Staat Costa Rica ook op jouw bucketlist? Misschien is kamperen niet het eerste waar je bij zo’n land aan denkt, toch is het een van de leukste manieren om door Costa Rica te reizen. Zeker als je voor een auto met daktent kiest, heb je vervoer en accommodatie in één. Wij reisden drie weken met een 4×4 en daktent in dit land vol toekans, brulapen en prachtige stranden waar het levensmotto ‘Pura Vida’ is (puur leven). In dit artikel daarom alle informatie, inclusief onze persoonlijke tips & tricks, op een rij.
Costa Rica als outdoor bestemming
Costa Rica staat bekend als een van de landen ter wereld waar de hoogste biodiversiteit is. Als je fan bent van wildlife is dit een bestemming die niet uit je lijstje mag ontbreken. Ook als je van outdoor activiteiten houdt kan je je geluk hier op: zipline over het dak van de jungle, zwem in watervallen of raft in een van de mooiste wildwater rivieren ter wereld. Kamperen in een daktent is dus eigenlijk de kers op de taart vonden wij. In drie weken tijd ontdekten we bekende en onbekende plekken in een daktent van Pura Van.
Kamperen in een 4×4 met daktent van Pura Van
De vanlife trend heeft ook voet aan de grond gezet in Costa Rica. Er zijn een aantal verhuurbedrijven die kleine campers en 4×4’s met daktent verhuren. Vrijwel allemaal gevestigd in de buurt van San José airport, wat ideaal is na een lange reis. Wij kozen voor Pura Van omdat zij wat ons betreft de beste prijs/kwaliteitverhouding hadden én heel sympathiek overkwamen. Eigenaresse Ivannia en haar enthousiaste collega’s hielpen ons van A tot Z. Zo stond er een fijne taxi op ons te wachten op het vliegveld en konden we tussendoor onze vragen stellen via WhatsApp of Instagram. Hoewel dat eigenlijk niet nodig was, want in drie weken tijd hebben we geen enkel probleem gehad met de tent of de auto. De auto’s van Pura Van zijn vrijwel allemaal Toyota’s die bekend staan om hun lange levensduur.
De auto’s zijn van alle standaard gemakken voorzien zoals borden en bestek, kookgerei, een gasstel en afwasspullen. Ook krijg je een 25L watertank mee en dat is zo’n uitkomst. In Costa Rica kun je namelijk gewoon drinken uit de kraan, dat scheelt een hoop gedoe met flessen en plastic. De watertank vulden we om de 3 dagen bij op een camping of tankstation. We vulden dan tegelijkertijd de tank van een buitendouche die aan de buitenkant van de auto zit. Ideaal! Ook krijg je een grote koelbox mee waarin je eventueel met ijs uit de supermarkt iets koel kunt houden. Wij gebruikten het als opslagbox.
Naast deze basisvoorwerpen kun je ook extra items toevoegen zoals een snorkel of hangmat, ideaal om in te relaxen na een actieve dag. En wil je onderweg bereikbaar zijn? Dan kun je zelfs WiFi of een simkaart nemen. Wij huurden van Pura Van een simkaart van Liberty voor €2,25 per dag en stiekem was het toch wel fijn overal bereik te hebben om bijvoorbeeld campings te zoeken.
Zo is een daktent in Costa Rica
Kampeer je vaker? Dan zal een daktent als een enorme luxe aanvoelen. De heerlijk dikke matras is 190cm breed en ongeveer even lang. Een gemiddeld kingsize bed in Nederland dus. Ook de kussens slapen prima dus je kunt slapen als een roosje. Het opzetten van de tent is heel eenvoudig: in maximaal vijf minuten heb je hem uitgeklapt en geankerd.
Een 4×4 of niet?
Wel of geen 4×4? Dat was een van de keuzes die wij hadden. Het voordeel van een kleine bus zonder 4×4 is dat je ook binnen kunt slapen. In het regenseizoen kan dat natuurlijk prettig zijn, al hebben wij tijdens regenbuien niet echt problemen ervaren met de tent. Wij reisden in mei, de start van het regenseizoen, en om die reden kozen we toch voor een 4×4. Die extra zekerheid vonden wij een prettig idee.
De hamvraag: hebben we de 4×4 gebruikt? Ja! Sommige campings (uiteraard de mooiste) liggen zo afgelegen dat de weg er naartoe er eerder als een berg stenen uitziet dan een pad. Dat geldt ook voor enkele ‘buiten de gebaande paden’ bestemmingen. De gemiddelde Costa Ricaan met zijn 4×2 komt hier niet, maar wij avonturiers gaan natuurlijk juist op zoek naar deze plekken. Zonder 4×4 kom je een heel eind, maar het is toch vervelend als je lang hebt gereden en met lege handen om moet keren.
Voor- en nadelen van kamperen met een daktent in Costa Rica
Net als ‘gewoon’ kamperen heeft een daktent zo zijn voor en nadelen. Onze belangrijkste reden om voor een daktent te kiezen was de vrijheid en flexibiliteit. Je zit immers nergens aan vast, je ziet meer van een land en je kan je plannen wijzigen wanneer je wilt. Hadden we het koud? Dan zochten we de warmte op. Was het ergens saai? Dan vertrokken we weer. Hieronder volgen onze belangrijkste voor- en nadelen op een rij:
Voordelen van kamperen in een 4×4 met daktent
- Veel vrijheid en flexibiliteit in je route
- Je kan meer kilometers afleggen en dus meer zien
- Je ontmoet locals op de campings
- Wildkamperen is een mogelijkheid
- Je voelt je meer één met de natuur
Nadelen van kamperen in een 4×4 met daktent
- Elke dag je tent in- en uitklappen
- Nachten zijn soms heet, soms juist koud
- Het is vroeg donker, dus ’s avonds buiten blijven betekent insecten
- Het verbruik van de auto’s liggen hoog (al is de benzine goedkoop)
(Wild)kamperen met een daktent in Costa Rica: zo werkt het
In Europa hebben we al aardig wat met een camper rondgereisd, dus helemaal blanco zijn we niet. Toch spraken we amper Spaans en hadden we geen flauw idee wat we van een camping hier konden verwachten. We zijn blij verrast. Waar in Nederland de natuurcampings schaars zijn, hoef je hier niet ver te zoeken, er zijn er meer dan verwacht. De meeste campings zijn onderdeel van een boerenbedrijf. Daardoor ontmoeten we veel locals en krijgen we van alle vriendelijke Tico’s (zo noem je de locals) bananen, kokosnoten of fruit waar we zelfs nog nooit van gehoord hadden. Verwacht ook héél veel honden (puppy’s!) en soms wat kittens. Het sanitair is soms primitief, soms nieuw maar áltijd hangt er een rol wc papier. En dat zegt wat, toch?
Wildkamperen met een daktent in Costa Rica
Wildkamperen is in Costa Rica niet legaal, maar het wordt gedoogd. Over boetes hebben we niets gehoord of gezien, maar het blijft op eigen risico. Wat ons betreft is wildkamperen in Costa Rica vooral een budgettaire keuze en niet zozeer vanwege de locaties. Waar je in Europa door wild te kamperen vaak op de mooiste plekken staat, is dat hier toch een stuk lastiger ondervinden we. Na een paar keer wildkamperen besluiten we vaker op campings te staan. Het is er mooier, we leren het land en de mensen beter kennen en het is best betaalbaar.
Praktische info kamperen met daktent in Costa Rica:
- Kamperen kost tussen de 4000 – 8000 colones per nacht. Gemiddeld zo’n 5000 colones (2023: €8,64). Je betaalt over het algemeen alleen voor mensen en niet voor je auto.
- Via de app iOverlander vind je al een hoop campings of wildkampeerplekken. Toch gebruikten wij ook wel eens Google Maps om campings te vinden, wanneer iOverlander weinig aanbod had.
- Betalen in colones kan altijd op een camping. Amerikaanse dollars zijn soms mogelijk maar pin/creditcard over het algemeen niet. Tanken kan overigens wel gewoon met je creditcard, net als boodschappen.
- Gasflessen vind je vrijwel in elke supermarkt. Er zijn vaak twee soorten: een rode of blauwe dop. Naar ons idee deden we veel langer met de (duurdere) rode fles.
- Verwacht lang niet altijd bordjes langs de weg te vinden met een duidelijke aanduiding van de camping. Vertrouw op je GPS en vraag in je beste Spaans of je op de goede plek bent ;).
Onze favoriete campings
- Camping Caprina land (45 min vanaf San José, ideaal voor je eerste nacht)
- Prado’s Park in Atenas (20 minuten vanaf Pura Van, ideaal voor je laatste nacht)
- Natural Camping Arenal Volcano (kamperen bij de boer met uitzicht op de vulkaan)
- Playa San Miguel (eindeloos zandstrand met mooie zonsondergangen)
- Camping Tio Lalo (kamperen onder mangobomen, handig als je een dag later de Ferry naar Puntarenas wil hebben)
- Paraiso Manantiales (middenin de jungle met veel vogels en vuurvliegjes)
- Camping Verde in Monteverde (groen paradijsje met hippie eigenaar 😉
- Pochotel vlakbij Turrialba (prachtig uitzicht op de vallei en vulkanen)
Boodschappen tips
Na drie weken reizen zijn we door schade en schande heel wat wijzer geworden over de Costa Ricaanse supermarkt. Een paar tips:
- SuperCompro of MegaSuper zijn de grotere supermarkten met breed aanbod waar je kunt inslaan voor meerdere dagen. Maxi Pali is een budget supermarkt zoals Aldi/Lidl, het aanbod is hier wat beperkt. Kleine supermarktjes zijn ook prima voor wat verse groenten en fruit.
- Pinnen in winkels lukte met onze Rabobank pasjes zelden, ondanks dat ze op wereld ingesteld waren. Geld pinnen bij een pinautomaat lukte wel. Zorg dus in ieder geval voor een creditcard of bestel wat Colones in Nederland.
Zo is het rijden in Costa Rica met een eigen 4×4
De verschillen in Costa Rica zijn groot. Een nieuwe tweebaans snelweg verbindt San José met de havenstad Limón en zo vind je nog een paar goede snelwegen waar je kilometers kunt vreten. Toch rijden wij soms hele dagen over zanderige wegen met gaten. De eerste dag twijfelden we nog: zitten we wel goed? Later blijkt het gewoon de norm te zijn, zeker voor het gebied rond Monteverde en het Nicoya schiereiland. Asfalt is overigens geen garantie voor een goed wegdek: met een 4×4 rijdt een zandweg eigenlijk het lekkerste.
Verwacht niet dat mensen zich aan de verkeersregels houden. Want ze zijn er wel, maar niemand doet er iets mee ;). Over het algemeen is het rijden echt heel goed te doen, alleen kost het je simpelweg veel tijd. Over een afstand van hemelsbreed 15 kilometer doe je misschien wel 1,5 uur. Als je navigatie twee keer zoveel tijd doet over het aantal kilometers dat je ziet staan, dan weet je het: er staat je een zandweg of enorme slingerweg te wachten.
Tol betalen in Costa Rica
Op enkele wegen moet je in Costa Rica tol betalen. Dit kan met colones of creditcard en kost meestal nog geen euro. In onze drie weken hebben we slechts twee keer tol betaald.
Costa Rica is veilig
Vrijwel iedereen die we vertelden dat we in een daktent gingen rondreizen vroeg: is dat wel veilig? Onze ervaring is dat je vooral moet opletten dat je schoenen niet meegenomen worden door honden als je ze buiten laat slingeren ;). Natuurlijk heb je net zoals in ieder land onveilige plekken. In de iOverlander app en bij Google Reviews stond een hele enkele keer iets over diefstal, maar dat was over het algemeen op de toeristische plekken. Geen waardevolle spullen in je auto achterlaten is het belangrijkste advies wat we je kunnen geven.
Je dag- en nacht ritme aanpassen
In Costa Rica kennen ze geen zomer of wintertijd. De zon gaat het hele jaar ongeveer rond dezelfde tijd op- of onder. Dat betekent dat het tussen 05.00 en 05.30 al licht wordt en de zon rond 18.00 al onder gaat. Omdat er natuurlijk insecten verschijnen, zoals muggen en motten, zodra het donker wordt zit je ’s avonds niet lang buiten. Daarom verschoof ons dagritme naar een wat meer Costa Ricaans ritme.
Om 05.30 opstaan en vaak om 06.30 al op pad. De scholen beginnen in Costa Rica ook al rond die tijd, dus je bent niet de enige op straat. Een groot voordeel van dit vroege opstaan is natuurlijk ook dat je als een van de eerste op locatie bent (veel parken gaan ook al om 07-08u open). Vaak hadden wij er rond 11.00u al een heel dagprogramma opzitten. Na de lunch is het dus tijd om te relaxen, om 17u koken en 19u de tent in.
Neem kleding mee voor de warmte én de kou
Warm, fris, verzengend heet of ijskoud: we hebben het allemaal meegemaakt. In een land met microklimaten moet je op alles voorbereid zijn. In de bergen of op een vulkaan kan het ’s nachts afkoelen tot onder de 10 graden waardoor wij soms met trui aan sliepen en het nog fris hadden. Over het algemeen is het binnenland goed te doen vanwege een relatief lage luchtvochtigheid.
Wanneer je naar de zee gaat is het goed je te beseffen dat de luchtvochtigheid hier 85% of hoger is. Het zeewater is bovendien rond de 30 graden dus afkoelen met een frisse duik zit er niet in. Dat betekent voor veel Nederlanders lichtelijk afzien. Daarom boekten wij voor 2 nachten aan zee een huisje met airco om wel de prachtige stranden te kunnen zien én goed te kunnen slapen.
Handige woordenlijst als je gaat kamperen met een daktent in Costa Rica
Natuurlijk hangen de kosten af van je plannen en reisduur. Daarom heb ik onze drie weken reizen teruggerekend naar een dagprijs, zo weet je beter waar je aan toe bent.
Wat kost kamperen per nacht? | ¿Cuánto cuesta acampar por noche? |
Wat kost het per persoon? | ¿Cuánto cuesta por persona? |
Waar kunnen we staan? | ¿Dónde podemos pararnos? |
Is het water drinkbaar? | ¿El agua es potable? |
Gaat het hek dicht? | ¿Se cierra la puerta? |
Hoe laat gaat het hek open? | ¿A qué hora abre la puerta? |
Open | Abierto |
Gesloten | Cerrado |
Hier | Aquí |
Daar | Allí |
Wat kost reizen met een daktent in Costa Rica?
Kosten voor vervoer en verblijf
- Huur 4×4 + daktent: Afhankelijk van je auto tussen de 125 en 150 euro per dag
- Benzine ± 12 euro per dag (1 liter kost ongeveer €1 en het verbruik ligt op 1:8)
- Tolwegen: verwaarloosbaar
- Campings: 20 – 25 euro per nacht voor twee personen
Wij waren in totaal 160 euro per dag kwijt aan de auto + campings. Dat is waarschijnlijk even duur of misschien zelfs goedkoper dan het huren van een auto + accommodatie voor iedere dag.
Kosten voor de activiteiten
Omdat je het in Costa Rica zo gek kunt maken als je wilt, heb ik hier wat voorbeelden van de kosten. Reken er in ieder geval op dat je dagelijks geld uitgeeft aan entreetickets. Zelfs voor kleine wandelingen of watervallen wordt entree gevraagd. Ook op niet-toeristische plekken (dit i.v.m. natuurbehoud).
- Natuurparken: tussen de 10 – 30 euro per persoon
- Raften of canyoning: tussen de 75-100 euro per persoon (incl. lunch)
- Watervallen: tussen de 5 – 20 euro per persoon
- Wandelroutes: tussen de 5 – 20 euro per persoon
- Strand: gratis.
In het kort: Costa Rica in een daktent, doen!
Zelfs voor de minder geoefende kampeerder is reizen met een daktent ontzettend goed te doen en comfortabel. De grootste uitdaging vonden wij de temperatuur, maar die namen we op de koop toe in ruil voor vrijheid die je ervoor terugkrijgt. Ben je dus op zoek naar een flexibele manier van reizen die je de kans geeft zowel bekende als onbekende plekken te ervaren? Dan moet je reizen met een daktent gewoon doen!