En daar staan we dan in onze wetsuit aan de rotskust met de voeten in het zeewater. Boven ons zweven de meeuwen over en je kunt de zilte zeelucht bijna proeven. Maar we staan er vooral met een grote lach op ons gezicht, want we gaan namelijk coasteeren! Als je weet wat het is snap je die lach waarschijnlijk. En zo niet, dan weet je aan het einde van dit artikel waarom coasteering in Noord-Ierland zo een adrenaline rush is!
Wat is coasteering?
Coasteering is een outdooractiviteit waarin je al klimmend, springend, zwemmend, vastklampend en zwoegend de rotskust bedwingt. Als de zee je tenminste gunstig gezind is, want man wat kunnen die golven sterk zijn. Daar heb je zelfs als fitte outdoorliefhebber soms weinig tegenin te brengen. Maar het is vooral een groot en heel erg tof avontuur dat je fysiek uitdaagt en waarmee je jezelf (soms letterlijk) onderdompelt in de krachten der natuur.
Ergens is coasteering te vergelijken met canyoning. Bij allebei verken je de omgeving tenslotte al klimmend, zwemmend en springend. Het verschil is dat coasteering zich rondom de rotskust en de zee afspeelt. In ons geval dus ook geen watervallen om te abseilen. Wel een hoop rotsen om te beklimmen en brandingen om zwemmend te doorkruisen. Je kunt deze outdoorsport op verschillende plekken in de UK doen, waaronder dus in Noord-Ierland. En dat, is 100% een avontuur.
Coasteering = go with the flow
Ken je dat, dat je je bij het aantrekken van die stugge wetsuit jezelf afvraagt of dat niet de échte grootste uitdaging van de dag is? Dat is bij coasteeren gelukkig zéker niet het geval. Onder leiding van instructeur John van Life Adventure hijsen we ons vakkundig in de coasteering outfit, inclusief helm, zwemvest, wetsuitsokken, oude sneakers en handschoenen. Die laatste niet alleen vanwege de ruwheid van de rotsen en soms vlijmscherpe zeepokken, maar ook vanwege de temperatuur. Gevoelloze handen klimmen tenslotte net wat minder lekker.
Maar dan is het zover: tijd om te water te gaan. Instructeur John kijkt grijnzend toe terwijl het koude zeewater onze pakken insijpelt. Verfrissend is een understatement. Voordeel: iedereen is meteen klaarwakker. Terwijl wij al dobberend acclimatiseren, geeft John uitleg over wat we precies gaan doen en een aantal veiligheidsmaatregelen. Een van de belangrijkste tips: ga letterlijk mee met de flow en bevecht de golven niet. Dat ga je toch niet winnen.
Laat de oermens in je los met coasteering
Even later zwemmen we de baai uit naar de eerste rotsklif en voel je al meteen de kracht van het water. Het beklimmen van de rotspartij is dan ook een gevalletje van de golven goed inschatten zodat je niet vol tegen de rotsen smakt. Gelukkig blijkt dat prima te doen met je handen en voeten als schokdemper. Al gauw klauteren we dan de rots op, terwijl het zeeschuim ons om de oren vliegt. En terwijl ik om me heen kijk zie ik overal hetzelfde gebeuren: fonkelende ogen die op scherp staan. Mooi wat die rauwe natuurkracht altijd meteen weer losmaakt in mensen.
Tijdens coasteering wissel je continu tussen stukken lopen over bepokte rotsen, rotspartijen op- en afklimmen en al zwemmend de volgende klif bereiken. De ondergrond vergt de nodige balans, want op veel plekken zijn de rotsen een aaneenschakeling van verraderlijk scherpe randen waar je soms van kam naar kam springt. Schoenen met grip zijn dus een must.
Gelukkig hebben we de foto’s nog
Om ons de kracht van het water te laten ervaren, daagt John ons uit om een uitstekende rotspunt goed vast te houden en ons met de kop naar beneden te laten overspoelen door een golf. En ook al zijn de golven vandaag niet mega hoog, toch voel je hoe het stromende water je probeert los te rukken en mee te voeren. Een voordeel: die sinussen zijn in ieder geval weer open.
Dat ik weinig tegen de kracht van het water heb in te brengen mag ik aan het einde nog een keer ervaren. Op uitnodiging van John beklim ik een rotskam in de branding om te poseren voor een foto waar de Deense zeemeermin nog jaloers van zou worden. Helaas vergeet ik één cruciaal ding: altijd de golven in de gaten houden. En mag ik dus een ferme ‘knuffel’ van de zee in ontvangst nemen die me vakkundig van de rots afspoelt. Les geleerd, wat schrammen rijker. Gelukkig hebben we de foto’s nog. Voor jullie vermaak dan.
Verschillende opties voor coasteering in Noord-Ierland
En dat was ook meteen het einde van ons avontuur. Al zou ik meteen weer teruggaan als ik de kans heb. En het leuke: coasteering in Noord-Ierland kun je op verschillende plekken doen en varieert van een dagdeel tot een hele dag. Ook zijn er verschillende niveaus, dus ook als je even niet in je olympische vorm bent, is het een geweldige beleving. En voor de mensen met hoogtevrees: vrees niet. Onze route had niet al te veel hoogteverschillen en is dus ook voor iemand met hoogtevrees prima te doen.
En wil je juist wél die sprong wagen? Dan zijn er ook coasteering plekken aan de Noord-Ierse kust waar je onder andere sprongen van zeven meter maakt. Zo is coasteering letterlijk en figuurlijk een sprong in het diepe 😉
Een outdoor vakantie naar Noord-Ierland?
Zie jij dat coasteeren ook wel zitten? Neem dan zeker een kijkje op Discover Northern-Ireland en laat je hier ook meteen verrassen en inspireren door dit verrassende land vol sportieve mogelijkheden. En check natuurlijk ook even ons artikel Zes outdoor activiteiten in Noord-Ierland die je niet wilt missen. Want dit land heeft voor outdoorliefhebbers nog veel meer moois te bieden!