Photo by Serey Morm on Unsplash

17.000 aardbevingen in IJsland in één week, hoe kan dit?

door

De grond 24 uur per dag, zeven dagen lang voelen schudden. Iets waarvan je denkt, dat kan niet mogelijk zijn. Maar de natuur heeft bewezen dat het wel zo kan. Welgeteld 17.000 aardbevingen zijn er deze week in de zuidwestelijke regio van Reyjanes, IJsland, geweest. Voor een vulkaaneiland waren ze wel gewend aan af en toe een beving, maar dit was zeer uniek.

Aardbevingen in IJsland

Deze week was het een zeer ongewone week voor Reykjavik en omgeving, waar tweederde van de bevolking woont. In de week van 22 februari zijn er in totaal zo’n 17.000 aardbevingen geweest. Ongekend veel. De grootste beving, die plaatsvond in de ochtend van 24 februari, had een kracht van 5,6 op de schaal van Richter. Wat kan je je daarbij voorstellen? Tussen de 5 en de 6 voelt de mens dit altijd. Voorwerpen in huis kunnen omvallen, gebouwen kunnen flink beschadigen en er kunnen scheuren ontstaan in het wegdek. Na de grootste beving op 24 februari, volgden er nog twee. Op 27 februari en 1 maart waren er aardbevingen met een kracht van 5,0 op de schaal van Richter.

De schade lijkt tot nu toe nog beperkt. Er zijn meldingen binnen gekomen over kleine scheurtjes in de wegen en van rotsval op steile hellingen in de buurt van het epicentrum.

Photo by Robert Bye on Unsplash

Hoe zit dat dan?

Even een stukje aardrijkskunde. IJsland ligt op een tektonische plaatgrens. Een tektonische plaat is de buitenste laag van de aarde, de aardkorst. Ook wel aardplaten. Deze aardkorst bestaat uit negen grote tektonische platen en wat verschillende kleinere. Dit zijn de oppervlaktes die wij zien, de continenten. IJsland ligt midden op de Midden-Atlantische rug, een scheidingsgebied van een aantal van die tektonische platen. Deze tektonische plaat splijt voortdurend uit elkaar. Noord-Amerika en Eurazië worden van elkaar weggeduwd. Zo’n 2 centimeter per jaar. En dat kan aardbevingen veroorzaken. Afgelopen week dus nog meer dan normaal.

Aardbevingen IJsland
Eric Gaba (Sting – fr:Sting) via WikimediaCommons

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.