Denk je aan wintersport, dan denk je vaak aan landen als Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland. Maar een klein land dat waarschijnlijk groot tot de verbeelding spreekt is wel Andorra. Midden gelegen in de Pyreneeën, een fantastische sneeuwzekerheid en een combinatie tussen de Franse en Spaanse keuken, do we need to say more? Wij waren reuze benieuwd wat dit kleine landje te bieden heeft, en namen dit jaar de proef op de som. Ik ging naar skigebied Grandvalira en Pal Arinsal, en ging langlaufen en moonbiken in Naturland. Welke skigebieden mag jij echt niet overslaan en waar moet je écht gegeten hebben?
Het kleine land tussen de Pyreneeën
Omdat Andorra zo’n klein landje is was ik zelf extra benieuwd hoe het eruit zou zien, en hoe het zou verschillen van Frankrijk en Spanje. Zelf was ik namelijk in de zomer net over de grens geweest bij Benasque in Spanje op de GR11, al ziet in de winter het hele gebied er natuurlijk compleet anders uit. Het land heeft een totaal oppervlak van 468 m2, geen eigen vliegveld of treinstations en maar 77.000 inwoners. De gesproken taal is Catalaans, maar met Spaans, Engels en Frans kom je ook een heel eind. Gelegen tussen de Pyreneeën biedt het zowel in de winter als zomer tal van outdoor activiteiten, en trekt het daardoor ook veel toeristen van over de grens. Wij verbleven de eerste dagen in de hoofdstad, Andorra la Vella, maar verkenden een week zoveel mogelijk van het hele land.
Bijzonder: 303 kilometer aan afdalingen met één skipas
Wanneer je op wintersport gaat wil je natuurlijk één ding sowieso hebben: sneeuw. Het liefst zoveel mogelijk. Laat Andorra nou net een hele goede sneeuwzekerheid hebben, super fijn natuurlijk als je vooruit wilt plannen. Andorra heeft verschillende skigebieden, al zijn deze allemaal relatief dichtbij elkaar. Leuk om te combineren dus zoals wij deden op onze trip. Met zo’n 303 kilometer aan zowel groene, blauwe, rode als zwarte pistes kun je je hier de hele vakantie vermaken. Bijzonder is dat sinds kort de skigebieden aan elkaar zijn gekoppeld vanuit Grandvalira skiresorts, zodat je met één skipas door het hele gebied kunt toeren. Ben je benieuwd? Hier kun je meer lezen over Grandvalira Resort.
Wat maakt de skigebieden in Andorra zo speciaal?
Waar ik gelijk enthousiast van werd buiten de fantastische uitzichten en pistes, waren de heerlijke gerechten die we voorgeschoteld kregen. Na een ochtend skiën smaakt alles natuurlijk al lekker, maar met een mix van Spaanse en Franse keukens kan het bijna niet mis gaan. Lees; patatas bravas, heerlijke rijstgerechten die lijken op Paella, lokale vis en vleesgerechten en wijn uit de buurlanden Frankrijk en Spanje. De pistes hebben een fijne verscheidenheid qua moeilijkheid. Zowel wat hogere open pistes als lagere delen waar je tussen de bomen naar beneden skiet. Wist je dat hier ook jaarlijks een freeride event wordt gehouden in maart? Dit gebied leent zich namelijk ook ontzettend voor deze sport.
Het grootste skigebied van Andorra, Grandvalira
Onze skitrip begon gelijk in het grootste skigebied van Andorra, Grandvalira. Met 210 kilometer aan pistes en 139 afdalingen kan je je hier goed een paar dagen vermaken. Zelf kreeg ik hier skiles van een Engels sprekende docent en waren er genoeg prachtige blauwe pistes met mooie uitzichten om de eerste ‘echte’ meters te maken. Samen gingen we omhoog vanaf El Tarter naar Tosa de LLosada, en namen we via Ôs, Espoillet en Galle de Boscue de hele afdaling terug naar El Tarter. Het is dat wij een lunch gepland hadden, maar ook via de blauwe pistes kun je hier nog een veel grotere ronde maken zonder steeds liften te nemen. Wat ik erg fijn vond hier was de rust op de pistes, ook al waren er in het dal wat schoolklasjes waardoor er een rij voor de lift stond, hierboven was het heerlijk rustig.
Pal Arinsal, skiparadijsje voor alle levels
Voor dag twee deden wij een iets kleiner, maar nog steeds tof skigebied aan. Pal Arinsal heeft ook een fijne 63 kilometer aan afdalingen en is ook de perfecte plek voor beginners en families om te leren skiën. Dit gebied heeft hier ook vooral de focus op liggen, al vonden wij dat voor de tijd dat wij er waren meevallen. Zowel in beide gebieden waren toffe beginners pistes en gave afdalingen voor de gevorderden van onze groep. Wel kan ik zeggen dat ik in beide gebieden super fijne lessen heb gehad van Engels sprekende docenten, en ging ik sneller vooruit dan tijdens mijn lessen in een ander gebied.
In welk skigebied kun je het beste overnachten in Andorra?
Het voordeel aan een klein land als Andorra is dat alles prima aan te reizen is. Heb je dus een toffe locatie op het oog maar is deze een eindje van het skigebied? Dan is het nooit écht ver weg. Wat ik wel vond, is dat Andorra la Vella ondanks de vele faciliteiten veel minder charme had dan de omliggende dorpjes, en dus zou ik zeker aanraden om één van deze te verblijven boven de stad voor een complete wintersport feeling. Populair is bijvoorbeeld het dorp Soldeu of Encamp, dichtbij Grandvalira Ski-resort. Je vind hier echt tal van hotels en accommodaties. Dichtbij het gebied Vallnord is Arinsal, een gebied wat bekend staat als echt family friendly gebied. Ben je gevorderd en kan je niet genoeg krijgen van steilere pistes? Dan is Massana ook een optie. Hier vind je namelijk de meeste zwarte en rode pistes.
Is Andorra echt zo’n belasting paradijs?
Waar Andorra ook veelal bekend om staat, is dat het een belasting paradijs zou zijn. Helemaal waar is dat niet, er word namelijk wel belasting geheven over producten, maar anders dan in Nederland, een algemene vier procent op alles. Eten in de supermarkt, luxe producten als parfum maar ook je nieuw ski gear is dus inderdaad wel goedkoper. In hoogseizoen verschilt het wel een beetje per gebied. Een cola op de piste heeft wel dezelfde prijs als een colaatje in Nederland op het terras, maar in de stad Andorra La Vella is het een stuk goedkoper.
Is skiën in Andorra goedkoper dan bijvoorbeeld Oostenrijk?
Over het algemeen is wintersport iets goedkoper in Andorra dan bijvoorbeeld een land als Frankrijk of Oostenrijk, al scheelt het niet veel en ligt het ook echt aan de tijd van het seizoen. De grootte van het skigebied en tijd van het jaar speelt namelijk mee in de prijs. Een skipas in Andorra kost gemiddeld tussen de 40 en 60 euro, in Oostenrijk is dit 50 en 60 euro. Aanzienlijk veel scheelt het dus niet. Wat wel zo is, is dat eten en overnachten door de lage belasting wél iets goedkoper is voor je wintersport. Ook dit varieert natuurlijk echt per plek, hoe dichter bij de piste hoe duurder de accommodatie (en ook de supermarkt).
Moonbiken en Langlaufen in Naturland
Zoek je naast skiën of snowboarden nog afwisseling tijdens je wintersport vakantie, dan is het heerlijk vertoeven in Naturland. Hier verbleven wij een nachtje en kregen we onder andere langlauf-les en bekeken we de zonsondergang vanaf een moonbike. Naturland is een rustiger gebied wat vooral gefocust is op alles behalve skiën en snowboarden. Heerlijk kaasfonduen, paardrijden en in de zomer rodelen is ook een toffe optie.
Hoe kom ik in Andorra?
Bijzonder aan het land is dat ze wegens hun formaat geen eigen vliegveld of treinstations hebben. Omdat het vrij zuidelijk ligt is het toch een stuk langer rijden dan bijvoorbeeld Oostenrijk, maar het is wel te doen met de auto. Een snellere optie is vliegen op toulouse.aeroport.fr in Frankrijk. Vanuit hier rijden directe transfers naar Andorra en hoef jij alleen maar te genieten van het uitzicht. Wij vlogen zelf met een directe KLM vlucht vanuit Amsterdam. En Toulouse is zeker ook een leuke stad om even te bezoeken voordat je terugvliegt. Wanneer je ’s ochtends vanuit Amsterdam vertrekt sta je voor je het weet al in een skigebied in Andorra.
Benieuwd naar meer informatie over de activiteiten in Andorra? Op Visit Andorra vind je alle informatie.