‘Natuurlijk Oostenrijk’ neemt je mee op culinaire reis door Oostenrijk

door

Een Apfelstrudel en Wiener Schnitzel doen misschien wel een belletje rinkelen, maar dat zijn niet de enige troeven van de Oostenrijkse keuken. Schrijfster Laura de Grave is anderhalve maand met haar elektrische motor door Oostenrijk gereden en heeft daar een kookboek van gemaakt, genaamd ‘Natuurlijk Oostenrijk‘. Ze heeft gepraat met 55 chefs, vele producenten en een hoop boeren om de authentieke keuken te ontdekken. Wij waren benieuwd naar haar avonturen en ervaringen. Redenen genoeg voor een interview met Laura. Reis mee en ontdek wat Oostenrijk allemaal op je bord kan toveren. 

Het boek ‘Natuurlijk Oostenrijk’

In ‘Natuurlijk Oostenrijk’ neemt schrijfster Laura de Grave je mee op haar reis door Oostenrijk. Ze vertelt: ‘Ik wil de lezer echt het gevoel geven dat ze mee op reis door de negen deelstaten gaan. Ik zoek verhalen achter recepten en bijzonderheden uit de Oostenrijkse keuken.’ 

Met zo’n 30 recepten leer je een hele andere kant van het land kennen. ‘Het kwam als een grote verrassing dat Oostenrijk zo’n culinaire rijkdom heeft’, zegt Laura al glunderend. ‘Er zijn zoveel lokale producten en gerechten waar toeristen waarschijnlijk niets vanaf weten. Elk verhaal is enorm bijzonder, dus ik ben heel erg trots op wat ik allemaal in het boek heb gezet.’ 

Natuurlijk, maar waarom Oostenrijk? 

Laura had al drie boeken geschreven. Ze is begonnen met het ‘Amsterdam Kookboek’. Daarvoor is ze met de fiets langs verschillende chefs gegaan in, je raadt het, Amsterdam. Daarna is ze door Nederland getrokken met haar elektrische motor voor ‘Nederland Kookboek’. Als laatste is ze uitgekomen met ’Lekker Lokaal’ om te tonen hoe men in Nederland met lokale producten heerlijke dingen kan maken. 

Goed dit was nu allemaal in Nederland, waarom is ze opeens naar Oostenrijk gegaan? ‘Ik heb best veel gereisd naar Oostenrijk in mijn leven’, zegt ze. ‘Dat was natuurlijk op vakantie en toen merkte ik al hoe dicht je daar bij de natuur staat. Dat heeft mij enorm aangetrokken. Toen ik ben gaan opzoeken wat Oostenrijk nu allemaal te bieden heeft, ben ik iets opvallends tegengekomen. In Nederland is maar 3,7% biologische landbouw, In Oostenrijk is dat ruim 25%. Dat is enorm. Ze zijn in Oostenrijk ook heel erg bezig met de natuur, biodiversiteit en lokale producten. Veel van de chefs gebruikten wel 30-60 lokale producten en soms zelfs kruiden die ze op verschillende hoogtes gingen plukken. Reizen door het land was alsof ik een culinaire schatkist opende.’

Laura’s favorieten uit ‘Natuurlijk Oostenrijk’

Na een jaar research, anderhalve maand op de elektrische motor en 30 recepten moeten er toch enkele verhalen en gerechten zijn die er tussenuit springen. Laura legt uit: ’Je komt werkelijk in een biotoop van een boer, producten of chef terecht. Ze zijn weken, jaren of zelfs generaties lang bezig met hun product. Het verhaal dat ze dan vertellen zit zo vol met passie. Om bepaalde verhalen achter recepten te horen was zo ontroerend.’ 

Uiteraard heeft ze wel haar favoriete momenten. ‘Ik ga dit nooit vergeten’, zegt ze met een lach. ‘Ik was in Stanz in Tirol bij een Schnaps brouwerij, Giggus-Brennerei dat door de familie in 1624 gestart was. Ik kwam binnen bij de producent en hij had zo’n ondeugend lachje en rode wangen. Tijdens de rondleiding en uitleg vertelde hij dat het geboorteaantal daar hoog lag in het dorp. Zelf is hij de jongste van 11 kinderen, zijn moeder heeft 38 kleinkinderen en hij heeft 64 neven en nichten. Hij gaf de Schnaps de schuld hiervan, en vertelde dat dit de lokale viagra hier was, legt ze al lachend uit. Naast dit grappige verhaal, was het heel bijzonder om te zien hoe hij lokale producten in de omgeving distilleert tot Schnaps. ‘Hij vangt hier werkelijk de natuur in een glas.’

Natuurlijk Oostenrijk

Favoriete recepten uit haar boek

Anderhalve maand op stap wilt ook zeggen anderhalve maand smullen. Wat zijn nu de favoriete recepten van Laura? ‘Pompoenpitolie was een van mijn favorieten’, zegt ze. ‘In de zomer staan de velden vol prachtige oranje pompoenen. Het is bijna een Toscaans zicht. In de pompoenen zitten enorm veel pitten. Hier maken ze een donkergroene olie van. Dat is een mooi kleurcontrast en is insane lekker. Ik moest bijna jodelen van de smaak, zo lekker. Ze doen het echt over vanalles: salades, eieren, etc.’ 

‘Nog iets heel gaaf’, roept ze uit. ‘In midden Oostenrijk zijn velden vol klaprozen. Dat is dan een zee aan prachtige kleuren, maar wat mij het meeste interesseerde was na de bloei. Dan wordt de Graumohn geoogst, ofwel het gij maanzaad. Dat maanzaad doen ze dan op Schnitzels en karper maar ook in koekjes. Het is echt een heerlijke toevoeging aan recepten dat we al kennen.’ 

Anders dan bij ons 

Oostenrijk en Nederland zijn een wereld van verschil. ‘Bij ons is alles op zeeniveau, maar in Oostenrijk gaan ze de bergen op en af’, zegt ze nog steeds vol verbazing. ‘In de winter staat het vee op stal. In de lente gaan ze dan naar de groene weide op 1400m en in de zomer klimmen ze tot 1800m.’ Dat is niet enkel een aanpassing voor de dieren, ook voor de boeren. ‘Sommige boeren maken daar nog kaas op de traditionele manier. Alpen Bergkäse wordt op die hoogte gemaakt in de typische houten constructies.’

De reis door Oostenrijk was enorm inspirerend en een echte leerschool voor Laura. Het land is volop bezig met biologische landbouw, lokale producten en interessante technieken. Laura heeft in het boek ook vervangers gevonden voor producten uit Nederland zelf. Lekker lokaal mixed with Natuurlijk Oostenrijk? Het is een boek vol tips, verhalen en recepten van klassiekers tot speciale zaken. Welke probeer jij? 

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.