Denk je aan hot-items in het Nederlandse outdoorleven, dan kom je al snel uit bij de koelbox, strandstoeltjes en natuurlijk de bolderkar. En de bolderkar heeft al sinds jaar en dag zijn strepen verdiend. Je ziet ze namelijk overal; op het strand, in het park, het bos, bij de camping en zelfs in de stad of pretpark. Maar hoe weet je nu welke bolderkar voor jou geschikt is, waar je rekening mee moet houden en welke modellen er allemaal zijn? We helpen je een eindje op weg.
Een bolderkar in alle soorten en maten
Waar we vroeger alleen maar grote bolderkarren hadden, die meestal van hout of ijzer bestonden, zie je nu vooral de opmars van een lichtgewicht en opvouwbare bolderkar. Ideaal natuurlijk, want zo past hij makkelijk in de auto of op zolder. Maar je wil natuurlijk wel dat hij net zo stevig is als een ouderwetse massieve bolderkar. Gelukkig zijn de nieuwe opvouwbare bolderkarren – naast lichtgewicht – ontzettend sterk en stevig.
Opvouwbare bolderkar
Zoals boven al even aangetipt, is een opvouwbare of inklapbare bolderkar ideaal als je hem vaak mee op pad neemt. Even inklappen en hij past zo in de auto, de trein, bus of neemt hij weinig ruimte in op de zolder of in de schuur. Vervolgens pak je hem gemakkelijk en klap je de kar in no-time uit. Ideaal dus voor een heerlijke stranddag, festival, boodschappen op de camping en alle andere momenten als je redelijk wat bagage (én kinderen) meeneemt.
Waar let je op bij de aanschaf?
Bij de aanschaf van een bolderkar let je op verschillende dingen. Allereerst is de prijs voor velen erg belangrijk. Vervolgens kijk je naar of je een opvouwbare bolderkar wil hebben, of juist niet. En dan is het erg belangrijk om te kijken hoe zwaar de kar is en hoeveel gewicht hij kan hebben. Denk eveneens aan jouw gebruiksmomenten. Hoe groot mag de bolderkar (in- én uitgeklapt) zijn en hoe vervoer je de kar? Daarnaast is het aan jou of je luchtbanden of rubberen banden wil hebben. Hoe breder en groter de band, hoe makkelijker rijden op losse grond.
Bolderkar op luchtbanden of niet?
Naast alle andere features bij een bolderkar, is het de vraag of je luchtbanden wil hebben, of niet. Luchtbanden zorgen over het algemeen voor een beter rijcomfort en vooral als de banden wat groter zijn. Mocht je dus over het strand of door de bossen rijden, dan zijn luchtbanden erg fijn. Een nadeel is wel dat je deze banden geregeld even moet checken op voldoende lucht. Want zonder lucht erin, rijdt de bolderkar natuurlijk voor geen meter.
Kinderen in de bolderkar?
De meeste bolderkarren zijn niet gemaakt om kinderen en baby’s in te vervoeren. In sommige gevallen zie je een speciaal zitje, met gordels. Mocht die er niet in zitten, dan is het niet heel verstandig om jouw kinderen mee in de bolderkar te vervoeren. Mocht je dat wel willen doen, dan is het belangrijk om goed te checken wat het maximale gewicht is dat de kar kan hebben. Daarnaast moeten er niet teveel spullen in de bolderkar zitten en laat je jouw kind(eren) in de wagen zitten. Staan in bolderkarren is erg af te raden, want dan kunnen ze eruit vallen.
Bolderkar kopen
Dat de bolderkar een goede opmars heeft gemaakt in Nederland, merken we overal. En dankzij de komst van lichtgewicht en opvouwbare modellen, is het een absolute must-have voor eigenlijk iedereen die spullen wil vervoeren. De aanschaf is relatief goedkoop en het scheelt je een boel heen en weer wandelen.
Onze tip: de Coleman Camping Wagon
Na het testen, zijn we helemaal weg van de Coleman Camping Wagon. Deze inklapbare ‘camping wagon’ weegt maar 11 kilogram en kan een gewicht tot wel 85 kilogram hebben. Door het ijzersterke frame en de verstevigde bodem, betekent het dat in veel gevallen zelfs een volwassene erin kan zitten. Maar je kan er uiteraard ook in één keer jouw hele kampeeruitrusting in meenemen. Of alles voor een dagje naar het strand, bos of pretpark. De Coleman Camping Wagon heeft een adviesprijs van € 99,99.