca’s vernietigd. Eén van de weinige plekken die ongedeerd bleef, is de Machu Picchu. En daar zijn we nu wel erg blij mee. De reden dat deze niet gepakt is, is simpelweg omdat deze te hoog lag. Mocht je hier dus heen willen, moet je wel even rekening houden met je conditie. You can do it.
Petra – Jordanië
En we reizen af naar het schitterende Jordanië. We nemen je mee naar de historische stad Petra. En we snappen zeker wel waarom deze één van de 7 wereldwonderen is. Deze verborgen parel ligt in een dal in de heuvels. Wat hier dan zo bijzonder aan is? Hier vind je uit de rotsen gehakte graftombes. Deze zien er zo uniek uit, dat je echt even de tijd moet nemen om alles in je op te nemen. De grafmonumenten zijn uitgehakt in rode zandsteen. Maar ook de weg ernaartoe is er al een om u tegen te zeggen. Het gaat dwars door het prachtige landschap en de bergwanden heen. Wil je het op een andere manier ontdekken, dan is The Jordan Trail echt iets voor jou.
Taj Mahal – India
Sprookjesachtig mooi, zo wordt dit gebouw vaak omschreven. De Taj Mahal ligt in India en betekent letterlijk ‘Paleis van de kroon’. Toentertijd is het gebouwd voor de overleden echtgenote van de vijfde heerser van het Mogolrijk. Het is gemaakt met een witte steensoort met in het midden een grote koepel. Om deze koepel zie je in elke hoek van het complex een toren. Erg kenmerkend aan dit wereldwonder is het water aan de voorkant. Dit wordt massaal gebruikt om de meest mooie foto’s te maken. Is het proberen waard toch?