Deze editie van Beyond The Camera wordt toegewijd aan het prachtige, zomerse deel van de Koninklijke Nederlanden: Curaçao. Verbaas je in deze winterse dagen over het zonnige, zomerse paradijs van het koninkrijk met deze 15 foto’s.
De sterke, maar turbulente band met Nederland
Curaçao werd een Nederlandse kolonie na het faillissement van de WIC (West Indische Compagnie). Na een tijd van slavenhandel werd de slavernij in 1863 dan eindelijk afgeschaft. Bijna een eeuw later, in 1954, verkreeg Curaçao samen met de andere Nederlandse Antillen politieke autonomie.
De Nederlandse invloeden zijn nog te zien in onder andere de architectuur van oude gebouwen. Ondanks het feit dat Curaçao op 10 oktober 2010 een status aparte heeft gekregen, is de band met Nederland nog steeds sterk. Curaçao ligt niet in Europa, maar de inwoners van het eiland bezitten zowel de Nederlandse nationaliteit als het Europese burgerschap.
Het semi-aride klimaat van Curaçao
Ook al behoort Curaçao bij Nederland, het klimaat is ontzettend anders. Curaçao heeft een semi-aride steppeklimaat, dat betekent dat het er warm is en dat er weinig neerslag valt. De jaargemiddelde temperatuur is overdag 31,4 graden Celsius en ’s nachts 25,7 graden Celsius. De temperaturen zijn relatief constant met af en toe kleine verschillen. Véél warmer dan in Nederland dus.
De flora en fauna van Curaçao
In Curaçao vind je voornamelijk cactussen, laag struikgewas en lage bomen. Heel groen qua bossen en bomen is het dus niet. Wel bevinden aloësoorten, agave en verschillende soorten kruiden zich op het eiland, evenals orchideeën.
In het westen van het eiland bevinden zich twee natuurgebieden. Dit zijn het Christoffelpark bij de Sint-Christoffelberg én grenzend hieraan het Nationaal park Shete Boka. In dit gebied kun je zelfs op zoek gaan naar zeeschildpadden!
Als je verder naar de fauna gaat kijken zijn er op het eiland nog veel meer dieren te vinden. Sommigen hiervan zijn: vleermuizen, woelmuizen (kenmerkend voor het eiland), 217 soorten vogels (waaronder de rode flamingo), 350 soorten vissen in het koraalrif én verschillende hagedissen. De grootste hiervan is de groene leguaan.
Werelderfgoed
Veel overblijfselen van het koloniale verleden zijn nog te vinden op Curaçao. Vanwege de aard en de dichtheid van de gebouwen, staan de wijken Punda, Otrobanda, Scharloo en het smal gedeelte van Pietermaai in het historisch centrum van Willemstad (de hoofdstad) op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook zijn gebouwen tot monument verklaard, zoals landhuizen en voormalige plantagehuizen.