De Garmin Fenix 8: de ultieme smartwatch voor outdoor avonturiers

door

Als outdoor- en sportliefhebber ontdekte ik een aantal jaar geleden de grote voordelen van een sporthorloge. Ik trainde toentertijd voor een marathon, maar raakte geregeld geblesseerd. De aanschaf van een Garmin Forerunner 965 bood uitkomst: dankzij een uitgekiend trainingsplan, een hartslagmeter en tips voor herstel heb ik daarna nooit meer een blessure gehad. En ook niet onbelangrijk: ik liep mijn eerste marathon zonder problemen uit. Dat een sporthorloge meer is dan alleen een fijne ondersteuning bij hardlopen, bewijst de nieuwe Garmin Fenix 8. Voor ieder type sport en voor ieder avontuur in de buitenlucht biedt deze smartwatch talloze handige functies. Welke functies dat zijn en waarom je eigenlijk niet zonder de Fenix 8 op pad kunt, dat lees je in dit artikel.

De Garmin Fenix 8 is het ultieme GPS horloge voor tal van sporten

Nog beter ingespeeld op jouw wensen: maak kennis met de Garmin Fenix 8

Wie op zoek is naar een hoogwaardig sporthorloge met premium functies, die kan niet om de nieuwe Garmin Fenix 8 heen. Kenners zullen uiteraard opmerken dat de Garmin Fenix 8 de directe opvolger van de Fenix 7 is en komt met tal van verbeteringen. Deze vernieuwde Fenix-smartwatch is namelijk ontworpen voor de meest extreme omstandigheden en helpt je bij tal van sporten. Denk hierbij aan ruige bergtochten, lange hardlooptrainingen, intensieve krachttraining, mountainbike-tochten, (off-piste skiën) en watersporten zoals duiken en surfen.

Garmin Fenix 8 AMOLED en Fenix 8 Solar

Zo heb je bij de Fenix 8 bijvoorbeeld de keuze uit een variant met een AMOLED- en een MIP-display. Voor dagelijks gebruik kies je voor het AMOLED-scherm. Dit zorgt voor scherpe beelden en hoogwaardige kleuren. Gebruik je het horloge echter het meeste in de natuur, dan ben je meer gebaat voor de variant met het MIP-scherm. Hiermee spaar je niet alleen energie, maar kun je ook bij scherp zonlicht het scherm nog goed zien. Extra handig bij het MIP-scherm: de zogenaamde Garmin Fenix 8 Solar is een variant die wordt ondersteund door zonne-energie. Superhandig bij bijvoorbeeld langeafstandswandelingen, aangezien de batterijduur hiermee aanzienlijk wordt verlengd.

Offline spraakassistent

Wat ik persoonlijk erg handig vind is de toevoeging van een offline spraakassistent. Ik heb altijd grote moeite met het bedienen van het kleine touchscreen. Dan is het wel zo handig als je gewoon tegen je Garmin Fenix 8 kunt praten. Zelfs in gebieden zonder mobiele dekking kun je van deze functie gebruik maken.

Wil je meer weten over de Garmin Fenix 8? Kijk dan op de website van Garmin en leer alles over dit hoogwaardige sporthorloge.

Nooit meer verdwalen met de Garmin Fenix 8

De Garmin Fenix 8 richt zich voornamelijk op functies die specifiek ontwikkeld zijn voor sporters en avonturiers. Onder het motto nooit meer verdwalen heeft Garmin een aantal handige functies aan de Fenix 8 toegevoegd die je helpen in de natuur je weg te vinden. Zo beschikt het horloge over multi-band GPS, wat ervoor zorgt dat je zelfs in de meest afgelegen gebieden met slechte satellietontvangst je locatie kunt bepalen.

Daarnaast zijn ook de ingebouwde kaarten in deze smartwatch op de schop gegaan. Zo biedt de Garmin Fenix 8 de mogelijkheid voor het automatisch berekenen van een alternatieve route. Handig bijvoorbeeld als je onverhoopt van je bospad moet afwijken. Ook de topografische kaarten zijn flink vernieuwd en vele malen intuïtiever geworden. Routes zijn nu eenvoudiger aan te passen. En daarnaast kan je gemakkelijk verschillende kaartlagen bekijken, zodat je snel en gemakkelijk een compleet overzicht krijgt van de te volgen route.

De Garmin Fenix 8: jouw hardloop- en trailrun maatje

Het gros van de gebruikers van een smartwatch gebruikt deze tijdens het hardlopen of het trailrunnen. Logisch dus dat de Garmin Fenix 8 een aantal geavanceerde functies aanbiedt die je helpen om je prestaties op dit gebied te verbeteren. Dit horloge is ideaal voor ambitieuze hardlopers en trailrunners die aan de hand van gedetailleerde data hun prestaties willen optimaliseren.

Het summum voor hardlopers

Laten we eens kijken wat de Garmin Fenix 8 zoal in petto heeft. Uiteraard beschikt dit horloge over de nodige basisfuncties die bij een sporthorloge horen. Denk hierbij aan hartslagmeting en GPS-functies, waardoor je altijd nauwkeurige informatie hebt over je snelheid, de afstand en de route. Nieuw in de Fenix 8-serie is de toevoeging van zogenaamde stamina tracking. Hierbij kun je in real-time zien hoeveel energie je nog hebt tijdens lange afstanden. Zo leer je om je tempo beter af te stemmen op je energielevel, waardoor je vroegtijdige uitputting voorkomt.

Trainingssuggesties

Ook is de Fenix 8 een kei in het voorstellen van dagelijkse trainingssuggesties, die zijn afgestemd op je conditie en trainingsdoelen. Deze suggestie wordt ook bepaald aan de hand van je herstelstatus en je huidige fitheidsscore. Zo krijg je altijd de ideale training voorgeschoteld en voorkom je bijvoorbeeld overbelasting. Andere handige functies, zoals je VO2-max score en gedetailleerde data zoals cadans en grondcontacttijd zijn functies die niet op dit sporthorloge ontbreken.

De Garmin Fenix 8 is het ultieme GPS horloge voor tal van sporten

Veilig en verantwoord de bergen in

Ik ben naast hardloper ook een gepassioneerd bergwandelaar. Aangezien ik aan de alpenrand woon, ben ik hier ook regelmatig te vinden. Een sporthorloge ondersteunt mij om veilig en verantwoord op pad te gaan en geeft me tal van extra mogelijkheden. De Garmin Fenix 8 is een absolute toevoeging tijdens het bergwandelen. Dankzij de nauwkeurige navigatie en gedetailleerde kaarten vind je zelfs in de meest afgelegen gebieden de weg. Daarnaast vind je op dit horloge tal van andere handige functies, zoals een barometrische hoogtemeter, een geavanceerd kompas en een gyroscoop. Vooral laatstgenoemde functies zijn erg handig als je in gebieden zonder GPS-signaal op pad bent.

Dynamische routeplanning

Ook tijdens het bergwandelen kun je gebruik maken van de dynamische routeplanning. Dit betekent dat de Fenix 8 altijd een nieuwe route voorstelt wanneer je van de oorspronkelijke route afwijkt. Ook de ClimbPro-functie op de Garmin Fenix 8 is reuze handig. Zo krijg je gedetailleerde informatie over aanstaande beklimmingen, stijgingspercentages en de resterende afstand. Met deze informatie kun je je energie beter verdelen en ben je goed voorbereid op de lastigere gedeeltes van de route.

Robuustheid van de Garmin Fenix 8

Een sporthorloge in de bergen moet robuust zijn. Gelukkig kun je in zo’n geval vertrouwen op de Garmin Fenix 8. Het horloge voldoet aan de hoogwaardige Amerikaanse militaire normen voor temperatuur-, schok- en waterbestendigheid. Dit horloge is namelijk waterdicht (10 ATM) en gaat dagenlang mee zonder te hoeven worden opgeladen. Hier komt natuurlijk de zonne-oplaadfunctie op de Solar-versie supergoed van pas. Dit zorgt er namelijk voor dat de batterijduur merkbaar wordt verlengd. Eindig je jouw wandeling in het donker, dan is de zaklamp een zeer handige functie. Zo is de Garmin Fenix 8 in ruig terrein een betrouwbare partner waar je ten alle tijden op kunt terugvallen.

De sportschool in met de Garmin Fenix 8

Een sporthorloge moet op meerdere terreinen uit de voeten kunnen. Vaak combineren we het buitensporten dan ook met tal van andere passies. Denk hierbij aan fitness, krachttraining, Hyrox of CrossFit. Ook hier helpt de Garmin Fenix 8 je bij het verbeteren van je workouts. De Fenix 8 is namelijk voorzien van een nieuwe krachttrainingsmodus. Dit zorgt ervoor dat je automatisch sets, herhalingen en rustperiodes bij kunt houden. De echte toegevoegde waarde zit hem echter in het feit dat het horloge automatisch herkent welke oefeningen je precies uitvoert. Dit is een enorme verbetering ten opzichte van eerdere modellen, omdat je nu niets meer handmatig hoeft bij te houden. Zo kun je al je energie in je workout stoppen.

Bij krachttraining ligt overbelasting snel op de loer. Vaak weten we zelf namelijk niet zo goed wanneer we even een pas op de plaats moeten houden. Ook hier kan de Garmin Fenix 8 je helpen op een verantwoorde manier je workouts in te plannen. Zo biedt de hersteladviesfunctie op de Garmin Fenix 8 je een gedetailleerd overzicht van de voortgang van je herstel. Zo weet je precies wanneer je weer klaar bent voor de volgende zware workout. Nare blessures en overbelasting behoren hiermee tot het verleden.

De Garmin Fenix 8 is het ultieme GPS horloge voor tal van sporten

Werken aan een verantwoorde en gezonde levensstijl

Fit worden en blijven is meer dan alleen verantwoord trainen. Iedereen die gebrand is op het neerzetten van een mooie sportprestatie weet dat ook het mentale aspect superbelangrijk is. De Garmin Fenix 8 biedt gelukkig tal van functies die je helpen om op een verantwoorde manier te sporten. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de workout zelf en het herstel daarvan. Garmin gaat nog een flinke stap verder en biedt bijvoorbeeld ook mogelijkheden voor het analyseren van je nachtrust en het meten van je stresslevel. Ben je om wat voor reden dan ook uit balans, dan biedt het horloge zelfs uitgebreide opties voor rustgevende ademhalingsoefeningen. Dit zorgt ervoor dat je zowel mentaal als fysiek geholpen wordt om weer in balans te komen.

De Garmin Fenix 8 is dé allround multisporthorloge

De Garmin Fenix 8 is dus om meerdere redenen een uitstekende toevoeging voor ambitieuze sporters. Dit horloge helpt je namelijk om op een verantwoorde en bewuste manier te sporten en stelt je in staat om op een duurzame manier je prestaties te verbeteren. Waar je ook op pad bent, in de natuur of tijdens een rondje hardlopen in het park, de Fenix 8 biedt voor ieder type sport de juiste tools om jouw workout tot een doorslaand succes te maken.

Prijs en verkrijgbaarheid

De Garmin Fenix 8-serie is verkrijgbaar in verschillende varianten en groottes. De meer betaalbare Fenix 8 E is verkrijgbaar vanaf € 799,99, de Fenix 8 AMOLED en de Fenix 8 Solar vanaf € 1.099,99. Verschillende versies zijn beschikbaar in drie maten: een behuizing van 43, 47 of 51 millimeter.

Wil je meer weten over de Garmin Fenix 8? Kijk dan eens op de website van Garmin en leer alles over dit hoogwaardige sporthorloge.
AccessoiresGarminGearGezondheidNieuwsTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.