Credits: Hanson Lu - Unsplash

Bewuster leven; thuis en op reis | Duurzame Donderdag #3

door

Bewust leven is niet voor iedereen even makkelijk. Bewust op reis gaan is nog lastiger. Maar wat is het eigenlijk, bewust leven en bewust reizen? Tegenwoordig zijn we zo druk met van alles. Bewust leven is gericht stilstaan bij wat je doet. Dat kun je in je dagelijks leven doen, maar ook op reis. Dat reizen kan in het buitenland zijn, maar ook een wandeling in de natuur om de hoek. Denk even bij jezelf na wat een wandeling met je doet. Het maakt je hoofd leeg, die wordt gevuld met nieuwe ideeën en daar krijg je onbewust weer nieuwe energie van. Hoe mooi zou het zijn als jij andersom ook iets aan de natuur terug kunt geven? Dit kan door bewuster te leven. We geven je graag wat tips.

Credits: Frank McKenna – Unsplash

Live in the moment

De smartphone is met ons huidige leven verbonden. Voor sommigen is het zelfs bijna onmisbaar geworden. Probeer deze telefoon eens een paar keer per dag of tijdens je reis of wandeling aan de kant te leggen. Live in the moment, dus geniet van het moment zelf.

Probeer ook deze tip eens: ga op een kleedje zitten midden in een park of een natuurgebied en neem de omgeving en de geluiden eens in je op. Gewoon rondkijken en luisteren naar de mensen of de geluiden om je heen. Desnoods neem je een pen en papier mee om de briljante gedachtes op te schrijven welke ongetwijfeld in je hoofd ploppen. 
Pas op; grijp je te pas en te onpas naar je notebook en kijk je doelloos op je blanco papiertje, dan weet je het. Je bent aan het detoxen.

Credits: Priscilla du Preez – Unsplash

Clean up challenges

Je hebt er vast al wel van gehoord, het opruimen van afval in de omgeving waar je woont, verblijft of aan de wandel bent. Je trekt je eigen meegenomen zak uit je tas en neemt het afval mee dat onderweg rondslingert. Omdat er een ‘challenge’ aan gekoppeld wordt, willen we allemaal mee doen. Dat is toch mooi?! Dit delen we dan massaal via de sociale media zodat het anderen motiveert om ook mee te doen. En het zou toch prachtig zijn dat het weer een standaard onderdeel van de wandeling wordt. Wij zijn voor, wie daag jij uit?

Recycle of upcycle 

Recycle betekent het opnieuw gebruiken van materialen. Upcycle betekent dat een onbruikbaar product wordt verwerkt tot een nieuw product. Dit kan bijvoorbeeld met gereedschap. Zo kun je een ringsteeksleutel ombuigen en ophangen als kapstok. De oude touwen in de schuur gebruik jij tot een nieuw ophangsysteem aan je outdoortas. Je oude wandelschoenen worden een plantenbak en met jouw kapotte outdoorkleding kun je vast nog wel een oude parasol fixen. 

Er zijn zelfs outdoor kledingbedrijven waar je oude en versleten spullen in kunt leveren. Je krijgt er een kleine vergoeding voor terug. Dat bedrijf geeft jouw oude slaapzakken bijvoorbeeld aan een bedrijf dat er waterdichte jassen van maakt. Deze doneren zij vervolgens weer aan daklozen en vluchtelingen. Gaaf toch? 

Credits: Bernard Hermant – Unsplash

De deeleconomie 

De deeleconomie is een briljant idee, waarbij je consumindert, bewust bent van je uitstoot en aan ontspullen in één doet. Je hoeft geen fiets te kopen als je een fiets kunt huren. Je hoeft geen scooter te kopen als je er één kunt huren. Je hoeft geen telefoon te kopen als je er één kunt huren. Bekende deelplatformen in de Nederland zijn Swapfiets, Swapphone, Go sharing scooters en natuurlijk AirBnB

Zo zijn er ook camperverhuurplatformen, zoals bijvoorbeeld Goboony. Bij deze platformen kun jij jouw camper te huur aanbieden. Een andere enthousiaste reiziger mag dan met jouw camper op reis en jij verdient hier geld aan. Wat jij weer kunt besteden tijdens je eigen reis. Wanneer je een camper wilt kopen, kun je dus ook eerst een camper of camperbus huren zodat je weet of het iets voor je is. Win-win toch?

De deeleconomie heeft tevens een sociale rol. Je komt weer eens ‘live’ in contact met mensen. Maatschappelijk draagt elk deelplatform een steentje bij doordat er ontmoetingen ontstaan tussen mensen. Het delen wat hier vervolgens uit voort komt, draagt bij aan het vertrouwen tussen mensen én het welzijn en de gezondheid van mensen.

digital nomad
Credits: Kevin Schmid – Unsplash

Shop local

In de Nederlandse cultuur is het heel normaal dat men voorafgaand aan de reis alvast een tas met boodschappen vollaadt en dan vertrekt voor een paar weken. Heerlijk die hagelslag op je Franse stokbrood. Die hagelslag kan gewoon mee maar probeer de rest van de boodschappen lokaal te halen. Lokale bedrijven verbruiken niet alleen minder energie en brandstof, maar kopen ook lokale producten en grondstoffen in. Dit heeft vervolgens weer een positief effect op andere lokale winkels. Zo stimuleer je dus de lokale economie.

Hoe leuk is het om lokale producten uit te proberen. Je moet dan wel even over die drempel heen om in het buitenland een kleine kruidenier of supermarkt binnen te stappen. Het is super stoer wanneer jij dat overheerlijke stuk worst in jouw beste (gebaren) taal weet te bemachtigen. Dan ga je toch met een trots gevoel naar buiten, je hebt het gewoon gedaan! 

Bewust van je CO2 uitstoot

We kunnen samen de wereld een beetje groener maken door het compenseren of reduceren van onze CO2 uitstoot. Als we reizen met het vliegtuig of met onze caravan of camper door Europa rijden, dan zijn we niet het schoonste bezig wat duurzaam vervoer betreft. We stoten nogal wat CO2 uit met zijn allen. Gelukkig is Co2 uitstoot reduceren makkelijker dan je denkt. Een paar opties:

  • Pak vaker de fiets of ga te voet 
  • Shop lokaal
  • Reduceer je energieverbruik
  • Leg zonnepanelen
  • Douche minder lang
  • Eet minder vlees
  • Consuminder, koop bewust 
  • Ontspullen, wat gebruik je nu daadwerkelijk?
  • Recycle je producten
  • Koop geen nieuwe kleding, maar repareer deze
  • Maak van oude meubels weer nieuwe
  • Upcycle oude materialen
  • Vervang plastic door duurzame materialen
  • Drink uit aluminium herbruikbare flessen
  • Gebruik katoenen tassen in plaats van plastic tassen
  • Kies voor flextrash, een prullenzak van gerecyclede PETflessen
Duurzaamheid
Foto door ready made via Pexels

Compenseer je CO2 via bedrijven

Vind je het lastig om je CO2 te reduceren door middel van je eigen activiteiten of wil je meer doen dan dat, dan kun je ook altijd nog bedrijven inschakelen. In ruil voor een bijdrage compenseren die bedrijven dan CO2 voor jou. We zetten een maar toffe initiatieven voor je op een rij:

  • Investeren in Olivijn zand en zeewier via CamperHomie, het camperplatform voor de bewuste kampeerder.
  • Plant een boom via Trees for all
  • Maak droog land weer groen via Just diggit
  • Help mensen in ontwikkelingslanden en investeert in klimaatprojecten via Fairclimatefund
  • Betaal een extra CO2 compensatie fee via vliegmaatschappijen.

De motivatie om bij te dragen aan een schonere wereld is per persoon anders. Maar over een dingen kunnen we het allemaal eens zijn: wanneer we allemaal een kleine bijdrage leveren kan de impact gezamenlijk mega zijn. 

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.