Het Fjällräven verhaal begon in 1966 met een expeditie naar Groenland. Die gelegenheid zorgde voor het ontstaan van de Fjällräven tenten en rugzakken, maar ook voor het ontstaan van de Fjällräven winterjas. Voor die specifieke jas werd afgekeurd, ’te zwaar’ tentmateriaal gebruikt en een flinke dosis wax, dat eigenlijk was bedoeld voor het invetten van de ski’s van skischansspringers. Een opmerkelijke combinatie, maar overduidelijk een succesnummer. De jas werd geïntroduceerd in 1968 en nu, ruim 50 jaar later, worden de collecties nog steeds geïnspireerd op die aller eerste Groenland collectie. Zo ook de jassen en parka’s uit de herfst- en wintercollectie van 2019/2020.
De Groenland expeditie
Toen ruim 50 jaar geleden een groep van Noorse en Zweedse gletsjeronderzoekers en alpinisten op expeditie avontuur gingen in Groenland wisten zij waarschijnlijk niet hoeveel mensen ter wereld nog dankbaar gebruik zouden gaan maken van de materialen waar zij de ultieme inspiratiebron voor waren. Speciaal voor die expeditie maakte Fjällräven op maat gemaakte tenten van versterkt nylon, kleinere thermotenten en stevige rugzakken. De materialen bleken een succes in de extreem zware omstandigheden. Helaas gold dat niet voor de kleding die de expeditieleden voorhanden hadden. Ze bespraken dit met Åke Nordin, de oprichter van Fjällräven. Hij zag zijn kans schoon en ontwikkelde the Greenland Jacket. Dat was de eerste versie van dé bekende Fjällräven winterjas.
Schansspringen en afgekeurd tentdoek
Die eerste versie van de Fjällräven winterjas werd, bijzonder genoeg, gemaakt van materiaal dat Åke Nordin in eerste instantie had afgekeurd. Hij had het ooit overwogen om te gebruiken voor een tent, maar daarvoor bleek het materiaal te zwaar te zijn. Voor een jas bleek het juist perfect te zijn. Het enige waar het materiaal niet voldoende aan voldeed, was waterbestendigheid. Uiteindelijk vond hij de oplossing in het aanbrengen van een extra laag op de jas. Een laag van een natuurlijk materiaal dat goed isoleert: wax. Het idee om wax te gebruiken, deed hij op toen hij terugdacht aan een keer dat hij aan het skischans springen was. Terwijl hij en anderen moesten wachten op hun beurt, brachten ze een laag wax aan op hun ski’s én op hun zitvlak. Zo hielden ze het vocht en de kou buiten hun kleren. Al snel bleek deze truc ook te werken op andere kleding en het bekende G-1000 materiaal, de Greenland Wax en Greenland Jacket werden geboren.
Functioneel, tijdloos en duurzaam
De Fjällräven winterjas is dus traditioneel, maar dat maakt het niet minder modern. In de nieuwe herfst- en wintercollectie 2019/2020 heeft Fjällräven de nieuwste constructiemethoden en een slim mengsel van materialen (G-1000, G-loft, wol, dons en eco-shell) gebruikt om ervoor te zorgen dat de jassen optimaal presenteren. Niet alleen in de great outdoors, maar ook in het dagelijkse urban leven. Verder maakt Fjällräven in toenemende mate gebruik van gerecycled polyester en organisch katoen. Kortom: functioneel, tijdloos en duurzaam; dat is waar Fjällräven voor staat en dat zie je terug in alles. In het design en in het gebruik van materialen. En dat is precies de reden waarom wij zo’n fan zijn van dit toffe outdoormerk.
Wil jij ook wel zo’n goede Fjällräven winterjas, inclusief goed verhaal, hebben? Ze zijn vanaf nu te koop via de website van Fjällräven en via de website van Bever. Natuurlijk zijn er meerdere merken zoals Fjällräven, op Jas.nl kun je een overzicht vinden met meerdere scandinavische jassen.