Credits: Friso van Wassenaer

Deuter Speed Lite 23SL: een maximaal minimalistische daypack

door

Ooit heb ik een wandeling in Zwitserland gemaakt waarbij ik in donkere grijstinten gekleed was – inclusief grijze rugzak. Onderweg kwam ik een paar andere wandelaars tegen die mij – al dan niet gekscherend – vertelden dat ik nooit meer terug te vinden zou zijn als ik van het pad zou raken en zou verdwalen tussen rotsen in het puinveld. Met de Deuter Speed Lite 23 SL die ik mag uittesten – in de  opvallende neon-funky kleur “paprika-saffron” – zijn deze gevaren gelukkig verleden tijd.

Deuter Speed Lite 23SL
Credits: Friso van Wassenaer

Deuter Speed Lite 23 SL

De Deuter Speed Lite 23 SL is onderdeel van de Speed Lite series van Deuter. Deze serie probeert een snijvlak te vinden tussen trailrunners en ultralichte (day)-hikers. Binnen de serie kun je kiezen uit modellen met een inhoud van 13 tot 30 liter. De filosofie achter de lijn is dat maximale lichtheid ervoor zorgt dat de gebruiker meer energie overhoudt om zich langer en/of sneller te verplaatsen (door een puinveld bijvoorbeeld). Hierdoor zou je verwachten dat de rugzak zo veel mogelijk is gestript van snufjes en handigheden – met een minimalistische rugzak als eindresultaat.

In de praktijk blijkt dit echter mee te vallen. Ja, de tas voelt licht aan, maar desondanks wel stevig. Ook lijkt de tas niet al te veel gestript van snufjes en handigheden: de tas beschikt over handige vakjes op de heup- en schouderbanden, 3 mesh-vakken en vier compressiebanden om de inhoud van de rugzak zo dicht mogelijk stevig tegen de rug te dragen.

Overigens, “SL” is een specifieke “women’s fit”: over het algemeen zijn de ruggen van vrouwen korter dan mannen en daar is dit model op aangepast. De tas is dus ook verkrijgbaar in een langere “reguliere” fit.

Deuter Speed Lite 23SL
Credits: Friso van Wassenaer

Eerste indrukken

Na de opvallende kleur komt de vorm van de tas mij op het eerste gezicht wat ongewoon over: die lijkt V-vormig, smaller onder en breder aan de bovenkant – iets wat nog extra wordt benadrukt door het design van de tas. Deze vorm is gekozen om zo goed mogelijk aan te sluiten op de rug – en bij veel mensen is de taille smaller dan de schouders. 

Qua indeling voelt de tas meteen vertrouwd: een groot hoofdvak dat met een rits aan de bovenkant opent; een kleiner vak tussen het hoofdvak en het rugframe in; twee mesh zijvakken en een groot mesh vak op de voorkant. In het hoofdvak zit nog een zak waarin natte kleren of een waterzak (max 3 liter) kan worden geplaatst.

Het aandoen en afstellen van de tas is gemakkelijk en ook daar is alles vertrouwd: de heupbanden zijn verstelbaar, net als de schouderbanden. Ook heeft de tas “load-lifter” straps en een riem over de borstkas. De riem over de borstkas is in hoogte te verstellen en kan met een mooi systeem “op slot” worden gedaan om verschuiven zoveel mogelijk te voorkomen. Opvallend aan de schouderbanden is dat deze erg smal zijn bij de tas, maar breed zijn aan de voorkant.

Met de tas eenmaal op voelt deze licht en fijn, en wordt je op een prettige manier “omgeven” door de tas en de heup- en schouderbanden zonder al te veel beperkt te zijn in je beweegruimte.

Deuter Speed Lite 23SL
Credits: Friso van Wassenaer

Fit en ventilatie

Dat de Deuter Speed Lite ontworpen is met trailrunners in het achterhoofd komt voor mij het meest duidelijk naar voren in de vormgeving van de schouderstraps. De schouderstraps doen mij namelijk denken aan hardloopvesten die je veel ziet. En net als bij die hardloopvesten kan je veel kwijt in de straps: aan de ene kant zit een elastisch opbergvak met een rits, en aan de andere kant een loop voor het pootje van je zonnebril en nog een elastisch vak waar snacks en gadgets veilig kunnen worden opgeborgen. Ook op een van de heupbanden is een elastisch vak met rits te vinden.

Dankzij de V-vorm en de makkelijk afstelbare schouder- en heupbanden sluit de tas mooi aan op het lichaam met behoud van bewegingsvrijheid. 

Ik heb de tas mogen testen tijdens het eerste warme weekend van 2024 – en hierdoor dus ook de ventilatie op de proef kunnen stellen. Dankzij het “Deuter Lite” draagsysteem sluit de tas fijn aan op de rug, maar was ook de ventilatie voldoende om niet met een oververhitte rug rond te lopen.

Deuter Speed Lite 23SL: ventilatie
Credits: Friso van Wassenaer

Opbergmogelijkheden en snufjes

De tas beschikt over genoeg opbergmogelijkheden – hier voelt dus ook niets minimalistisch aan. Het enige wat vermoedelijk gestript is, is een tweede heupzak. Gezien ik graag heup-vakken gebruik, vind ik het jammer dat deze niet op beide kanten te vinden zijn. Dit is natuurlijk een heel persoonlijke voorkeur, en eigenlijk een van de weinige minpuntjes die ik kan vinden aan deze tas. Daarnaast wordt het gemis gecompenseerd door de opbergmogelijkheden op de schouderstraps.

De mesh vakken zijn ook prettig in gebruik en goed rekbaar. Het mesh vak op de voorkant van de tas is fijn diep en in de 2 vakken op de zijkanten kan makkelijk een waterfles (van 1 liter) worden geplaatst.

Deuter Speed Lite 23SL voorvak
Credits: Friso van Wassenaer

Ook fijn aan de zijkanten zijn de compressiebanden waarmee de inhoud van de tas straks tegen het lichaam aangedragen kan worden.

Op de voorkant van de tas zijn nog lussen te vinden waarmee wandelstokken en/of een ijsbijl aan de tas bevestigd kunnen worden. Ook zijn er vier lussen te vinden die compatibel zijn met een opbergsysteem voor je helm – dit is een accessoire wat je los bij de tas moet kopen.

Deuter Speed Lite 23SL
Credits: Friso van Wassenaer

Ontbrekende features

Als ik de tas vergelijk met een minder minimalistische day-packs, zijn er enkele dingen die ik mis: de tas komt niet met een raincover in een apart vakje, en heeft geen extra rits naar het hoofdvak aan de onderkant. Echter, met de minimalistische filosofie in het achterhoofd & de snufjes waarmee de tas wél komt, vind ik de keuze voor het weglaten van deze snufjes erg begrijpelijk en is het gemis makkelijk te overzien. 

Conclusie

Tot nu toe is mijn ervaring met de Deuter Speed Lite 23 SL erg positief: de tas zit snel vertrouwd om je heen en biedt genoeg mogelijkheden om al je benodigdheden voor je dagtochten op te bergen, en om er makkelijk weer bij te kunnen. De tas is ontworpen met een minimalistische filosofie – maar er is goed over nagedacht wat er is weggelaten en zodoende mis je eigenlijk bijna niks. 

Ik zou de Deuter Speed Lite 23SL tas meenemen op verschillende activiteiten dankzij de opbergmogelijkheden, bewegingsvrijheid en draagcomfort. Van een dagtocht in de stad of bergen, tot een klettersteig of zelfs de gletsjer op is deze geschikt, hoewel de inhoud van 23L dan net aan de kleine kant is.

Zoek je dus een lichte rugzak voor dagtochten (of meerdaagse tochten als je minimalistisch ingesteld bent), maar wil je niet inleveren op comfort en opberg-functionaliteiten, dan kan de Deuter Speed Light 23 SL zomaar een ideale rugzak voor jou zijn.

Deuter Speed Lite 23SL
Credits: Friso van Wassenaer

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

In dit artikel kunnen affiliate links voorkomen of kan tot stand zijn gekomen door een betaalde samenwerking. Onze content wordt geschreven en samengesteld om jou te inspireren en te adviseren over de beste keuzes voor jouw volgende avontuur. Van uitrusting tot bestemmingen – alles is zorgvuldig geselecteerd door en voor outdoorliefhebbers.

Wil je ons steunen? Bezoek onze support ons-pagina om al onze partners te bekijken en via die links een aankoop te doen. Het kost jou niets extra en op deze manier kunnen wij onze content gratis blijven aanbieden.