Bij het kiezen van de juiste Fjällräven broek komt vaak meer kijken dan je denkt. Er zijn allerlei factoren waar je aan moet denken. Onder welke omstandigheden wil je de broek gebruiken? En bij wat voor broek voel je je het prettigst? Tel daarbij op dat fabrikanten steeds meer verschillende type broeken op de markt brengen en je ziet al snel door de bomen het bos niet meer. Gelukkig helpen wij je op weg met het kiezen van de juiste outdoorbroek.
Zo kies je de perfecte Fjällräven broek voor jouw avontuur
In dit artikel nemen we de broeken van het merk Fjällräven onder de loep. We leggen je uit waar je bij de aanschaf van een broek op moet letten en we gingen in gesprek met de R&D (research & development) afdeling van Fjällräven over het kiezen van de juiste broek. Ben je klaar voor een deep dive in de wereld der broeken? Laten we dan maar snel beginnen met het uitdiepen van deze interessante materie. Snel naar de juiste topics in dit artikel, klik dan hieronder:
- Het kiezen van de juiste Fjällräven broek, hoe doe je dat?
- De belangrijkste keuzecriteria bij aankoop
- Q&A met het R&D team van Fjällräven
Het kiezen van de juiste Fjällräven broek, hoe doe je dat?
Net als veel andere outdoormerken heeft ook Fjällraven voor ieder type outdoor activiteit een passende broek. Het assortiment is echter zo breed en kent een groot aantal varianten, waardoor het soms moeilijk is om de juiste broek te vinden. Om het je wat makkelijker te maken, hebben we hieronder de verschillende type broeken voor je op een rijtje gezet;
- Trekking: Trekkingbroeken van Fjällräven zijn ontworpen voor lange wandelingen en trektochten in diverse terreinen. De broeken zijn gemaakt van duurzame materialen en bieden een grote bewegingsvrijheid. Deze broeken zijn ideaal voor ambitieuze wandelaars die veel waarde hechten aan comfort en functionaliteit tijdens het lopen van lange tochten.
- Mountaineering: What’s in a name? Wie een broek zoekt voor het bergbeklimmen en alpine avonturen zit bij deze categorie broeken van Fjällräven op zijn plek. Deze broeken zijn in tegenstelling tot de trekkingbroeken wat robuuster. Wel zo handig als je in ruig terrein op pad bent. Mountaineering broeken zijn voorzien van extra verstevigingen op bijvoorbeeld de knieën en het zitvlak, maar bieden desalniettemin prima bewegingsvrijheid tijdens het bergbeklimmen.
- Travel: Ga je backpacken of de wereld verkennen? Dan is een broek in de categorie travel echt iets voor jou. Deze broeken zijn over het algemeen lichtgewicht en sneldrogend. Daarnaast zijn deze broeken ook voorzien van handige functies die het reizen net even wat comfortabeler maken.
- Biking: Naast broeken voor wandelen biedt Fjällräven ook comfortabele fietsbroeken aan. Deze broeken zijn gemaakt van stretchmaterialen, zodat je je optimaal kunt bewegen tijdens het fietsen. Reflecterende details op de broek zorgen voor extra veiligheid tijdens dagelijkse fietsritten of lange meerdaagse fietstochten.
- Everyday Outdoor: Ben je op zoek naar een broek voor dagelijks gebruik, kies dan voor de categorie everyday outdoor. Deze broeken zijn comfortabel en zijn voornamelijk geschikt voor dagelijks gebruik.
Verschillende keuzes voor verschillende omstandigheden
Nu je de verschillen weet tussen de verschillende broeken van Fjällräven, is het tijd voor de volgende stap. Met het uitkiezen van de juiste categorie broek ben je er namelijk nog niet, mede omdat Fjällräven per categorie verschillende soorten broeken aanbiedt. Hieronder geven we je een paar tips mee, die je helpen om de juiste broek te kiezen bij jouw geplande buitenactiviteit.
De belangrijkste keuzecriteria bij het kopen van een Fjällräven broek
- Bedenk je onder welke omstandigheden je wilt gaan lopen of fietsen: deze vraag is zonder twijfel essentieel bij het aanschaffen van een outdoorbroek. De weersomstandigheden zijn namelijk voor een groot deel bepalend voor het soort broek dat je gaat kopen. Ben je bijvoorbeeld van plan om in koude of natte omstandigheden te gaan lopen? Dan is een wind- en waterdichte broek je ideale partner. Is het echter heet en droog tijdens je trip? Dan kies je misschien liever voor een dunnere broek die gemaakt is van ademend materiaal of misschien wel een zip-off broek.
- Kijk goed naar het gebruikte materiaal: Fjällräven gebruikt voor iedere broek verschillende type materialen. Om je de keuze voor het type materiaal wat makkelijker te maken, hebben we hieronder kort voor je op een rijtje gezet welke materialen geschikt zijn voor de verschillende weertypes
- Voor koude omstandigheden kies je het beste voor gevoerde of dikkere stoffen. Vaak zijn de wintermodellen van Fjällräven broeken iets wijder, waardoor je er een baselayer onder kan dragen.
- Is het regenachtig en nat tijdens je tocht? Dan kies je het beste voor Eco-Shell of Hydratic
- Is het warm tijdens je trip? Dan zijn G-1000 of synthetische materialen de meest passende materialen
- Bedenk welke functionaliteit je goed van pas kan komen: zoveel broeken, zoveel keuze. Kijk bij de functionaliteit vooral naar componenten die goed van pas komen tijdens je trip. Bij warme en droge omstandigheden zou een afritsbroek best ideaal kunnen zijn. Ook het aantal zakken is iets waar je rekening mee kunt houden tijdens de aanschaf van een broek.
- Hou rekening met je persoonlijke voorkeuren: last but not least speelt natuurlijk ook persoonlijke voorkeur een rol. Denk hierbij aan jouw ideale pasvorm. Daarnaast zijn smaken altijd verschillend: een broek moet natuurlijk functioneel zijn, maar het oog wil natuurlijk ook wat.
In gesprek met het R&D team van Fjällräven over het kopen van de juiste broek
Benieuwd welke trends en technologieën er achter Fjällräven kleding zit en hoe je bijvoorbeeld de beste broek voor jouw avontuur koopt? Wij ook. En daarom gingen we in gesprek met het R&D team van het Zweedse merk. We kregen exclusieve inzichten, die we graag delen in deze Q&A.
Denk eerst aan het terrein, het klimaat en de activiteit van jouw avontuur. Voordat je een outdoorbroek kiest, moet je jezelf een aantal vragen stellen. Ten eerste: waar ga je ze voor gebruiken? Ten tweede: hoe zal het klimaat er waarschijnlijk uitzien? Alle trekkingbroeken zijn zo gemaakt dat je er gemakkelijk in kunt bewegen. Maar als je door bijvoorbeeld de Nederlandse bossen trekt, heb je misschien niet dezelfde behoefte aan veelzijdigheid als degenen die naar de bergen trekken waar het terrein moeilijker is. Hoe groter de stappen die je moet zetten, hoe meer rek je nodig hebt in je broek.
Pasvorm en materiaal
Pasvorm en stof zijn belangrijk om rekening mee te houden, omdat ze van invloed zijn op de bewegingsvrijheid die je hebt. Sommige broeken, zoals de Keb of Keb Agile, zijn bijvoorbeeld geoptimaliseerd om snel te bewegen, terwijl andere beter zijn om in een rustiger tempo door het terrein te lopen. Je moet ook nadenken over het soort klimaat en het terrein waarin je jouw broek gaat gebruiken. Misschien heb je meer ventilatie nodig voor warme en vochtige omstandigheden, waar lichtere en rekbare stoffen beter zijn. Of misschien heb je een robuust materiaal zoals G-1000 nodig om extra bescherming te bieden tegen koude wind en nat weer.
Functionaliteit
Als je eenmaal een pasvorm en stof hebt gekozen, moet je ook overwegen welke functies je wilt. Vraag jezelf af ‘wat voor soort dingen wil ik gemakkelijk toegankelijk hebben?’. Dit zal je helpen beslissen hoeveel zakken en andere functies je nodig hebt. Als je bijvoorbeeld ergens wandelt waar geen pad is, zijn beenzakken waarin je gemakkelijk een kaart en kompas kunt opbergen erg handig. Mogelijk moet je ook snel toegang hebben tot lucifers, een mes en andere dingen waarvan je weet dat je ze vaak zult moeten gebruiken. Als dit het geval is, is het handig om ruimte voor deze spullen in je broekzak te hebben, zodat je niet elke keer je rugzak hoeft af te doen als je ze nodig hebt.
Tip bij het passen en de aanschaf
Nog een laatste tip voor het kiezen en het aanschaffen van de juiste Fjällräven broek. Als je een broek in de winkel gaat passen, zorg er dan voor dat je hem goed uitprobeert. Voer een paar overdreven bewegingen uit. Zet bijvoorbeeld een grote stap op een kruk of probeer een paar extra lange passen. Broeken die in dit stadium nog niet goed passen, zullen oncomfortabel aanvoelen en ook meer slijten als je beweegt. Met een goede broek kun je je vrij en comfortabel bewegen.
Fjällräven broeken zijn onderverdeeld in verschillende productfamilies, elk geoptimaliseerd voor verschillende activiteiten. Modellen uit de trekking-familie zijn technisch en volledig uitgerust, ideaal voor uitdagender terrein. De modellen uit de outdoor-familie zijn ontworpen om duurzaam, tijdloos en veelzijdig te zijn en daarnaast betrouwbaar comfort en prestaties te bieden voor gemakkelijkere wandelingen en het dagelijkse buitenleven. Zoals hierboven vermeld, zoek voor meer technische of uitdagende wandelingen naar modellen met meer stretch en technische kenmerken, waarmee je wendbaar en vrij kunt bewegen. Voor kamperen of avonturen in ruige omstandigheden is duurzaamheid van cruciaal belang en een klassiek G-1000-model zoals de Vidda Pro-broek is een goede keuze.
Hoewel Fjällräven broeken zijn ontworpen met specifieke activiteiten in gedachten, zijn alle ontwerpen gemaakt om zo veelzijdig mogelijk te zijn. Broeken zoals de Abisko Hike Trousers en Abisko Trail Stretch Trousers zijn technisch genoeg voor de trail, maar door hun minimalistische ontwerp kunnen ze gemakkelijk worden gedragen voor dagelijks gebruik. Het is altijd de moeite waard om het juiste model te kiezen dat past bij het klimaat, het terrein en de afstand van je trektocht past, aangezien het dragen van de juiste broek een groot verschil zal maken voor je comfort op de trail.
In merkwinkels en belangrijke retailers biedt Fjällräven een breed scala aan verschillende modellen om gebruikers de kans te geven een reeks broeken te passen en zo het juiste paar voor hen te vinden. Er is ook veel informatie over de verschillende modellen beschikbaar op de website en het YouTube-kanaal van Fjällräven.
Fjällräven gelooft in het ontwerpen en produceren van tijdloze en duurzame producten die vele seizoenen gedragen kunnen worden. Goed voor je spullen zorgen is daar een onderdeel van. Of u nu G-1000-modellen regelmatig waxt met Greenland Wax of de specifieke onderhoudsinstructies volgt. Alle producten zijn ontworpen om zo goed mogelijk te repareren en Fjällräven levert zelfs reserveonderdelen en patches om mensen te helpen hun favoriete uitrusting langer goed te houden. Bij de brandstores in Amsterdam kunnen aanpassingen en reparaties voor je worden uitgevoerd.