Chronische stress, waarom word je moe? | Woensdag weetjes

door

Iedereen ervaart wel eens stress in zijn leven. Misschien heb je het druk met je baan of familie. Chronische stress is echter wel erg slecht voor je gezondheid. Wellicht heb je last van lichamelijke klachten wanneer je spanning ervaart. Maar waarom is dat dan? Voor deze Woensdag Weetjes beantwoorden wij een aantal vragen over piekeren en stress.

Kun je iets doen om beter bestand te zijn tegen stress?

Je zal het mensen wel vaker horen zeggen, je moet gewoon wat meer ontspannen en wat meer lachen. Maar helpt dat ook? Jazeker. Lachen maakt je beter bestand tegen stressvolle gebeurtenissen. Dit bleek uit een onderzoek uitgevoerd door psychologen aan de Basel Universität in Zwitserland. Tijdens het onderzoek werden 41 mensen via een app gevraagd wanneer ze gelachen hebben. Er werd acht keer per dag, op verschillende momenten, gevraagd of ze hadden gelachen en hoe hard ze hadden gelachen. Ook vroegen ze waarom hij of zij dan moest lachen. Daarna werden er vragen gesteld over stress. Zo vroegen ze naar psychologische en lichamelijke symptomen van stress, zoals het ervaren van een rusteloos gevoel en hoofdpijn.

Wat bleek uit dit onderzoek? Als mensen meer gelachen hadden dan normaal, waren ze beter bestand tegen (chronische) stress. Als ze iets stressvols meemaakten vlak voor of na het lachen, kregen ze minder stress symptomen. Het maakte niet uit hoe hard er gelachen werd, zelfs hele kleine lachjes hielpen tegen stress.

Heeft leeftijd te maken met piekeren?

Het blijkt dat kinderen vanaf een leeftijd van 5 of 6 jaar al kunnen piekeren. Het is echter wel lastig om bij kinderen te achterhalen of ze echt piekeren of gewoon bang zijn of schrikken. Wanneer kinderen de leeftijd van 8 jaar bereiken, neemt het piekergedrag toe. Dat is de leeftijd waarbij ze steeds meer vragen gaan stellen. Kinderen worden zich dan steeds meer bewust van hun omgeving. Denk bijvoorbeeld aan de vraag: ‘lig ik goed in de groep?’

Photo by National Institute on Unsplash

Wat maakt dat je je altijd moe voelt wanneer je chronische stress ervaart?

Wanneer je lichaam stress ervaart, neemt het activerende sympathisch zenuwstelsel het over. Cortisol en adrenaline komen vrij, je bloedvaten worden wijder en je hart gaat sneller kloppen. Ook ga je sneller ademhalen en komt er een grotere hoeveelheid glucose vrij in je bloed. Je lichaam is dan hyper alert. Ervaar je stress door je werk of door thuissituaties? Dan kan het zo zijn dat je lichaam lang deze hyper alertheid blijft ervaren. Je kan je wel voorstellen dat dit een enorm uitputtend effect op je lichaam heeft.

Wanneer je lichaam zich wil herstellen van deze hyper alertheid moet je parasympathisch zenuwstelsel de boel weer overnemen. Het parasympathische zenuwstelsel is het deel van het autonome zenuwstelsel dat de organen zodanig beïnvloedt dat het lichaam in een toestand van rust en herstel kan komen. Dit zorgt er weer voor dat je lichaam in de juiste stand staat voor slaap, ontspanning en het goed verteren van voeding.

Photo by Doğukan Şahin on Unsplash

Nieuwsgierig naar andere Woensdag weetjes? Klik dan hier.

Bron:

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.