Je lichaam trainen om beter om te gaan met kou. Het lijkt misschien een utopie. Maar het kan echt. In mijn voorbereiding op de Kilimanjaro ben ik op zoek gegaan naar manieren om met kou om te gaan. Zo kwam ik uit bij de methode van Wim Hof. Wat je van zijn methode vindt, mag je zelf gaan ervaren. Het inspireerde mij vooral om dit artikel te schrijven over de voordelen van koude training en met welke trucjes jij zelf aan koude training kunt doen. Geloof me, daar word je blij van. Koude training heeft namelijk een aantal voordelen: je hebt het minder snel koud, het geeft energie, verbetert de weerstand, vermindert stress, stimuleert gewichtsverlies en het helpt je lichaam sneller te herstellen na een intensieve hike.
Waarom koude training als je ook een extra trui aan kunt trekken?
Dit is wat kou en koude training met je doet:
Je lichaam bestaat uit ontzettend veel bloedvaten die ervoor zorgen dat de cellen in je lichaam zuurstof en voedingsstoffen krijgen. Hoe meer bloed er door je bloedvaten stroomt, hoe beter dat is voor jouw volledige lichaam. Heb je het koud, dan sluiten je uiterste bloedvaten zich af. Dit doen ze om je core te beschermen. Daar bevinden zich namelijk jouw essentiële lichaamsdelen. Doordat je lichaam zich gaat verweren tegen de kou, gaat het zich ook automatisch verweren tegen ziektes. Daardoor boost het je immuunsysteem. De kou mag overigens niet te lang duren natuurlijk (2 minuten is al voldoende), want daar worden je handen en voeten niet blij van. Maar..! Als je na kou, je lichaam weer opwarmt, dan openen je bloedvaten zich weer en komt er zelfs een krachtigere doorbloeding op gang. En dat is wat je wilt! Koude training helpt je om die krachtige doorbloeding te stimuleren.
Koude training, zo doe je het
Je kunt koude training zo extreem maken als je zelf wilt. Maar je hoeft zeker niet per se in een koude zee te gaan zwemmen of, zoals ik in de foto hierboven deed, in een ijsbad te gaan zitten. Het kan ook makkelijker. Probeer deze oefeningen eens en je zult zien dat ook jij snel de voordelen merkt.
Koud (af)douchen
Sommige mensen gaan direct onder een koude douche staan. Je kunt het ook prima afbouwen na een warme douche. Zet in vlotte stappen na elkaar de douche steeds een stukje kouder. Wat bij mij goed werkt, is om mijn adem in te houden en zodra je de koude stralen op je lichaam voelt uit te ademen. Blijf ook daarna zo rustig mogelijk ademhalen. Je zult merken dat je de kou vrij snel onder controle hebt. In het begin is het verleidelijk om het koud (af)douchen over te slaan, maar geloof me: de boost die het aan je energielevel geeft, werkt beter dan een kop koffie.
Wisselbadje
Heb je last van wintervingers of krijg je gewoon snel te koude handen en/of voeten? Probeer eens een wisselbadje. Zet een bakje met lauwwarm water en een bakje met ijskoud water naast elkaar. Stop eerst je handen of voeten voor 30 seconden in het warme bakje, daarna 10 seconden in het koude bakje en houd vervolgens je handen 10 seconden in de lucht. Dit doe je ongeveer 10 minuten lang en herhaal de oefening in de dagen erna ook regelmatig. Je zult zien dat je snel vooruitgang boekt. Met deze oefening stimuleer je wederom de bloedsomloop. Doordat je de wisseling steeds herhaalt, stimuleer je niet alleen de bloedsomloop. Je traint zelfs de pompwerking, waardoor je er structureel profijt van krijgt.
Draai de schroef even aan
Heb je het heel koud en lukt het je maar niet om dat op te lossen? Denk dan eens aan een schroef. Zit een schroef zo vast dat je hem niet los krijgt, dan helpt het weleens om de schroef juist iets vaster te draaien. Vaak lukt het daarna wel om hem weer los te krijgen. Zo werkt het ook met koude. Heb je het koud? Trek dan juist wat kleren uit. Dat hoeft maar heel even. Je lichaam gaat dan extra hard werken om je op te warmen. Trek je vervolgens je kleren weer aan, dan krijg je het lekker warm.
(Dit werk andersom overigens ook. Heb je het heel warm? Drink dan eens een kopje thee of neem wat soep. Je lichaam gaat dan harder werken om af te koelen.)
Werkt koude training niet voor jou of wil je juist nog meer doen aan je koude handen en voeten? Check dan ook eens deze artikelen over ‘Nooit meer k-k-k-k koude handen‘ en ‘K-k-k-k koude voeten, zo deal je ermee‘.