Genoten van je vakantie met de caravan? Helaas zit het kamperen er alweer op en is het tijd om de caravan naar de stalling te brengen. Maar hoe kun je dit nu het beste doen? Waar moet je op letten? Geen zorgen, ANWB heeft daarvoor een aantal tips en die hebben wij overzichtelijk voor jou op een rijtje gezet. Zo stal jij je caravan op de best mogelijke manier en kan je hem de volgende vakantie met een gerust hart weer ophalen.
Zo zet je je caravan op stalling
#1 Ga voor een overdekte caravan stalling
Zeker in de winter, is het van belang dat je caravan beschermd wordt tegen sneeuw, hagel en regen. Deze kunnen er namelijk voor zorgen dat je caravan schade oploopt en dat willen we natuurlijk niet. En wat dacht je van uv-straling? Je staat er misschien niet zo snel bij stil, maar deze straling is erg slecht voor de caravan. Denk bijvoorbeeld aan je caravanbanden, ramen, stickers en afdichtingen van rubber. Dit kan allemaal worden aangetast door uv-straling. Zorg dus dat je caravan lekker overdekt staat wanneer je hem niet gebruikt.
#2 Is jouw caravan tijdens de stalling verzekerd? Check dit
Het is altijd slim om je caravan te verzekeren, ook al ga je ervan uit dat je je caravan hebt neergezet op een veilige plek. Zo ga je diefstal tegen en voorkom je eventuele conflicten over schade. Bekijk de polisvoorwaarden van de caravanverzekering goed. Op die manier ben je op de hoogte van de veiligheidseisen waaraan de stalling moet voldoen.
#3 Kijk waarvoor je betaalt
Het is zeker slim om verschillende stallingstarieven te vergelijken. Schenk voor jezelf een kopje koffie of thee in en ga er even lekker voor zitten. Het is belangrijk goed te weten waarvoor je betaalt. Dit kan namelijk per strekkende meter zijn, maar je kan ook betalen per vierkante meter. Ook is het handig om te weten dat je in de grote steden vaak meer betaalt voor de stalling van je caravan dan wanneer je wat meer achteraf zit. Denk bijvoorbeeld aan Overijssel, Groningen of Friesland. Hier betaal je veel minder voor het stallen van je caravan dan in Eindhoven, Utrecht en Amersfoort.
#4 Zorg voor een veilige opberging van je gasflessen
Het is handig om de gasdrukregelaar af te dekken met een plastic zakje. Zo voorkom je dat er vuil in de gasleiding terechtkomt. Sla de gasflessen voor de veiligheid altijd op bij het stallingsbedrijf of bij jou thuis. Het stallingsbedrijf heeft hier meestal een aparte ruimte voor.
#5 Tap de boiler en waterleiding af
Je voorkomt aanslag, vochtschade en bacteriegroei wanneer je zorgt dat de boiler en waterleiding van je caravan goed zijn afgetapt. Hoe kun je dit het beste doen? Met speciale aftapkraantjes. Je kan altijd even in het instructieboekje van jouw caravan kijken voor meer informatie.
#6 Verschillende accu’s = verschillende opslagplaatsen
Heb je een zware loodaccu? Dan moet deze de gehele winter aan de druppellader. Dit moet je meestal thuis doen, omdat dit in een stalling vaak niet kan. Een volledig opgeladen lichtgewicht lithium-ion accu en een gel-accu kan je wel in de caravan laten zitten.
#7 Goede ventilatie is belangrijk
Laat de dakluiken een beetje open staan. Zet de horren en gordijnen van de ramen en dakluiken ook open. Op die manier voorkom je dat de spiraalveren aan kracht verliezen en rekken de horren en gordijnen niet uit. Zet kastdeurtjes op een kier en laat bankkussens rechtop staan.
#8 Voorkom dat je caravan gaat springen
Het is slim om de banden vóór de stalling net wat harder op te pompen. Denk hierbij aan 0.2 tot 0.4 bar. Zo worden ze niet plat aan de onderkant door het lange stilstaan. Als je ze niet oppompt kan het voorkomen dat je banden na een tijdje niet meer rond zijn. De eerste rit met je caravan kan dan (als je hem uit de stalling weer hebt opgehaald) wat hobbelig aanvoelen. Meestal verdwijnt dit na een stukje rijden. Als je banden gevuld zijn met stikstof duurt het vaak langer voordat de bandenspanning daalt.
#9 Maak je caravan voor de stalling goed schoon
Een goede schoonmaakbeurt voor de stalling is heel belangrijk. Zo voorkom je ongedierte en het is natuurlijk fijn voor wanneer je het jaar erop de caravan weer uit de stalling haalt. Maak de caravan van binnen én van buiten schoon. Doe alle planken en kastjes af met een vochtig doekje en reinig ook de koelkast goed. Om schimmel te voorkomen is het belangrijk dat je alles goed laat drogen en deurtjes op een kier zet. Zorg dat alle etenswaren uit de caravan gehaald zijn. Dit gaat ongedierte tegen. Reinig ook de wc goed met een speciaal schoonmaakmiddel.
#10 Breng je caravan één keer in de twee jaar weg voor een onderhoudsbeurt
Zorg dat je de onderhoudsbeurten van de caravan goed bijhoudt. Zo’n beurt komt met een keuringssticker en een datum, zodat je het makkelijk in de gaten kunt houden. Door de caravan eens in de zoveel tijd te laten nakijken door experts weet je zeker dat je veilig op pad kunt met je caravan. Deze tips gelden voor alle caravans, hoe duur hij ook was. Op zoek naar een caravan, check dan ook eens Fendt caravans uit Duitsland.
Heb jij nog goede tips voor het stallen van een caravan? Laat het ons dan vooral weten!