Review Brooks Glycerin Max – next generation comfort met eindeloze energie

door

Eens in de zoveel tijd krijg je hardloopschoenen in handen die echt net even anders zijn en uitblinken door hun vernieuwing. En je raadt het al: de Brooks Glycerin Max is er door de gloednieuwe dempingstechnologie zo eentje. Tijd dus voor een uitgebreide review van deze nieuwste Brooks hardloopschoen zodat jij weet wat deze schoen speciaal maakt en natuurlijk of het ook de nieuwe schoen voor jou is.

Brooks Glycerin Max: bekend gezicht, revolutionaire nieuwe inhoud

De Brooks Glycerin is al jarenlang een geliefd model onder hardlopers met een neutrale loopstijl die net even wat meer demping en comfort tijdens hun hardlooptrainingen en wedstrijden zoeken. Zo las je eerder al in de review van de Brooks Glycerin 21 over de winnende combinatie van comfort, flexibiliteit en ademend vermogen. De Glycerin Max doet hier nog een schep bovenop en is duidelijk een schoen met een missie: je hardloopervaring zo comfortabel en tegelijkertijd efficiënt mogelijk maken. Een aantrekkelijke belofte die mooi aansluit bij het ‘Let’s run there’ motto van Brooks. Wat hierbij het geheim is van de Glycerin Max? Dat lees je hieronder.

De Brooks Glycerin Max
De nieuwe Brooks Glycerin Max

DNA Loft vs. DNA Flash vs. DNA Tuned

Demping in hardloopschoenen is natuurlijk niet nieuw. Maar de manier waarop die demping werkt maakt een groot verschil. En juist daarin maakt de Brooks Glycerin Max (en dus ook jij als hardloper) een grote stap voorwaarts. Want waar de DNA Loft focust op comfort en de DNA Flash op snelheid, combineert de DNA Tuned het beste van twee werelden. 

DNA Tuned: zachte landing én snelheid

Zonder te technisch te worden, zit het geheim in de manier waarop de foamlaag is gemaakt. Bij DNA Tuned zijn de twee lagen niet gelijmd, maar samengeperst. Dit zorgt voor een innovatieve wisselwerking van de stikstofcellen in de zool. Zo geven grotere cellen in de hiel een zachte en comfortabele landing, terwijl kleinere cellen in de voorvoet die energie omzetten naar een optimale beweging vooruit. Niet voor niets is de slogan van deze schoen: ‘Endless energy’.

GlideRoll Rocker

En als je dat dan ook nog eens combineert met de licht gekromde GlideRoll Rocker waardoor je voet soepel afwikkelt, creëer je ineens een verrassend voorwaarts momentum. Of nog simpeler gezegd: je voelt comfort, maar merkt de snelheid. En dat wil je natuurlijk.

De Brooks Glycerin Max met de revolutionaire DNA Tuned
De combi van DNA Tuned en de GlideRoll Rocker geeft je comfort en snelheid

Letterlijk en figuurlijk hoog comfort in de Brooks Glycerin Max

Je ziet direct aan de hoge zool dat de Brooks Glycerin Max een echte ‘max cushioning’ schoen is. De zogenaamde stackhoogte is bij de hiel 45 millimeter en bij de voorvoet 39 millimeter. Je staat bij de Max dus een stuk hoger op je voeten dan bij de normale Brooks Glycerin. Tegelijkertijd is de heeldrop met 6 millimeter juist lager, waardoor je loophouding natuurlijker blijft. 

Brooks Glycerin Max heeldrop
De heeldrop van 6 millimeter creëert een natuurlijkere loophouding

Een stabiele en comfortabele run met de Brooks Glycerin Max

Ondanks de hoogte sta je overigens toch stabiel op je benen, doordat de schoenen breder zijn. Dit geeft je ook net wat meer ruimte om je tenen te bewegen tijdens een (langere) hardloopsessie. Ook maakt het ze ideaal voor hardlopers met wat bredere voeten of inlegzooltjes. 

Een ander element dat bijdraagt aan een comfortabele run is de lineaire pasvorm die zich lekker om je voet heen wikkelt en bij de meeste voettypen past. Overigens zit comfort hier ook in de details door de tong en zijkanten van de schoen die net wat zachter zijn. Zeker bij langere afstanden waar je voeten al het nodige te verduren krijgen, zit dat net wat fijner. Tot slot zorgen de vrij grote ventilatiegaatjes in de upper mesh dat je voeten niet snel oververhit raken.

De ventilatiegaten houden je voeten luchtig en koel
De ventilatiegaten zorgen voor een luchtigere run

Lichtgewicht op je favoriete afstanden

De designers bij Brooks hebben zich duidelijk uitgeleefd om de schoen ondanks zijn afmeting een energieke en snelle look te geven. En daar zijn ze wat mij betreft zeker in geslaagd. De schoenen zien er niet lomp, maar juist strak uit. Tof is ook het doorlopende logo dat het bovenwerk en de tussenzool visueel met elkaar verbindt. Ook markeert de gele kleur op de zool waar de kleine snellere cellen zitten en het witte / doorzichtige stuk de plek van de grotere comfortcellen.

Een flinke zool, die de naam MAX eer aan doet
De Brooks Glycerin Max is een energiek staaltje design

Het gewicht van de Brooks Glycerin Max

Overigens valt ook het gewicht (juist niet) op. Want als je de Brooks Glycerin Max ziet, zou je een zware schoen verwachten. Toch is het herenmodel slechts 298 gram en de damesvariant 269 gram. Hiermee is de Glycerin Max in zijn categorie een lichtgewicht hardloopschoen, waarmee je comfortabel je favoriete afstanden, wedstrijden en herstellopen afwerkt. 

De voordelen van de Brooks Glycerin Max

Tijdens het testen kwam vond ik onderstaande elementen positief:

  • Maximaal comfort door de zachte landing, zonder het gevoel dat je op wolken loopt
  • Minder snel vermoeide benen. Ook is de schoen door de hoge mate van demping uitermate geschikt voor hersteltrainingen
  • De Glycerin Max is verrassend snel door de DNA Tuned technologie in combinatie met de GlideRoll Rocker waardoor je met minder energie snellere tussentijden klokt
  • Door de adaptieve zool past de schoen zich elke keer aan naar jouw loopstijl en run voor die dag
  • De heeldrop van slechts 6 millimeter draagt bij aan een natuurlijke loophouding
  • Goed ademend vermogen wat de kans op oververhitte (zweet)voeten tijdens het hardlopen verkleint

Een paar overwegingen

En natuurlijk ook een paar dingen die handig zijn om rekening mee te houden:

  • Aangezien m’n andere hardloopschoenen een stuk lager zijn, moest ik in het begin even wennen aan de hoogte in combinatie met scherpe bochten. Gelukkig went dat snel
  • Value for money is goed, maar 200 euro is een heel bedrag
  • Stress om die schoenen wit te houden 😉 Stress voorkomen? De Glycerin Max is ook in andere kleuren verkrijgbaar
Geschikt voor korte en lange afstanden
De Glycerin Max is geschikt voor zowel korte als langere afstanden

Eindoordeel over de Brooks Glycerin Max

De Brooks Glycerin Max verrast op meerdere manieren. Dat begint met het moment dat je de schoen oppakt uit de doos en voelt hoe licht hij is. Maar de grootste verrassing zit natuurlijk in het effect van die DNA Tuned waardoor je bij elke stap de demping voelt, maar die je dus ook echt sneller maakt. Zo voelde het door de grote schoen in het begin alsof ik trager liep dan op m’n Ghosts. Maar m’n splits waren juist sneller. Ook voelt de schoen lekker stevig en stabiel aan onder je voeten, wat zorgt voor een comfortabelere loopbeleving.

Alles bij elkaar is het de combinatie van comfort, energy return en het lichte gewicht dat De Glycerin Max een veelzijdige hardloopschoen maakt. Dus of je nou een 5 kilometer tempotraining afwerkt, een rustige hersteltraining loopt of er een halve marathon op het programma staat; de Brooks Glycerin Max geeft je elke stap van de weg comfort en de energie om door te gaan. Oftewel: endless energy voor al je runs. En wie wil dat nou niet.

Prijs en verkooppunten

De Brooks Glycerin Max is vanaf 1 oktober 2024 in beperkte oplage te koop op de officiële website van Brooks.

De nieuwe Glycerin Max zijn een fijne trainingspartner
Die Glycerin Max bind ik de komende tijd zeker nog vaker onder de voeten
TheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.