Azië is het continent met de hoogste bergen ter wereld en hier vinden we dan ook alle veertien bergen die hoger zijn dan acht kilometer. Er zijn maar 40 mensen die alle veertien Eight-thousanders hebben beklommen. Dit komt door het gevaar en skills die al komen kijken bij het bedwingen van één van deze titanen. Laat staan dat je ze allemaal achter je naam kunt zetten. Heb je ze zonder extra zuurstof gedaan, dan ben je echt een hele grote! Reinhold Andreas Messner deed dit als eerste en wordt daarom gezien als een echte eindbaas.
Eight-thousanders: de 14 hoogste bergen ter wereld
Bergen hoger dan 8.000 meter zijn de enige die beschikken over zogenoemde ‘death zones.’ Hier is zo weinig zuurstof dat er geen mensen kunnen leven. Wanneer je meer dan acht kilometer boven zeeniveau zit, sterven de cellen in het menselijk lichaam af. Wanneer je te lang in deze zone blijft, kan dit je fataal worden. Op 22 mei dit jaar overleden 11 mensen die behoorden tot de 250 klimmers die die dag moesten wachten voor de top van de Mount Everest. De uitputting en het tekort aan zuurstof werd hen fataal. De top halen is het doel, maar daarbij moet dat wel veilig gebeuren. Je grenzen ga je op zo’n piek toch wel over. Wil je de uitdaging aangaan om een of meer van de hoogste bergen ter wereld te beklimmen? Dit zijn alle Eight-thousanders op een rijtje:
Shishapangma – China
De Shishapangma is de laagste van alle Eight-thousanders en staat daarmee op nummer 14 van de hoogste bergen ter wereld. Toch is het met 8.027 meter zeker geen kleintje. De berg ligt officieel in Tibet. Hier komt dan ook de naam vandaan en betekent ’top boven de grasvlakte.’ Na de annexatie van Tibet door China is de berg lang gesloten geweest en is daarom voor het eerst beklommen op 2 mei 1964 door een Chinese expeditie.
Gasherbrum II – Pakistan/China
De Gasherbrum II is een berg die veel wordt gebruik als training voor Everest. In het Karakoram massief van de Himalaya wordt de berg vaak beklommen. De berg wordt geklommen vanuit drie kampen, met kamp drie als startpunt naar de top. De Broad Peak, Gasherbrum I en K2 liggen heel dichtbij. Net als de Shishapangma is de berg niet al te stijl
Broad Peak – Pakistan/China
De 8.051 meter hoge Broad Peak is het buurjongetje van K2 (deze zie je op de foto links liggen). De naam komt door de anderhalf kilometer brede kam die tevens het hoogste punt is van de berg. De top is voor het eerst gehaald in 1957 en er zijn inmiddels 404 mensen boven op de top geweest.
Gasherbrum I – Pakistan/China
Nummer elf in dit rijtje is de Gasherbrum I en is uit dit rijtje een van de minst populaire bergen om te beklimmen. Er zijn dan ook nog maar 334 mensen die de top hebben gehaald. Om de top te halen ben je 53 dagen onderweg. Naar de Gasherbrum I wordt vaak verwezen als ‘Hidden Peak’ door zijn extreem afgelegen positie en zijn enorme buren zoals K2. Door zijn 8.080 meter hoge top is hij net iets kleiner dan de Annapurna.
Annapurna – Nepal
De Annapurna is de gevaarlijkste berg van allemaal. Eén op de vier klimmers overleeft de weg naar de top niet. Deze berg wordt dan ook alleen door privé expedities beklommen met de allerbeste klimmers. De Annapurna is 8.091 meter hoog en daarmee zeker niet de hoogste, maar wel erg uitdagend!
Nanga Parbat – Pakistan
De Nanga Parbat is ook weer een plaatje, maar laat de schoonheid van deze 8.126 meter hoge berg je niet misleiden. Na K2 en Annapurna is dit de gevaarlijkste berg binnen de Eight-thousanders. Van alle 335 klimmers zijn er 68 overleden door de bare omstandigheden. Voor 1990 was het sterftepercentage 77 procent! De kans dat je zou terugkeren was dus erg laag. Hierdoor heeft de berg langere tijd de naam ‘Killer mountain ‘gedragen.
Manaslu – Nepal
Even terug naar een iets ‘makkelijkere’ berg. De Manaslu is binnen de Eight-thousanders een stuk makkelijker te bedwingen. Volgens summiteers een ‘plezierige expeditie in een buitengewoon schilderachtige omgeving.’ De 8.163 meter hoge top van de Manaslu is door de redelijk ‘eenvoudige’ routes naar boven goed te bereiken. Sinds zijn eerste beklimming in 1956 zijn er 1.464 mensen op de top geweest waarvan er 83 het niet hebben overleefd. De weg naar boven duurt ongeveer 42 dagen.
Dhaulagiri – Nepal
De Dhaulagiri is de hoogste berg die in zijn geheel in Nepal ligt. Veel klimmers laten deze berg links liggen en kiezen voor zijn beter toegankelijke buren. De berg is 8.167 meter hoog en heeft al 544 mensen op de top gehad. Behoorlijk weinig als je dat vergelijkt met Everest.
Cho Oyu – Nepal/China
Naast Everest is dit de meest beklommen berg uit deze lijst. De 8.188 meter hoge Cho Oyu word vaak gebruikt om te oefenen met zuurstof, trainen van klimvaardigheden en het testen van kleding en materiaal. Dit wordt vooral gedaan in het hoge kamp wat ligt op 7.400 meter hoogte. De berg wordt vaak gezien als ‘stepping stone’ voor Everest. Inmiddels hebben 3.732 mensen de top bereikt.
Makalu – Nepal/China
De Makaluy is de op vier na hoogste berg op aarde. Met een indrukwekkende 8.485 meter hoge top is de berg geen kleintje. Het is een prachtige berg, maar ook erg gevaarlijk. Door de messcherpe kammen ben je tijdens de klim naar boven overgelaten aan de elementen. De klim naar de top duurt zo’n 60 dagen waarbij jouw skills flink op de proef worden gesteld.
Lhotse – Nepal/China
Als je de Makalu al mooi vindt, dan is de Lhotse een pareltje. De berg wordt vaak beklommen in combinatie met Everest. De route naar de top splitst bij kamp vier op naar Everest en Lhotse. De 8.516 meter hoge top wordt bereikt via een smalle, maar adembenemende richel naar boven. De berg is tot nu toe 813 keer beklommen.
Kangchenjunga – Nepal/India
De Kangchenjunga zagen we al terug in de Seven Third Summits. De berg werd voor het eerst beklommen in 1995 door Joe Brown en George Band. Om de top van de berg te sparen gaat niemand op de echte top staan maar net ernaast. Dit is ontstaan toen Joe en George toestemming vroegen om de berg te beklimmen. Dit mocht van de toenmalige leider van het gebied, maar ze mochten niet op de top gaan staan, anders zou die beschadigen. Sinds dien houdt iedereen zich hier aan wanneer ze de 8.586 meter hoge reus bedwingen.
K2 – Pakistan/China
K2 is voor velen een grotere uitdaging dan Everest. De hellingen van de berg zijn in de winter onbegaanbaar en hierdoor wordt de berg hoofdzakelijk in de zomer beklommen. Niet dat het dan makkelijk is om naar boven te komen. Na Annapurna is dit de dodelijkste berg ter wereld. Met een sterftepercentage van 25 procent is een klim naar de top vol risico, maar als je dan op de top staat, is het wel magisch…
Everest – Nepal/China
Bovenaan de lijst van hoogste bergen ter wereld staat natuurlijk Mount Everest. Everest blijft voor velen toch hét doel binnen alle Eight-thousanders. Op het dak van de wereld staan blijft heel bijzonder en dat vinden anderen ook. Tegenwoordig staat er zelfs een file naar de top. Door de regering van China worden nu dan ook minder vergunningen afgegeven om de berg te beklimmen. Inmiddels hebben er al bijna tienduizend mensen op de top gestaan. De 8.848 meter hoge Mount Everest staat bij ons ook op het lijstje, maar dan moeten we eerst nog even oefenen…