Credits: Manon Hormes

Naar het Juragebergte voor een WW’tje: Wijn en Wandelen

door

Als er aan Frankrijk wordt gedacht, denken mensen meestal aan natuur, wijn en kaas. Dat is ook precies wat er te vinden is in het Juragebergte en ook precies waar ik een lang weekend mee heb gevuld. In dit artikel neem ik je graag mee hoe je een actief, maar culinair gevuld, tripje naar het Juragebergte kan hebben.

Juragebergte

Het Jura-gebergte, gelegen in het oosten van Frankrijk en grenzend aan Zwitserland, is een betoverend landschap dat bekendstaat om zijn indrukwekkende karstformaties, dichte bossen en schilderachtige meren. Het gebergte bestaat uit drie departementen; Jura, Doubs en Ain. Dit gebergte, dat zijn naam gaf aan het geologische tijdperk Jura, biedt een paradijs voor natuurliefhebbers en avonturiers. Er zijn talloze wandel- en fietsroutes, evenals skigebieden die populair zijn in de winter. Naast de natuurlijke schoonheid herbergt de Jura ook pittoreske dorpen, historische kastelen en beroemde wijnroutes, waardoor het een veelzijdige bestemming is die cultuur en natuur perfect combineert.

Het uitzicht vanaf Mont d'Or
Credits: Manon Hormes

Wijnen, wijnen, wijnen

Het Juragebergte staat bekend om de lekkere en unieke wijnen. Je drinkt er namelijk niet alleen Chardonnay en Pinot Noir, maar ook Savagnin, Trousseau en Poulsard. Deze druiven zijn kenmerkend voor de regio. Ze komen niet alleen in veel wijnen voor, maar ook in allerlei gerechten en desserts. In veel wijngaarden is het mogelijk om te wandelen en meer te leren over de wijnen. Dit kan bijvoorbeeld bij Domaine Ratte. Françoise en Michel-Henri Ratte zijn Demeter-gecertificeerde biodynamische wijnboeren uit Arbois. Of bezoek de Caves de la Reine Jeanne van Domain Jerome Arnoux, in het centrum van de wijnhoofdstad van Jura, Arbois. Een prachtige middeleeuwse kelder, gebouwd in 1322 door koningin Jeanne, waarin de beste wijnen rijpen. De enige gotische kelder in Arbois die op de monumentenlijst staat.

Naast wijnen kun je ook absint proeven in de Jura regio. Dit kan bijvoorbeeld bij distilleerderij Pierre Guy. Bij deze distilleerderij worden al sinds 1890 verschillende dranken geproduceerd. Ze hebben dan ook veel verschillende varianten en smaken bedacht, dus voor iedereen wat wils.

Kaasje voor bij de wijn?

Naast al deze wijnen staat het Juragebergte ook bekend om Comté kaas. Comté is een harde kaas met een nootachtige en complexe smaak. Een van de bekendste producenten van Comté kaas, fromagerie Marcel Petit, heeft een speciale locatie waar de kazen gerijpt worden; Fort Saint-Antione. Na de productiefase, komen de kazen hier naartoe om te rijpen. In dit enorme fort liggen ruim 100.000 kazen te rijpen! Als je alle kazen naast elkaar zou leggen, krijg je een rij van 70 kilometer. Dat is nog eens een hoop kaas.

Naast Comté kaas heb je ook Blue de Gex kaas. Bleu de Gex is een van de meest bekende kazen uit het Juragebergte. Deze kaas wordt maar bij een handjevol fromageries geproduceerd, dus als je de kans hebt om het eens te proeven, moet je die kans grijpen.

Wandelen in een skigebied

In de winter staat het Juragebergte in het teken van wintersport, maar in de zomer kun je er perfect wandelen en mountainbiken. In het skigebied van Metabief kun je Mont d’Or bewandelen. Pak de skilift omhoog en start je wandeling bovenop de berg. Vanaf deze berg heb je niet alleen uitzicht op de Franse Alpen, maar je kan zelfs Zwitserland zien liggen. Op de berg kom je prachtige uitzichten, wilde kruiden zoals salie en pimprenelle, en een hoop koeienvlaaien tegen, dus pas op.

Aan het einde van het pad ligt een authentieke herberg waar het zeker de moeite waard is om te stoppen om bij te komen en een hapje te eten. Auberge La Grangette wisselt van menu, afhankelijk van de seizoensgebonden producten. En natuurlijk bevatten veel gerechten Comté kaas.

Naast mooi wandelen, kun je in de zomer ook goed mountainbiken in dit skigebied. Er zijn stoere hellingen en parcours te vinden, voor de beginnende tot gevorderde fietser.

Hiker aan de top van Mont d'Or in Jura
Credits: Manon Hormes

Fietsen van dorp naar dorp

Voor het geval je niet graag op een normale mountainbike zit, maar wel de omgeving op de fiets wil verkennen, is er nog een andere mogelijkheid, namelijk de elektrische mountainbike. Deze fietsen zijn eenvoudig te huren voor een dag en zo kan je van dorp naar dorp fietsen, terwijl je eenvoudig de heuvels trotseert. Extra leuk: in elk dorp kun je een tussenstop maken voor een kaasje, wijntje of lokaal biertje. Denk hierbij aan Blue de Gex proeven bij Fromagerie de Lajoux of een lokaal gebrouwen biertje en rokerige hamburgers proeven bij Chez Féodor.

Elektrische mountainbike in Jura
Credits: Manon Hormes

Klimmen en ziplinen bij Fort l’Ecluse

Voor een extra uitdaging kan je naar het adventure park van Fort l’Ecluse. Bij dit fort kun je niet alleen klimmen, klauteren en ziplinen in het adventure park, maar zijn er ook andere klimmogelijkheden, zoals via ferrata. Ik kan het adventure park van harte aanraden, maar het is zeker niet voor de faint of heart.

Na het beklimmen van 1.000 treden, om aan de top van het fort te komen, is het tijd om een harnas om te doen en helm op te zetten. Na een korte instructie is er de mogelijkheid om uit verschillende routes te kiezen die binnenin het fort zijn of die je laten bungelen aan de buitenkant van het fort. Maak je maar geen zorgen, alles is goed beveiligd en de uitzichten maken het meer dan waard. Tussen al het klimmen door zijn er verschillende ziplines die je hart sneller laten kloppen en je verplaatsen naar het volgende onderdeel van het adventure park. En als afsluiter mag je daarna de 1.000 treden weer naar beneden lopen, zie het als je cool down.

Musea en rondleidingen

Naast de sportieve en culinaire mogelijkheden, zijn er ook volop musea en kastelen te verkennen in het Juragebergte. Ontdek bijvoorbeeld de geschiedenis van zout bij het Grande Saline de Salins-les-Bains, het museum van zout. 1200 jaar lang is daar het ‘witte goud’ geproduceerd en sinds 2009 staat het museum op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Tegenwoordig kun je er rondleidingen krijgen en ontdekken wat voor enorme impact de zoutproductie heeft gehad op de economie en cultuur van de regio. Kort gezegd; Jura zou Jura niet zijn zonder de zoutgeschiedenis.

Daarnaast zijn er ook veel kastelen en forts te bezoeken en bewonderen. Denk hierbij aan het eerdergenoemde Fort l’Ecluse of het Fort Saint André. Dus tussen de wijnen, kazen en wandelingen door, is er altijd wel een kasteel of fort om in af te koelen.

Ga met de trein

Frankrijk is ontzettend goed te bereiken per trein. Met de Eurostar ben je binnen een mum van tijd in Parijs en vanuit daar kun je allerlei richtingen op. Dus ook makkelijk naar Dole of Bellegarde-sur-Valserine, waar de reis in het Juragebergte kan beginnen.

Wanneer bezoek jij het Juragebergte?

Het Juragebergte is zeker de moeite waard om eens te bezoeken. Plan een weekend vol met wijn, kaas, wandelingen, fietstochten en meer. Ontdek de prachtige uitzichten en groene bergen. Ik zeg doen!

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.