Credits: Nicole Sauve

Dwars door de U.K. met de elektrische auto

door

3000 kilometer met de elektrische auto en daktent door twee landen van het Verenigd Koninkrijk. Met ons huisje op wielen zijn we dwars door Engeland en Schotland gereden om vervolgens in het noorden van Schotland een rondje te maken langs de kustlijn. Hier lees je tips, do’s and dont’s over het rijden met een elektrische auto door dit ruige en elegante landschap.

Waarom elektrisch?

Maar waarom zou je een roadtrip maken met een elektrische auto? Die vraag hebben mijn vriend en ik onszelf ook gesteld en kregen we regelmatig van medereizigers. Mijn antwoord daarop is: omdat het een avontuur en uitdaging in één is! We willen bewijzen dat het mogelijk is om met een elektrische auto een roadtrip te kunnen maken door een ander landschap dan dat van Nederland. Daarnaast is het een duurzame manier van reizen, wat we belangrijk vinden.

Waarom naar Schotland en Engeland?

Omdat we voor het eerst met onze eigen elektrische auto op roadtrip gingen en de reis zo groen mogelijk wilden houden, hebben we gekozen voor een roadtrip wat dichterbij huis. We hadden goed onderzoek gedaan naar welke landen geschikt zouden kunnen zijn. Bij het zoeken naar een route kwamen we uiteindelijk uit bij de North Coast 500. De naam zegt het al: dit is een route van 500 mijl langs de noordkust van Schotland.

Het enige wat je hoeft te doen is naar de andere kant van de Noordzee te komen. Dit kan ook op duurzame manieren, namelijk per trein of per boot. De beste aansluiting per boot voor de North Coast 500 is de DFDS ferry van IJmuiden naar Newcastle. Wij hebben ervoor gekozen om de veerboot te nemen vanuit Duinkerken naar Dover om zo heel Engeland en Schotland door te rijden om zoveel mogelijk van deze landen te kunnen zien.

Chargepoints

Om zoveel mogelijk te kunnen zien, moet je de auto af en toe aan de oplader leggen om verder te kunnen rijden. Hiervoor is een goede planning geen overbodige luxe. In zowel Engeland als Schotland zijn voldoende chargepoints, maar er zijn wel wat verschillen tussen deze twee landen wat betreft het opladen van je elektrische auto.

Laden in Engeland

In Engeland kun je gemakkelijk met je creditcard betalen bij een laadpaal. Ook werken sommige laadpassen die je eventueel in Nederland hebt, ook in Engeland. Dit hangt af van de laadpaal zelf en van welk bedrijf de laadmogelijkheid is.

Uit eigen ervaring kan ik schrijven dat de Chargepoints in Engeland vooral langs de snelwegen te vinden zijn. Als je van de snelweg afwijkt, zorg dan dat je goed plant met het verbruik van je auto tot aan het volgende laadpunt.

Laden in Schotland

Om in Schotland je auto te kunnen opladen, heb je een app nodig, de Charge place Scotland App. De chargepoints zijn over het algemeen van dit bedrijf.

De afstanden tussen de verschillende laadmogelijkheden kunnen wat ver uit elkaar liggen. Wederom is een goede planning fijn om relaxed over de wegen te manoeuvreren.

Het opladen in Schotland met de app ging niet altijd soepel. Regelmatig liep de app vast. Als dit gebeurt, kun je het beste naar het telefoonnummer op de laadpaal bellen. Wij hebben dit ook wel eens moeten doen en dan word je binnen enkele minuten vriendelijk geholpen zodat je je weg weer kunt vervolgen.

In Schotland staat vaak een bordje bij de laadpunten dat je minimaal 30 minuten tot maximaal 45 minuten de auto aan de oplader mag leggen.

Top tent

Verbruik je dan ook meer met dakdragers en een slaapplek bovenop je auto? Je verbruikt wel iets, maar dat is minimaal. Daarnaast is er een maximumadviesnelheid van 120 kilometer per uur. Dit geldt niet specifiek voor elektrische auto’s, maar wel voor een auto met een daktent bovenop. Met de elektrische auto reden wij maximaal 110 kilometer per uur op de snelwegen. Het voordeel van een daktent op een elektrische auto is dat je daardoor zuiniger moet rijden, wat in je voordeel werkt met het aantal laadmogelijkheden dat je op een dag nodig hebt.

Do’s and Don’ts

Do’s:

  • Creëer voor jezelf vóór of tijdens de route een ‘chargepoint route‘.
  • Neem een acculader mee. (Ja, wij hebben met een lege accu gestaan. Oeps..) Een accu van een elektrische auto mag je niet herstarten met een andere auto. Hiervoor heb je een speciale acculader voor een elektrische auto nodig. Deze kun je voor een paar euro kopen. Just to be sure!
  • Neem een creditcard mee. Bij sommige laadpalen is dit de enige transactie die werkt.
  • Check de ‘Charge place Scotland‘ website of app.

Don’ts:

  • Doe de North Coast 500 route niet met een elektrische auto die een accuradius van minder dan 300 heeft. Simpelweg omdat de laadpunten daarvoor te ver uit elkaar staan.
  • Ga niet onder de 100 kilometer accuradius in verband met het bereik van de auto. Als je op de kaart een laadpunt tegenkomt, is mijn advies om daar te laden. Je weet nooit of de volgende in werking is.
  • Don’t Panic. Sommige laadpalen hebben even bedenktijd nodig om de connectie goed te keuren.

Een roadtrip met een elektrische auto vergt een beetje extra planning maar waar een wil is, is een weg.

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.