Fjällräven Expedition Series: een ode aan 50 jaar outdoor

door

Ken jij de jassen uit de Fjällräven Expedition Series? De basis voor deze unieke collectie jassen werd vijftig jaar geleden gelegd door Fjällräven oprichter Åke Nordin. Tijdens een steenkoude nacht in het hoge noorden van Zweden bedacht Åke dat het mogelijk moest zijn om een jas te ontwikkelen die je onder de meest barre omstandigheden warm houdt. Niet veel later kwam de Expedition Down Jacket op de markt. In de afgelopen decennia was deze jas de keuze bij uitstek voor de meest barre expedities. Deze jas heeft in de afgelopen 50 jaar zijn dienst bewezen en blijft ontzettend populair bij outdoorliefhebbers en expeditie-gangers.

Enige jaren geleden inspireerde de Expedition Down Jacket het team om een uitgebreide winterjassen-collectie te ontwikkelen. Allemaal met hetzelfde tijdloze en functionele design in het achterhoofd, maar dan speciaal ontwikkeld voor verschillende klimaten en activiteiten. Vandaag de dag zien we dan ook een collectie met winterjassen die ook uitermate geschikt zijn voor de Nederlandse winter. In dit artikel nemen we je mee naar de bewogen geschiedenis van Fjällräven Expedition Series, maar stellen je ook de huidige collectie jassen aan je voor.

In dit artikel leer je het volgende

Benieuwd naar de Expedition Series van Fjällräven? Neem dan eens een kijkje op de officiële website en maak kennis met de verschillende jassen uit deze collectie
De Fjällräven Expedition Series

De Fjällräven Expedition Series: een jas met een bewogen geschiedenis

Voor het ontstaan van de Fjällräven 1974 Expedition Series moeten we terug naar de jaren 60 en 70. Tijdens een ijskoude nacht in het Zweedse Abisko lag Fjällräven oprichter Åke Nordin letterlijk te klappertanden. Hij hield van het buitenleven, maar niet van de kou. Tijd om daar dus een oplossing voor te vinden.

In de jaren zestig en zeventig stond de ontwikkeling van outdoorkleding nog in de kinderschoenen. Het Zweedse leger maakte bijvoorbeeld gebruik van schapenvachten om zijn strijdkrachten warm te houden. Deze vachten wegen echter zo zwaar, dat ze voor expedities niet echt handig zijn. Åke Nordins idee was simpel en revolutionair tegelijk. Door twee donsjassen aan elkaar te naaien, ontstond een lichtgewicht jas die bestand was tegen extreme kou. Het idee voor de Expedition Down Jacket was hiermee geboren.

Van idee naar product

Een idee maakt echter nog geen product. Daarvoor ging Åke in de leer bij mede outdoor-enthousiastelingen. Toentertijd waren het vooral liefhebbers die erop los experimenteerden met het ontwikkelen van nieuwe producten. Zo leerde Åke vooral veel van zijn Amerikaanse vriend George Lamb, een gepassioneerd rotsklimmers en één van de meest vooraanstaande pioniers op het gebied van outdoorkleding. Dankzij de kennis van George lukte het Åke om stap voor stap zijn idee om te zetten in een product.

In 1974 was het uiteindelijk zover: de Expedition Down Jacket zag het levenslicht. Wat Åke toen nog niet kon weten, was dat deze jas zou uitgroeien tot één van de meest iconische jassen in de outdoorwereld.

De Fjällräven Expedition Series slaat in als een bom

De Expedition Down Jacket sloeg eigenlijk meteen in als een bom. Zo werd de jas onder andere gebruikt tijdens expedities op de Zuidpool, door sledehondenrijders in het hoge noorden en zelfs door filmploegen op de meest ijzige buitenlocaties. In een snel veranderende wereld is het altijd goed om te zien dat goede dingen niet of nauwelijks veranderen. Zo is het ook met de Expedition Down Jacket. In vijftig jaar tijd heeft deze jas namelijk het één en ander zien komen en zien gaan. Het originele ontwerp is echter altijd min of meer hetzelfde gebleven. De Expedition Down Jacket is en blijft het symbool van Zweedse kwaliteit en functionaliteit Het enigste wat in de loop der jaren merkbaar veranderd is, is het gebruik van de jas. Tegenwoordig kom je deze jas namelijk zowel in de wildernis tegen als op straat.

In 2020 werd de Fjällräven Expedition Series gelanceerd, die een eerbetoon vormt aan het originele ontwerp van 1974. Het is een veelzijdige collectie bestaande uit jassen voor winterse omstandigheden. Omdat de Expedition Down Jacket waarschijnlijk iets te warm is voor ons Nederlandse klimaat, vind je in de vernieuwde collectie een uitgebreide keuze minder warme jassen. Hiermee bewijst Fjällräven dat de Expedition Series meer is dan alleen een jas voor de meest barre omstandigheden. Het iconische design, de uitmuntende kwaliteit en functionaliteit van het oorspronkelijke model zijn echter altijd gebleven.

De Fjällräven Expedition Series

Duurzaamheid voorop bij de Expedition Series van Fjällräven

Åke Nordin was een man die zijn zaakjes goed voor elkaar had. De jassen van Fjällräven waren namelijk in de early days al van zeer hoge kwaliteit en gingen jarenlang mee. Daaraan is niks veranderd. Wat wel veranderd is, is het toenemende gebruik van duurzame materialen en de visie van Fjällräven aangaande het verminderen van de ecologische voetafdruk. Ook de Expedition Series van Fjällräven heeft in de loop der jaren een steeds duurzamer karakter gekregen.

Laten we eens kijken naar de innovaties rondom de Expedition Series. Waar de oorspronkelijke jas nog bestond uit traditionele materialen, is de moderne versie sterk verbeterd op het gebied van ecologische impact. Tegenwoordig bevat de jas bijvoorbeeld traceerbaar dons. Dat betekent dat het dons verantwoord wordt verkregen en de herkomst ervan volledig te achterhalen is. Daarnaast wordt de Expedition Series nu gemaakt met een groter aandeel gerecyclede materialen, zoals gerecycled polyester en gerecycled nylon. Dit alles draagt bij aan het naar beneden brengen van de ecologische voetafdruk.

Een andere belangrijke duurzame ontwikkeling is de verbeterde repareerbaarheid van de jassen, waardoor ze een langere levensduur hebben en gebruikers de mogelijkheid hebben om kleine beschadigingen zelf te herstellen. Fjällräven zet zich daarnaast in voor een circulaire productieketen, waarin producten lang meegaan en zo min mogelijk afval wordt geproduceerd. De huidige Expedition Series staan eigenlijk model voor de ontwikkeling die Fjällräven doormaakt. Dankzij innovaties worden de producten steeds duurzamer, zonder dat er concessies worden gedaan aan de kwaliteit en functionaliteit van het product. Hierdoor blijft de Expedition Series bestand tegen de zwaarst mogelijke weersomstandigheden.

Welke jassen van de Fjällräven Expedition Series zijn er te koop?

Fjällräven is waarschijnlijk het merk bij uitstek als het gaat om outdoorkleding. De Expedition Series laat zien waarom: al vijftig jaar is Fjällräven namelijk leidend op het gebied van hoogwaardige outdoor-equipment. Hieronder stellen we een aantal modellen aan je voor.

The limited anniversary edition – Expedition Down Lite Jacket

Wat is een verjaardag zonder feest? Om te vieren dat de Expedition Down Jacket vijftig jaar bestaat, komt Fjällräven met een limited edition op de markt. Net als het model uit 1974 heeft deze jas dezelfde comfort, design en warmte. Ook aan duurzaamheid en ethiek is gedacht: de binnenvoering is namelijk gemaakt van ethisch geproduceerd dons. De schouders en capuchonrand zijn verstevigd met 100% gerecyclede polyamide vulling. Zo haal je op een verantwoorde manier een waar icoon in huis.

De Expedition Pack Down Hoodie

De Expedition Pack Down Hoodie is een lichtgewicht, flexibel donsjack inclusief capuchon voor winterse activiteiten. Deze jas is perfect voor winterse omstandigheden en kan bijvoorbeeld gemakkelijk mee op wintersport. Deze jas is gevoerd met één laag ethisch geproduceerd dons. Daarnaast zorgt de synthetische isolatie over de schouders voor extra weerstand tegen druk en vocht. Hiermee sluit deze jas perfect aan bij de Expedition Series van Fjällräven.

De Expedition X-Lätt Jacket voor heren

Heb jij het snel warm, zelfs als het koud is? Of wil je actief zijn in de buitenlucht zonder direct in het zweet te baden? Dan is de Expedition X-Lätt waarschijnlijk de beste keuze voor jou. Deze jas is ontworpen met een superlichte isolatielaag. Zo blijf je warm en kun je optimaal bewegen in de buitenlucht. Ideaal op bijvoorbeeld koude en actieve dagen in de buitenlucht. Dankzij het tijdloze design van de Fjällräven Expedition Series kun je deze jas ook gewoon naar werk gebruiken of in je vrije tijd.

Expedition Lätt Hoodie voor dames

Is dons niet zo jouw ding? De Expedition Lätt Hoodie is een synthetisch alternatief voor de jassen uit de Expedition Series die met dons gevuld zijn. Hiermee biedt de Expedition Lätt Hoodie een lichtgewicht, draagbare en warme jas voor activiteiten in de kou. De jas is gevoerd met een vezel dat gemaakt is van 100% gerecycled polyester isolatiemateriaal dat het gevoel van dons nabootst.

Op naar de volgende 50 jaar met de Fjällräven Expedition Series

Een tijdloze jas die toch met zijn tijd meegaat. Het klinkt als een paradox, maar de Fjällräven Expedition Series maakt dit waar. Deze iconische jas is met een leeftijd van 50 jaar allesbehalve oud, en kan nog wel een tijdje mee. Met de nieuwste innovaties op het gebied van duurzaamheid zal deze jas ook de komende 50 jaar nog de outdoorwereld domineren. Ontdek de gehele Fjällräven Expedition Series collectie op Outdoor XL.

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.