Is de Volvo XC60 de perfecte outdoor auto? We namen hem mee op avontuur

door

Van kinds af aan hou ik van Volvo’s. De zogeheten tanks straalden voor mij altijd al avontuur uit. Een voor de kenners bekende 850R heeft helaas mijn oprit nooit gehaald, maar gelukkig voelen we de meest recente modellen geregeld aan de tand. Zo namen we de volledig elektrische XC40 mee op fietsavontuur en is nu de Volvo XC60 aan de beurt voor een mooie outdoor-uitstapje. We voelen deze auto flink aan de tand op weg naar en uiteraard in de Oostenrijkse bergen.

Volvo XC60: De basics

De Volvo XC60 rijdt ondertussen al ruim 15 jaar over de wegen en is niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Een sublieme mix van luxe, comfort en avontuurlijke spirit maken deze auto tot misschien wel dé perfecte outdoor-metgezel. Niet gek ook dat deze middelgrote SUV een favoriet is onder gezinnen en avonturiers. Maar wat maakt de Volvo XC60 nu echt de perfecte outdoor metgezel? Om dit te ontdekken, namen we deze Zweedse schoonheid mee op een outdoor avontuur naar het outdoorwalhalla van Oostenrijk: Saalbach.

Volvo XC60 rijtest in Oostenrijk

Design en comfort

Scandinavisch design, minimalisme en elegantie straalt deze auto met zijn strakke lijnen en prachtig interieur uit. Het exterieur laat zien dat een SUV ook erg verfijnd kan zijn. De velgen, dikke grille en sportieve uiterlijk maken de auto helemaal af. Het interieur is een oase van rust en luxe, afgewerkt met hoogwaardige materialen. De stoelen zijn ergonomisch ontworpen voor optimaal comfort, zelfs tijdens lange ritten.

De roadtrip vanuit Nederland, over de Duitse Autobahn, naar Saalbach duurde ruim 9 uur. Geen slechte tijd, want de Volvo XC60 houdt wel van doorrijden. Tegenwoordig is hij begrensd op 180 km/h, wat toch vrij hard is. Maar we hebben natuurlijk de proef op de som genomen en kunnen je vertellen dat bij 180 km/h deze auto alles onder controle heeft. Wat een rijervaring. In combinatie met de stoelen, kom je uitgerust aan op je bestemming en kan je heerlijk genieten van wat de bestemming je te brengen heeft.

Technologie en veiligheid

Volvo staat bekend om zijn veiligheid en doet zijn naam de tank nog steeds eer aan. De Volvo XC60 is uitgerust met een scala aan geavanceerde veiligheidssystemen zoals City Safety, dat helpt botsingen te voorkomen door automatisch te remmen in noodsituaties. Andere technologieën zoals Pilot Assist en Adaptive Cruise Control maken het rijden niet alleen veiliger, maar ook comfortabeler. Heerlijk in files of als je lange stukken achter het stuur doorbrengt.

Volvo XC60 infotainment

Prestaties en efficiëntie

Onder de motorkap van de door ons geteste Volvo XC60 vind je een krachtige en efficiënte motor: de T8 Twin Engine plug-in hybride. Deze biedt een soepele en geoptimaliseerde rijervaring, ongeacht het terrein. De vierwielaandrijving zorgt voor uitstekende controle, terwijl de luchtvering bijdraagt aan een stabiele en comfortabele rit, zelfs op ruige wegen. En uiteraard werd dat uitbundig getest op de snelweg, binnenwegen in Oostenrijk en over de sneeuw.

Duurzaamheid

Volvo denkt aan de toekomst en heeft de Volvo XC60 alleen in plug-in hybride varianten. Zo heb je een T6 en T8-editie. Beiden zijn ze uitgerust met een accu die tot wel 80 kilometer puur elektrisch kan rijden. De meeste dagelijkse ritten zijn daarmee dus volledig elektrisch en tijdens een verdere roadtrip kan je een stuk verder en comfortabeler op de benzinemotor.

De avontuurlijke kant van de Volvo XC60

Capaciteiten voor outdoor avonturen

De Volvo XC60 is meer dan alleen een auto. Hij is gebouwd voor avontuur. De hoge bodemvrijheid en vierwielaandrijving maken het eenvoudig om off-road te gaan, terwijl de Hill Descent Control helpt bij het veilig afdalen van steile hellingen. De XC60 is met een laadvermogen van ruim 460 liter ruim genoeg om al je outdoor uitrusting mee te nemen, van fietsen en ski’s tot kampeerspullen. Klap je de achterbank naar beneden, dan kom je zelfs tot 1.395 liter. Ga je met de hele fam op trip, dan kan je uiteraard een dakkoffer en / of een aanhanger meenemen. Caravan mee? De Volvo XC60 mag 2.250 kilogram trekken.

Volvo XC60 hero shot

Saalbach: een ultieme test voor de Volvo XC60

Onze keuze voor Saalbach in Oostenrijk was perfect om de avontuurlijke capaciteiten van de XC60 te testen. Dit gebied staat bekend om zijn adembenemende landschappen en uitdagende outdoor activiteiten, van bergbeklimmen en mountainbiken tot skiën en wandelen. De regio is niet voor niets de Oostenrijkse hotspot voor wintersport, mountainbiken en tal van andere outdooravonturen.

Volvo XC60 tractie in de sneeuw

Bergpaden en off-road routes

De besneeuwde bergpaden van Saalbach boden een uitstekende gelegenheid om de off-road capaciteiten van de XC60 te ervaren. De SUV manoeuvreerde moeiteloos over gravel paden en besneeuwde hellingen, waarbij de vierwielaandrijving en de luchtvering hun waarde bewezen. Hoe langer je in de auto zit, hoe meer vertrouwd je ermee raakt. En bij deze Volvo XC60 voelde je je altijd veilig en alsof je de controle hebt.

Comfort tijdens lange afstanden

Een avontuur naar de Oostenrijkse Alpen betekent vaak lange ritten en hier blinkt de XC60 uit in comfort. De ergonomische stoelen met verwarming en ventilatie zorgden voor een aangename rit, zelfs tijdens urenlange reizen. Het panoramische dak bood een prachtig uitzicht op de omringende bergen, wat de reis nog specialer maakte. Vooral voor onze kids is dit echt een meerwaarde. “Kijk pap, een vliegtuig”.

Technologie voor het outdoor leven

De geïntegreerde navigatie en het infotainmentsysteem van de Volvo XC60 waren onmisbaar tijdens onze reis. Het systeem bood gedetailleerde kaarten en route-informatie, zelfs in afgelegen gebieden. De Bowers & Wilkins geluidsinstallatie zorgde voor entertainment tijdens de rit. Zelf ben ik altijd erg fan van een naadloze Apple CarPlay integratie.

Volvo XC60 in de sneeuw

Conclusie

De Volvo XC60 is een meesterlijke combinatie van luxe, veiligheid en avontuurlijke capaciteiten. Onze reis naar Saalbach in Oostenrijk heeft aangetoond dat deze SUV niet alleen geschikt is voor de urban jungle, maar ook uitstekend presteert in uitdagende outdoor omgevingen. Of je nu op zoek bent naar een comfortabele gezinsauto of een robuuste metgezel voor je avonturen in de natuur, de Volvo XC60 zal je niet teleurstellen. Het is de perfecte keuze voor iedereen die op zoek is naar een voertuig dat zowel stijlvol als avontuurlijk is. Is de Volvo XC60 iets voor jou? Stel hem zelf samen op de website van het Zweedse merk.

GearRoadtripTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.