Als toerist met eigen ogen de Darwin’s Arch zien instorten. Je zou het niet verwachten, maar toch is het gebeurd. Afgelopen maandag is de rotsformatie ingestort. Toeristen die daar op dat moment aan het genieten waren van een boottrip hebben dit met eigen ogen meegemaakt. Volgens het ministerie van Milieu heeft het waarschijnlijk te maken met natuurlijke erosie.
Het instorten van Darwin’s Arch
Darwin’s Arch is een rotsformatie bij de Ecudoriaanse Galapagoseilanden. Het is ruim 43 meter hoog en was tot verkort een boog. Op dit moment staan er alleen nog twee pilaren in de zee. Het is een natuurlijke rotsbrug, die het hele jaar door veel bekijks trekt. Duikers en toeristen gaan maar al te graag kijken naar deze boog én naar hamerhaaien, dolfijnen en ander onderwaterleven. Gelukkig waren er, op het moment dat het gebeurde, geen duikers in het water.
Niet alleen toeristen zijn geschokt
Dat de brug is ingestort is ook hard aangekomen bij de inwoners van de Galapagoseilanden. Zij hebben veel herinneringen aan deze bijzondere boog. Gelukkig scheelt het dat, vanuit wetenschappelijk oogpunt, de oorzaak van het instorten gewoon de natuur is. Niemand had dit dus kunnen voorkomen.
Darwin’s Arch
Even wat meer over de toeristentrekpleister zelf. Darwin’s Arch is vernoemd naar de Britse bioloog Charles Darwin. Hij bezocht in de jaren ’30 van de negentiende eeuw de Galapagoseilanden. Deze ervaring heeft hij later gebruikt in zijn evolutietheorie.
De plek waar Darwin’s Arch staat, is bij de Ecoduriaanse Galapagoseilanden. Deze liggen zo’n 1.000 kilometer van het Zuid-Amerikaanse Ecuador. De eilanden, dit zijn er 234, staan bekend om de flora en fauna die je er kunt vinden. Hierdoor staan ze sinds 1978 op de Werelderfgoedlijst van de Verenigde Naties.
Baal je dat je het nu niet gezien hebt? Komt goed, er staan dus nog twee pilaren die je kunt bewonderen. En anders hebben we altijd de foto’s nog!