Review: Fjällräven Kajka 65 backpack

door

Meerdaagse trektochten behoren tot de mooiste buitenavonturen die je kunt bedenken. Ze zijn echter ook uitdagend: vaak moet je namelijk heel wat spullen meenemen om in de natuur te kunnen overleven. Denk bijvoorbeeld aan een tent, een slaapzak en voldoende eten en drinken. Een rugzak met veel inhoud is daarbij essentieel. Maar dat is niet het enige: wie veel kilo’s met zich meedraagt kijkt niet alleen naar de praktische kant, maar wil vooral ook draagcomfort. Fjällräven claimt met Kajka 65 een backpack in huis te hebben die het nuttige met het aangename verbindt. In dit artikel nemen we de proef op de som en onderwerpen deze backpack aan een test in de praktijk.

De Kajka 65 is er voor uitdagende trekkings

Laten we de Kajka 65 van Fjällräven eens wat beter onder de loep nemen. In 2008 bracht dit merk de eerste versie van deze backpack al op de markt. Sindsdien wordt deze rugzak met enige regelmaat verbeterd. Dit alles om het draagcomfort, functionaliteit, maar ook de duurzaamheid te verbeteren. Dankzij de ruime inhoud en tal van handige functies wordt deze rugzak gezien als één van de leidende backpacks in het trekkingsegment.

Ook aan duurzaamheid wordt steeds meer aandacht besteed. Zo is sinds 2013 de Kajka voorzien van een houten frame. Een unicum in de industrie, omdat een houten frame een 90 procent lagere ecologische voetafdruk heeft in vergelijkbaar met aluminium frames. Daarnaast wordt de Kajka steeds meer voorzien van duurzame materialen. Zo zijn de voering en verstevigingen inmiddels gemaakt van gerecyclede materialen, wat de duurzaamheid ten goede komt.

De belangrijkste specificaties op een rijtje

  • Inhoud: 65 liter
  • Gewicht: 3150 gram
  • Ruimte voor drinksysteem: ja
  • Regenbescherming: ja
  • Aantal vakken: 10

Hoe praktisch is de Kajka 65?

Laten we meteen maar in de materie duiken. Naast het bieden van de nodige comfort tijdens zware trektochten, moet een trekkingrugzak toch vooral praktisch zijn. Grofweg komt dit neer op twee punten: hoeveel spullen je in de rugzak kwijt kunt en of je de backpack op een slimme manier indelen kunt.

Qua ruimte zit het met de Fjällräven Kajka 65 wel goed. Met een inhoud van 65 liter kun je hier behoorlijk wat spullen in kwijt. Er is dus genoeg ruimte voor bijvoorbeeld een tent, kleding, slaapzak en tal van andere spullen die je tijdens een trekking nodig hebt. Wat ook heel handig is zijn diverse bevestigingspunten aan de buitenkant voor het vastmaken van uitrusting zoals een tent of slaapmat. Op die manier kun je dus nog meer meenemen.

Een doorgewinterde backpacker weet daarnaast dat een rugzak al snel een ware doos van Pandora kan worden: zonder een goede indeling raak je in je rugzak namelijk alles kwijt en moet je alles overhoop halen om iets te vinden. De Fjällräven Kajka 65 is gelukkig voorzien van verschillende vakken, waardoor je de rugzak prima kunt indelen. Ook handig: het hoofdvak is te bereiken met behulp van een praktische voorrits. Zo kom je sneller en makkelijker bij je spullen.

Het draagcomfort van de Fjällräven Kajka 65

Hoe zwaarder je rugzak, des te sneller loop je de kans last te krijgen van je rug. Een goede backpack moet daarom aan een aantal eisen voldoen die het draagcomfort ten goede komen. Denk aan verstelbare schouderbanden en een robuuste heupband. Daarnaast is ook ventilatie erg belangrijk: dit voorkomt namelijk dat bij overmatig zweten de rugzak voor irritatie op je rug zorgt.

De Fjällräven Kajka 65 is voorzien van een geavanceerd draagsysteem. De schouderbanden zijn breed en goed gewatteerd. Dit helpt je bij het verdelen van het gewicht over je schouders. Nog belangrijker is echter het Perfect Fit Adjustment System. Dit systeem zorgt ervoor dat je de pasvorm gemakkelijk kunt aanpassen aan je lichaam. Ook aan de ventilatie is gedacht. Aan de achterkant van de rugzak zijn ventilatiekanalen aangebracht, die ervoor zorgen dat de warmte op je rug kan ontsnappen. Een stevige heupband zorgt vervolgens voor de nodige stabiliteit en helpt om het gewicht op je schouders te verminderen.

Wat deze rugzak tot een topper maakt

De Fjällräven Kajka 65 overtuigd met draagcomfort en ruimte. Dat ze bij Fjällräven hebben nagedacht over hoe ze deze backpack verder kunnen verbeteren is wel duidelijk. De afneembare bovenklep verrast ons in de meest positieve zin van het woord. De bovenklep is namelijk om te toveren tot een heuptas. Ideaal dus als je bijvoorbeeld een bergtop wilt beklimmen en je tas wilt achterlaten in de berghut. Ook als je aan het backpacken bent en bijvoorbeeld kort een gebied wil verkennen komt deze functionaliteit prima van pas.

Fjallraven Kajka 65

Conclusie: de Kajka 65 is een prima trekkingpartner

De vele slimme details laten zien dat er over de Fjällräven Kajka 65 goed is nagedacht. Deze backpack combineert namelijk ruimte en draagcomfort met een keur aan handige functionaliteiten. Doordat de Kajka 65 op de voor ons belangrijkste eigenschappen goed scoort, behoort deze rugzak wat ons betreft tot de beste trekkingrugzakken in zijn segment.

Ben je net zo overtuigd van deze rugzak als ons? Je koopt de Kajka 65 backack op de website van Fjällräven.

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.