Foto: Ellen van den Doel

Beleef de (onderwater)wereld van Nationaal Park Oosterschelde

door

Naast Nationaal park Sallandse Heuvelrug en Nationaal Park Nieuw Land hebben we nóg een pareltje voor je in petto. Namelijk: Nationaal Park Oosterschelde, gelegen in de provincie Zeeland. Anders dan de andere twee Nationale Parken bestaat dit gebied niet uit bomen, maar voor het grootste deel uit water. De Oosterschelde is met een oppervlakte van maar liefst 350 km² het grootste Nationaal Park van Nederland. Wat dit gebied zo uniek maakt is dat het continu verandert door de invloeden van het getij. Dit brengt een aantal bijzonderheden en toffe activiteiten met zich mee. We zetten er een aantal voor je op een rij.

Nationaal Park De Oosterschelde
Foto: Ellen van den Doel

Nationaal Park Oosterschelde

Oorspronkelijk is de Oosterschelde een riviermonding, die omgeven wordt door de schiereilanden Schouwen-Duiveland, Tholen, Zuid-Beveland en Noord-Beveland. De riviermonding is van oorsprong een aftakking van de rivier de Schelde. Bij eb en vloed stroomt er steeds 800 miljard liter water de Oosterschelde in en uit. Dit zorgt ervoor dat het gebied continu in beweging is. Saai is het hier dus in ieder geval niet. Bij eb stroomt het water terug naar de Noordzee en komt een gedeelte van het Nationaal Park droog te staan. Dat is de ultieme kans om een kijkje te nemen in het waanzinnige onderwaterleven van Nationaal Park Oosterschelde.

Nationaal Park Oosterschelde
Foto: Ellen van den Doel

Ontdek de wonderbaarlijke onderwaterwereld

Wanneer het water wegstroomt en gedeeltes van de Oosterschelde droogvallen, komen verschillende planten en dieren tevoorschijn die je te voet kan bewonderen. In het gebied vind je een rijkdom aan waterplanten, zoals anemonen en wieren, maar ook dieren zoals de sepia of een zeepaard. Een ander uniek aspect van de Oosterschelde is dat je met een beetje geluk een glimp kan opvangen van de Bruinvis. De Oosterschelde is één van de beste plekken in Europa voor het spotten van dit bijzondere zeezoogdier. Een oplettend oog en een portie geduld zijn nodig, want deze kleinste walvisachtige piept vaak maar even boven water. Maar als het jou lukt om hem te spotten, dan is dat een onvergetelijke ervaring! Als je nog meer wilt ontdekken, dan kan dat ook door een duik te nemen in de Oosterschelde.

Duiken in de Oosterschelde

De beste manier om de Oosterschelde te bewonderen, is misschien wel door een duik te nemen en het onderwaterleven van dichtbij mee te maken. De Oosterschelde wordt ook wel één van de mooiste duikplaatsen van de Benelux genoemd. Er vinden maar liefst 800.000 duiken per jaar plaats. Met de juiste uitrusting kun je op zoek naar zeeanemonen, krabbetjes en allerlei mooie vissen. Laat je daarnaast verwonderen door de sponzen, of de felgekleurde kolonievormende zakpijpjes die het rif tot een kleurrijk festijn maken. In de maand mei trekken de échte sportduikers erop uit om de Sepia te spotten, deze inktvissoort komt in het voorjaar eieren afzetten in dit Nationaal Park. Duiken in de Oosterschelde is echter niet voor beginners, dit heeft te maken met de stroming. Wél kan je een duikcursus volgen of het gebied al snorkelend ontdekken!

Recreatie in de Oosterschelde

Naast duiken of snorkelen valt er nog meer te beleven in de Oosterschelde. Zo kun je het gebied verkennen per zeekajak. Ook zijn er verschillende tochten die je kan afleggen. Ga bijvoorbeeld op zeehondensafari of op damhertentocht. Het is ook zeker de moeite waard om een kijkje te nemen bij de getijdenpoelen. In deze betonnen bakken gaat een onderwaterleven op zichzelf schuil. Deze kun je bewonderen zonder nat te worden. Daarnaast worden er in de Oosterscheldeweek 2020, die plaatsvindt van 5 tot 12 september 2020, nóg allerlei andere activiteiten georganiseerd. Vervelen hoef je dus zeker niet in dit Nationaal park!

Beleef de kust

Ben je even klaar met al dat water? Dan kan je altijd nog genieten van de prachtige kustplaatsen die de Oosterschelde te bieden heeft. Duin, strand en zoute waterrand; de Zeeuwse kustlijn en de deltawateren blinken uit in diversiteit. De uitgestrekte stranden van Zeeland behoren tot de mooiste van Nederland. Langs de deltawateren vind je bijzondere plantensoorten zoals zeedistels, zeevenkel en strandbiet. Deze behoren tot de rijke flora van het gebied. Aan de Noordzeekust vind je juist bijzondere fauna zoals de nachtegaal en strandplevier. Wie weet sta je zelfs oog in oog met een ree of damhert. Let wel altijd goed op de borden. Je mag namelijk niet overal zomaar de platen en slikken te voet verkennen, omdat er dan verstoring van de natuur kan plaatsvinden. Verder nog een andere toffe tip: je kunt ook een frisse neus halen tijdens de Wandelroute Levensstrijd. Bij deze 10 km lange route wandel je door zilte, natte natuurgebieden waar de sporen van de strijd tegen het water nog zichtbaar zijn.

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.