Bananenbrood is top. Het is lekker, gezond en het geeft je energie. Bananenbrood zit bomvol goede bouwstoffen voor actieve outdoor liefhebbers. Bananen bestaan uit natuurlijke suikers en veel vezels, die je energie geven. Eiwitten zorgen voor spieropbouw- en herstel. Havermout geeft energie, helpt bij spieropbouw én zorgt voor een snelle stofwisseling. Daarbij kun je het makkelijk een tijdje bewaren in je rugzak. Ideaal als je op avontuur gaat. Dus waarom niet meteen een paar bananenbroodjes bakken? Wij delen graag ons eigen recept met jou, inclusief our super secret, magic ingrediënt: kwark.
Bananenbrood / bananenbroodjes
Een bananenbrood bakken is altijd een goed idee. Meerdere bananenbroden bakken is een nog beter plan. Vooral als je, net als wij, ook zo dol bent op de krokantere buitenkant. Dan kun je dit recept ook gebruiken om meerdere kleine bananenbroodjes te bakken. Voordeel van die kleinere broodjes is ook dat ze minder plek innemen in je rugzak, waardoor je ze makkelijk mee kunt nemen. Wil je graag meerdere kleine bananenbroden maken, dan raden we je aan om een speciale, handige bakvorm te kopen.
Bonuspunt: het is super easy te maken. Want als ik het kan, dan kan jij het zeker!
Ingrediënten bananenbrood
3 bananen (liefst zo rijp mogelijk)
3 eieren
120 gram havermout
2 flinke eetlepels kwark of yoghurt
1 zakje (16 gram) bakpoeder
1 theelepel kaneel
150 gram dadels (zonder pit)
100 gram notenmelange (ongezouten!)
15 gram rozijnen (voor de topping)
Bananenbrood recept
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet vervolgens de bakvormen in.
Mix eerst de bananen en dadels in de blender tot een glad geheel. Voeg daarna alle overige ingrediënten toe, behalve de noten en de topping. Meng alles goed door elkaar. Zodra je dat gedaan hebt, hak je driekwart van de noten melange in kleine stukjes. Dit voeg je als laatste toe aan het bakmengsel. Vervolgens hoef je het alleen nog in de bakvorm te gieten en het laatste kwart van de noten als topping over het mengsel te strooien. Zet het geheel in de oven en 40 minuten laten heb je een overheerlijk bananenbrood of meerdere lekkere bananenbroodjes!
De rozijnen kun je het beste kort voor het einde van de baktijd nog toevoegen aan de topping. Anders verbranden ze.
Tip
- Voor extra smaak kun je ook nog 100 gram pure chocolade toevoegen. In stukjes door het beslag heen, of au bain marie gesmolten als topping over de cake heen.
- Meer zin in een healthy variant? Je kunt er ook cacao-nibs aan toevoegen.
- Kan je niet tegen lactose? Kies dan voor een zuivel-vrije kwark. Het liefst wel eentje die wat dikker qua structuur is.
Je bananenbroodjes bewaren
Natuurlijk ruiken de bananenbroodjes waarschijnlijk zo lekker dat je ze het liefst gelijk wilt opeten. Maar heb je teveel gemaakt, dan kun je ze ook goed bewaren. Het beste bewaar je je bananenbrood goed afgesloten in de koelkast, zo houd je hem lekker smeuïg. Je kunt het dan tot 5 dagen bewaren.
Wil je je bananenbrood graag langer bewaren of altijd een wandelsnack achter de hand hebben? Bewaar het dan goed afgesloten in een diepvrieszakje in de diepvries. Onze tip; bewaar ze per twee of vier slices en pak ze de ochtend van je wandeltocht uit de vriezer. Tegen de tijd dat je ze wilt eten zijn ze helemaal ontdooid en smaken ze nog lekker vers.
Eetsmakelijk!